Odp: M.Zuiko Digital ED 40-150mm f/2,8 PRO
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
na tych zdjeciach, i na zdjęciach które Dobas zamieszcza nie widzę aberacji. Czy obiektyw jest tak świetnie zaprojektowany czy to efekt oprogramowania aparatu? te zdjęcia były robione E-M1 / E-M10 czyli aparatami z procesorem TruePic VII. Czy ktoś może wskazać mi źródło plotek / pogłosek / informacji że procesor ten koryguje CA? do tej pory funkcję taką miały tylko aparaty od Panasonica. Czy i Olympus poszedł tą drogą? Czy jeśli to prawda, to zdjęcia z E-M5 który aberacji nie umie korygować (TruePic VI) będą "pokolorowane" na krawędziach?
Zdjęcia z EM-1 i w Lightroomie nie tykałem suwaka od aberracji
Dla porównania mogę porobić z EM-5 i zobaczyć czy tam wyjdą babole
Ja czekam jeszcze na porównanie bezpośrednie z 35-100/2.8 Panasonica. Bo porównanie do 75/1.8 chyba niezbyt szczęśliwe (raczej inne zastosowanie obiektywu) Bardziej interesuje mnie czy warto zmieniać Panasonica na Olympusa (i jakoś przeżyć te rozmiary) - zysk na zakresie to za mało chyba że jest wyraźnie lepszy optycznie, i ma szybszy AF. Czy też spokojnie czekać na 300/4 jako uzupełnienie 35-100 ;-)
Ten ostatni test, który Marcinie filmowałeś ma niestety jedną wadę. W przypadku 40-150 nie czekasz, aż ta zielona lampka w prawym górnym rogu się zaświeci tylko od razu wracasz na pierwszy obiekt, gdy obraz na wyświetlaczu wygląda na ostry. W przypadku 50-200 kiedy obraz na wyświetlaczu wydaje się ostry czekasz na zieloną lampkę, która czasami wyraźnie później się zaświeca. Wszystko to daje efekt, jakby 50-200 był naprawdę duuuużo wolniejszy. To nie jest uwaga co do samego sprzętu, bo na tym nie znam się aż tak dobrze jak Wy więc ciężko mi się wypowiadać, bardziej uwaga od strony osoby, która właśnie wyrabia sobie zdanie po takich filmikach.
P.S.
Dzięki, że zdecydowałeś się nam pokazać bardziej ten obiektyw, wygląda ciekawie.
---------- Post dodany o 10:42 ---------- Poprzedni post był o 10:42 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
POLM
Ja czekam jeszcze na porównanie bezpośrednie z 35-100/2.8 Panasonica. Bo porównanie do 75/1.8 chyba niezbyt szczęśliwe (raczej inne zastosowanie obiektywu) Bardziej interesuje mnie czy warto zmieniać Panasonica na Olympusa (i jakoś przeżyć te rozmiary) - zysk na zakresie to za mało chyba że jest wyraźnie lepszy optycznie, i ma szybszy AF. Czy też spokojnie czekać na 300/4 jako uzupełnienie 35-100 ;-)
W tym wątku taki test możesz znaleźć. Kilkanaście - dziesiąt postów temu pojawił się taki filmik, na którym prezentowany jest 40-150 i 35-100.
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Ten ostatni test, który Marcinie filmowałeś ma niestety jedną wadę. W przypadku 40-150 nie czekasz, aż ta zielona lampka w prawym górnym rogu się zaświeci tylko od razu wracasz na pierwszy obiekt, gdy obraz na wyświetlaczu wygląda na ostry. W przypadku 50-200 kiedy obraz na wyświetlaczu wydaje się ostry czekasz na zieloną lampkę, która czasami wyraźnie później się zaświeca. Wszystko to daje efekt, jakby 50-200 był naprawdę duuuużo wolniejszy. To nie jest uwaga co do samego sprzętu, bo na tym nie znam się aż tak dobrze jak Wy więc ciężko mi się wypowiadać, bardziej uwaga od strony osoby, która właśnie wyrabia sobie zdanie po takich filmikach.
Cenna uwaga. wynika to napewno z tego, że 40-150 ostrzy na szybko i byćmoże chwilkę dłużej trzeba by poczekać na lampkę
w przypadku szkieł z 4/3 - szkło dojeżdża do celu a potem pomału doostrza - tam czekam bo wiem, że poczekać muszę.
Może zmotam jeszcze jeden film z czekaniem na potwierdzenie albo ustawię tak kadr, żeby mieć zarówno bliski jak i daleki obiekt i będę wyzwalać paluchem
p[óki co chcę powalczyć coś ze zdjęciami - bo to najistotniejsze - jak wygląda obrazek z tego szkła i na ile ten AF sprawdza się w realnych działaniach
Dzięki za uwagę !
