Może nie rozumiem do końca tego kroku z ctrl+z?
Bo jak zrobię ctrl+z to już nie mogę dać "zastosuj warstwę" (jest nieaktywne)...
---------- Post dodany o 22:41 ---------- Poprzedni post był o 22:38 ----------
16 pro
Wersja do druku
Powtórzę jeszcze raz. Sadzę potrafisz czytać z zrozumieniem.
Po wykonaniu p.4 i wykonaniu Warstwa>Zastosuj Warstwę
Mam wtedy dwie warstwy ?
Mogę na jednej dokonać zmian obróbkowych, zatwierdziłem OK, Stwierdziłem, że były za mocne i chciałbym kryciem warstw je zmienić, mogę ?
Co będzie jak na załączonym przez Ciebie obrazku klikniesz OK w (Edycja temperatury barw) , dalej będziesz mógł sobie ustawić krycie warstw ? (podpowiem nie)
Można w Zonerze zrobić 3, 5 czy więcej warstw, każda odpowiednio nazwana i do każdej mogę w każdej chwili się wrócić (klikając na warstwę jak na obrazku poniżej) aby zmienić jej ustawienia ? (wartości suwaków, stopień krycia czy tryb mieszania warstw)
Tak jak w Elements: Załącznik 138461
Mozna w Zonerze zapisac taki obrazek j.w. z trzema (czy więcej) warstwami aby obróbke kontynuowac za dzien dwa czy tam później?
To można powiedzieć, ze są warstwy, ale wiem, Twoim zdaniem to kpina w porównaniu do Zonera.
Owszem, można i bez warstw się obejść. Co z tego, tez niewiele, poza tym, że tak działają warstwy.
Dziś nie mam na to ochoty:) Ty chyba za to lubisz negować moje wypowiedzi:wink:
PS
Elements moim zdaniem jest lepszy i to sporo od Zonera.
Ostatni raz. Dwie warstwy na raz, to też warstwy. Kiedyś wystarczały mi nawet palce pod powiększalnikiem.
Bo ma parę warstw do edycji? To ty grafikiem jesteś? Może retuszerem? A może nałogowo używasz tabletu? A może jest tak, że te całe Twoje zabawy w warstwy w "Elements" tak Ci się przydają jak kafar do wbijania gwoździ w ścianę? Kiedyś już w tym kontekście użyłem tej metafory, ale... pasuje tutaj jak ulał.
Tabletu nie posiadam:cry: Grafikiem ani retuszerem nie jestem:cry: Warstw używam sporadycznie, a jeszcze sporadycznej więcej niż dwie. Co to ma do rzeczy o dyskusji o warstwach w Zonerze, nie wiem.
Jak masz inne pytania poza tematem poproszę na priv.
Może bym polubił Zonera do wołania rawów ale mnie zniechęca fakt, że kiedy wybiorę zdjęcie do wywołania, zmienia kolory :shock:
Załącznik 138465Załącznik 138466
Pewnie coś w ustawieniach nie tak ale nie mogę tego "przeskoczyć". Może ktoś wie?
Dla ułatwienia, moje ustawienia:
Załącznik 138467
Jeśli jest tak jak piszesz, to po co to wszystko? Czy kiedykolwiek gdzieś pisałem, że Zoner na warstwach to ooo hoo? Przeczytaj bez uprzedzeń co piszę, i sam popróbuj. Moja droga do niego była pokrętna, pełna niedowierzań, ale zaczęła się od zarządzania fotami. Proponuję zacząć od tego.
PS Kontynuacją na PW nie jestem zainteresowany.
---------- Post dodany o 00:34 ---------- Poprzedni post był o 00:29 ----------
1. A którą wersję WIC codeka i Adobe DNG Convertera masz wgraną?
2. Czy na oprogramowaniu producenta jest inaczej?
3. A jaki to aparat?
4. Nie widzę ścieżki dostępu do Adobe DNG Convertera. A wtedy będziesz miał proces wywołania przeprowadzony przez dcraw.
To rodzi pytanie. Czy w ogóle zainstalowałeś Adobe DNG Converter? To jest czynność opcjonalna którą musisz wykonać, by ten sposób wołania funkcjonował.
5. Rzuć okiem na #522 i #527 oraz #529.