Bardzo fajny i obiektywny test. Ciekawością przedstawiony,
z przyjemnością go obejrzałem.
Pozdrawiam
Wersja do druku
Bardzo fajny i obiektywny test. Ciekawością przedstawiony,
z przyjemnością go obejrzałem.
Pozdrawiam
Do pisania się nie nadaję , ale swój egzemplarz przetestowałem w Toskanii, przykładowe fotki w moim wątku i wstawiane są systematycznie kolejno, Aparat zdał egzamin , żadnym 4/3 i Penem nie uzyskałbym niektórych z moich fotografii, żałuję tylko ,że producent robi wszystko by podpychać od siebie zaawansowanych użytkowników, nie mając dla nich pełnej w tym lustrzankowej oferty. Wszak w produkcji malutkich, zgrabnych aparacików z lustrem wiódł nie tak dawno prym , nie zadbano tylko i aż o odpowiednią matrycę.
Pozdrawiam AP.
To czemu tak wywolujesz rawy,ze osiagasz taki poziom Jpg.Raw to jeszcze nie obraz.To takie cos jak kobieta sie obudzi i stwierdzi,ze budzik nie zadzwonil.To wlasnie taki jest raw do momentu jak ona trzasnie drzwiami i wyjdzie na zewnatrz.Wtedy sie zmienia w Jpg.Jak ona z rawa zmieni sie w jpg to zalezy gdzie i komu chce sie pokazac.A ze zmienna jest(co wiemy doskonale) to z takiego rawa masz 1000 roznych Jpg.
Bosko to ująłeś Panie Mirek. :D
Mirek54
ej, żeby się tak jeszcze z baby jak z RAWa jednym kliknięciem dystorsję usunąć dało, albo szum usunąć to porównanie byłoby idealne
Kurde a z jakiej odleglosci ogladasz JPG o wymiarach okolo 1,65mx70cm.Bo jesli odleglosc przekracza dlugosc to obojetny i szum i dystorsja.Jesli jednak dlugosc przekracza odleglosc to i tak szukasz odpowiedniej GO a a dystorsja nie ma juz znaczenia.Szum nawet moze byc przyjemny.
Czy ktos juz moze testowal aparat ze szklami nie "micro 4/3"? Powaznie zgrzalem sie na M5 ale nie dawno kupilem 11-22mm i nie chcialbym tak od razu rowniez wymieniac szklarni od duzego systemu..
uff przelecialem 40 stron od konca tego watku mam nadzieje ze pytanie szybciej nie wyplynelo ;)
http://infbase.net/APZ/fileupload/index.php RAW-y 1-3 katedra w Siennie ISO 1600, 4-6 katedra we Florencji ISO 3200. Popatrz jak elastyczne są te pliki i ile można z nich wyciągnąć w czasie wywoływania. nie udawało mi się tyle z E-30 i EPL-1, choc ten drugi jest też niczego sobie. Exify są. nigdzie nie pisałem o słabych punktach tego aparatu...
---------- Post dodany o 23:59 ---------- Poprzedni post był o 23:56 ----------
Popatrz sobie do mojego wątku i galerii - foty z Toskanii, E-M5 + ZD 12-60, ZD 50-200, ZD 9-18, a 11-22 mnie kusi , miałem używałem z EP-1, świetnie mi się tym zestawem fotografowało , choć szybkością nie grzeszył.
Dlugo sie zastanawialem czy nie dolozyc do 12-60mm ale teraz nie zaluje. Ma niestety czeste problemy z trafieniem ostroscia ale zrzucam to na karb mojego leciwego E-500...
Czyli 11-22 sie sprawdzi i z malym pudelkiem? Juz sobie wyobrazam jak to bedzie wygladac z 40-150 na pelnym wysunieciu ;)
P.S. Toskania piękna - magiczne są te żółcie o poranku...
Ja narazie czytam, zastanawiam się co dokupić ale decyzji nie podjąłem. Na pierwszy ogień będzie chyba 20 mm Panasa albo 12 mm Olka. Zastanawiam się też na 40-150 mm - tylko nie wiem czy w nowej czy w starej wersji.
Ale to wszystko będzie jak wrócę - na razie wdycham jod w Ustroniu Morskim i focę wnusię nad polskim "Adriatykiem"
Poszczególne wersje 40-150 różnią się tylko obudową, szkiełka są te same. Bardzo dobry i tani obiektyw.