Cytat:
Zamieszczone przez
dobas
Cenna uwaga. wynika to napewno z tego, że 40-150 ostrzy na szybko i byćmoże chwilkę dłużej trzeba by poczekać na lampkę
w przypadku szkieł z 4/3 - szkło dojeżdża do celu a potem pomału doostrza - tam czekam bo wiem, że poczekać muszę.
Może zmotam jeszcze jeden film z czekaniem na potwierdzenie albo ustawię tak kadr, żeby mieć zarówno bliski jak i daleki obiekt i będę wyzwalać paluchem
p[óki co chcę powalczyć coś ze zdjęciami - bo to najistotniejsze - jak wygląda obrazek z tego szkła i na ile ten AF sprawdza się w realnych działaniach
Dzięki za uwagę !
Dzięki Marcinie za wyjaśnienie. Czekam na zdjęcia, pozdrawiam.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
na tych zdjeciach, i na zdjęciach które Dobas zamieszcza nie widzę aberacji. Czy obiektyw jest tak świetnie zaprojektowany czy to efekt oprogramowania aparatu?
Czytasz w ogóle ten wątek?
Linkowałem post z dpreview, zdjęcia zrobiono EM5, wiało aberracją, kulturalnie, ale jednak. Tu, na M1 jest (na jotpegach) czyściutko.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Czy ktoś może wskazać mi źródło plotek / pogłosek / informacji że procesor ten koryguje CA? do tej pory funkcję taką miały tylko aparaty od Panasonica. Czy i Olympus poszedł tą drogą?
Zaledwie post #3 w wątku M1
https://forum.olympusclub.pl/threads...=1#post1002737
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Czy jeśli to prawda, to zdjęcia z E-M5 który aberacji nie umie korygować (TruePic VI) będą "pokolorowane" na krawędziach?
Tak, chyba, że Oly wyda aktualizację do M5, w co wątpię.
gietrzy - dot. aberacji - nie pamiętałem tamtego postu, ale na tych miniaturkach niewiele widać. Możesz podesłać jakiegoś linka do oficjalnej informacji Olympusa?
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
gietrzy - dot. aberacji - nie pamiętałem tamtego postu, ale na tych miniaturkach niewiele widać.
To sobie naciśnij Ctrl+ kilka razy :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Możesz podesłać jakiegoś linka do oficjalnej informacji Olympusa?
Wygodny jesteś ;)
Oficjalna, polska strona E-M1, w części Doskonała jakość obrazu czytamy:
Do EM-1 można podłączyć obiektywy Mikro Cztery Trzecie oraz Cztery Trzecie, gwarantujące niezwykłą ostrość obrazu. Nowy Olympus został wyposażony w sensor Live MOS nowej generacji oraz procesor obrazu TruePic VII. Wyjątkowość sensora i procesora polega na tym, że dostosowują się one do konkretnego obiektywu i używanej przez Ciebie przysłony - uzyskasz niezwykle wysoką jakość obrazu podczas filmowania i fotografowania, dodatkowo znacznie zmniejszona zostanie aberracja chromatyczna, która pojawia się podczas zmiany ogniskowej.
W aparacie jest zaszyta baza szkieł a a TrupikVII odpowiednio podnosi ostrość danego pliku jotpeg, w zależności od podpiętego obiektywu, ogniskowej, etc, usuwa jeszcze te resztki aberracji, które zostawili inżynierowie Oly projektujący ZD.
Innymi słowy TruPikVII zaczyna się gotować, gdy podpinamy mZD.
Może i jestem wygodny ale przyznasz że dla człowieka z inżynierskim wykształceniem tekst:
dodatkowo znacznie zmniejszona zostanie aberracja chromatyczna, która pojawia się podczas zmiany ogniskowej
to zwyczajny bełkot, bo gdyby czytać dosłownie, to jeśli nie będę zmieniał ogniskowej to aberracja się nie pojawi :)
---
uszczypliwości na bok - czy E-M1 koryguje też obiektywy Panasonica? Muszę poprzeglądać zdjęcia jakie na testach robiłem E-M1 + PL25/1,4
Cytat:
Zamieszczone przez
dobas
Dzięki za uwagę !
Sprawdź jeszcze w miarę możliwości jak działa AF-C w sytuacji śledzenia ruchomego obiektu. Jeśli zdecyduję się wydać 6kpln na to szkło to muszę mieć pewność że działa bardzo dobrze. Zdaję sobie sprawę że do sensownego AF-C to raczej bez E-M1 się nie obejdzie...