Załącznik 181103Załącznik 181104
Balans bieli według własnego uznania. Kolorystyka i wykonaniw wg mojej fantazjii, bo tam nie byłem.
Wersja do druku
Załącznik 181103Załącznik 181104
Balans bieli według własnego uznania. Kolorystyka i wykonaniw wg mojej fantazjii, bo tam nie byłem.
Z tym można polemizować:), ale pewnie, można ustawić według własnego uznania:), nawet na światło żarowe, czy inne (słoneczko np.), którego nie było. Tylko co wtedy z ogólną kolorystyką się robi ?
Ogólnie wyszło Ci podobnie do mojej wersji..., no dobrze lepiej:)
Muszę przegrzebać archiwa, ale za 45 min chcę być na przełęczy.
Za ciepło.
Najprościej byłoby siekierować na te stopnie niby szare ale nasycone bardziej niebieskim. Reszta uwag to złośliwości, nie o to tu chodzi.
---------- Post dodany o 20:58 ---------- Poprzedni post był o 20:48 ----------
Można też otworzyć w OV3 i przestawiś na pochmurno, a może nawet na cień.
Jeśli masz na myśli moje uwagi co do dowolności (w/g własnego uznania) ustawiania WB, które skierowałem do A56 nie była to złośliwość i raczej tego tak nie odebrał, podejrzewam. Emotki też o czymś mówią, a tak poważniej to serio uważam, ze balans bieli należy ustawić stosownie do światła w jakim się robi zdjęcie lub zdać się na Auto WB (co najczęściej czynię). Zresztą robiąc w RAW nie ma to zbyt wielkiego znaczenia bo można to później skorygować.
---------- Post dodany o 21:01 ---------- Poprzedni post był o 20:59 ----------
Pewnie, że można i nie musi to być OV3.
Teraz widze,ze inaczej to bym wywolal.
Dzieki za zaproszenie.
A skoro juz to albo tak albo tak na szybko.Załącznik 181129Załącznik 181128Ups podopbno tu ma byc okreslona wielkosc-sorry zapomnialem.
Skoro był już tu przywołany program firmowy Olympusa czyli OV3 to może zobaczmy jak wygląda z niego ten RAW bez żadnej obróbki. Właściwie to tak też wygląda JPG z puszki E-M5MarkII, gdyż program OV3 przyjmuje wstępne ustawienia takie jak były dla jpg w aparacie. Jakby zdjęcie było tylko w jpg zrobione to z takim ustawieniem (jakie było dla balansu bieli) tak by wyglądało:
Załącznik 181130
Dlatego twierdzę, że często Auto WB sprawi się lepiej od ręcznego ustawienia, chyba, że to ustawienie WB zrobimy na szarą kartę w danych warunkach oświetleniowych.
I jeszcze z OV3 z korekcją WB, z określeniem punktu szarości. Za taki punkt wybrałem ścianę po lewej tam gdzie te dwa krzaczki rosną:
Załącznik 181131
Kol. Andor2 nie odbieram Twojego wpisu jak złośliwość, raczej uśmiecham się. A tak na serio, to balans bieli ustawiam w czasie pracy z RAW wg własnego uznania. Tak jak widzę dane zdjęcie. Tylko autor zdjęcia wie jak tam było, a aparat zawsze trochę przekłamuje, nawet jak będziemy ustawiać WB ręcznie na szarą kartę.
Nie wspomnę o monitorach na których to oglądamy.
Proszę nie odbierać mojej obecności jako powrotu do normalnej aktywności.
Zrobiłem wyjątek dla apz-a
Załącznik 181153Załącznik 181154
Droga mleczna w zenicie 28.08.2016.
Puścilem to w automatycznym DNG z ACR-a.
Co Wy robicie z tym niebem. Przecież ono jest zachmurane to czemu niebieskie..........?
Henia wg mnie podejście najlepsze.