Tam postępem jest elektryfikacja. Kto by się bawił w zakopywanie kabli.
Zupełnie jak u nas po wojnie na wsiach. :mrgreen:
Wersja do druku
Jeśli chodzi o druty i wycinanie to wiedząc , że u Bogdana oftopki są na miejscu to napiszę.:
Kiedyś w dawnym mieszkaniu chciałem wyciąć kombinerkami takie cuś ze ściany (debilizm nie zna granic), wyglądało jak gniazdko trójfazowe, ale sąsiedzi się zaklinali, że w bloku nie ma takiego prundu!
Więc przyłożyłem się rzeczonymi kombinerkami bo drut był słuszny i....... jak dupnyło, iskry, huk. Na klatce bezpiecznik poszedł i chyba aż do elektrowni krakowskiej dało cynk bo na drugi dzień w pracy się na mnie dziwnie patrzyli (pracowałem wtedy w elektrowni)
Kombinerki na ostrzach stopione, a ja do dzisiaj dziękuję Bogu, że użyłem atestowanego narzedzia z izolacją!
Musisz zbudować sobie zaufanie, ludzie dziś mają inne podejście do obcych niż kiedyś. Warto było by te stare chałupy utrwalić bo znika ich coraz więcej.
Świetne zdjęcia z wnętrza tej cerkiewki.
Pozdrawiam.
Dzisiaj ciąg dalszy kościółka w Binarowej.
Kilka migawek ogólnych.
Dzwonnica
2195. Załącznik 172589
Krzyż w przedsionku wejściowym
2196. Załącznik 172588
Widok na ołtarz główny
2197. Załącznik 172590
Jak wyżej tyle, że z chóru. Poziome belki oddzielają "sacrum" od "profanum" czyli część dla księdza i część dla wiernych.
2198. Załącznik 172591
Widok na chór. Tak prawda - jest krzywy. Jest zakaz wchodzenia ale chyba mnie lubią :)
Pośrodku stareńkie zabytkowe organy. Działające.
2199. Załącznik 172592
Ładne wnętrze ma ten kościółek. Tak mnie się zdaje, że sprawdziłby się tu hdr, ale wiadomo statyw potrzebny, a to bywa kłopotliwe. Chyba lekko jeszcze można by podostrzyć te z wnętrz. W ..97 i ..98 inna kolorystyka wyszła.
Z Binarowej to wspomnienie mam muzyczne:
https://www.youtube.com/watch?v=sI0fly9Ktc0
Super zdjęcia!
Ciekawa ta stara chałupa i przepiękne wnętrza z kościółków w Rożnowicach i Binarowej.