Jasand
jeśli chodzi o uniwersalnego tele-zooma to polecam 45-200 Panasonicowe - wybitne nie jest, ale też nie jakiś szmelc. Często korzystam z tego obiektywu i nie narzekam. Do tego jest on stosunkowo niewielki i tani - zwłaszcza że widziałem że ktoś u nas na Giełdzie wystawiał ogłoszenie o sprzedaży. Dwudziestka też jest przezacna, ale do OMD chyba lepiej by sigma 19/2,8 pasowała? przynajmniej stylistycznie. Działka jasności na szkle to chyba w przypadku E-M5 nie problem a podoba mi się obrazek z tego obiektywu no i połowa kasy w kieszeni zostaje. W sam raz by u wujka dokupić 45/1,8 albo poszukać Samyanga 7,5 :)
FYI: dwie fotki "w locie", 100-300, LR4; wybierzcie sami co lepsze czy tekst czy zdjęcia ;)
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1041&message=42084289
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=42084342
hehehe :) sądzę, że zaraz pojawi się wpis o tym, ze pelikan duży, ale spróbuj jakiegoś raniuszka w locie uchwycić ;)
tak sobie prorokuje tylko ;)
tu były rozterki i wątek n/t 75-300 a 100-300
https://forum.olympusclub.pl/threads...Olympus-75-300
jesli tak samo jak w penach to bedzie to w super control panel w sekcji dotyczacej IS, przycisk info.
Przeciez na tym drugim zdjeciu tak latwy cel wydawaloby sie,ze nie mozna spartolic...
a jednak, jest nietrafione co niestety dyskwalifikuje taka fote.
I czym tu sie chwalic?
EDIT: Na pierwszym zdjeciu to HX1 mojej zony tez by trafil, a wyczekanie siedzacego tak duzego ptaka na tle jasnego nieba to naprawde nie wyczyn i dziwne aby to spartolone bylo.
Obrobka to inna para kaloszy...
pozdro
Jesli nowe 40-150 jest tak samo dobre jak stare to nic tylko polecac. Idealne szklo portretowe ;))))
Ale wpisana w ten sposób wartość chyba się do EXIFa nie przenosi?
---------- Post dodany o 22:21 ---------- Poprzedni post był o 22:20 ----------
powyższe dotyczyło postu
nightelf
Mam praktyczne pytanie odnośnie zdjęć panoramicznych , z tego co wiem to OMD robi kilka fot (aparat sam ustawia sobie format 4:3) w trybie panorama i wychodzi się z sekwencji zdjęć za pomocą ok i co dalej ? panoramy brak, pozostają zdjęcia w sekwencji ,gdzie i czy trzeba je dodatkowo poskładać ? panorama to jakieś nieporozumienie. Jeśli chcesz zdjęcia mieć ''obrobione'' to musisz wszystko ustawić zanim je zrobisz ? Szkoda, że nie ma takiego panoramowania jak ma to miejsce w nexie 7
Microsoft ICE jest fajny, prosty i w dodatku za darmo.
Też go używam do sklejania panoram.
Czyli asystent składania panoram w OM-D zachowuje się tak samo jak w Penach i ogranicza się do wyświetlenia ramki ze strzałkami w odpowiednim kierunku? Szkoda, że po zrobieniu zdjęcia nie wyświetla się fragment poprzedniego zdjęcia co by ułatwiło kadrowanie. Mniejsza o to, z reguły nawet nie włączam tego asystenta i kadruję z ręki po partyzancku i jest ok.
Ściągnąłem z ciekawości, nie używałem wcześniej. Do tej pory służył mi Hugin, czasem automat wbudowany z PS. Jestem pod wrażeniem tego ICE - robi co trzeba zdecydowanie szybciej, jest prosty ale generalnie ma wszystko co trzeba do szybkiego złożenia panoramy. Co ciekawe ICE złożył z automatu dobrze panoramę, z którą Hugin miał problem i musiałem ręcznie dopasowywać punkty kontrolne. Druga ciekawostka - Microsoft ICE śmiga nawet na moim netbooku, Hugin dla niego to duże wyzwanie. Dzięki za inspirację ;-)
Moze rozszerz grono przyjaciol na http://www.repaire.net/news_tests_tu...r_20070525949/
Kiedys skladalem z automata z duzej ilosci kadrow-sie nie pomylil.
Zmieniając temat mam takie oto pytanie: posiadam teraz E-P2, który ogólnie mi pasuje ale wiadomo chciało by się mieć nową lepszą zabawkę. Czy uważacie, że jakość obrazu z OM-D w porównaniu z E-P2 jest wyraźnie lepsza? Dodam, że używam obecnie Panasona 20/1.7, którego darzę szczerym uczuciem ;) Nie pytam o testy, wykresy i słupki, chcodzi o wasze subiektywne odczucie, w stylu miałem Pena a teraz OM-D i jest skok, czy coś takiego. Pytam bo w MediaM są raty 36 bez procentów i aż kusi żeby sobie zapodać OM-D. Proszę o parę słów porady bo po samym pomacaniu sprzętu nie jestem w stanie stwierdzić czy warto?