Płacisz za ostrość od pełnej dziury, za jakość wykonania, za metalowe wykończenie.
Pełnoklatkowy Nikkor AF 85/1.4 jest od 4300 zł według ceneo. To jednak całkiem spora różnica w cenie.
Wersja do druku
Najlatwiej znalezc analogie gdzie indziej. Pelnoklatkowego Pentaxa FA 77/1.8 w pieknym, metalowym wykonaniu mozna kupic za podobna cene ~3600 zl. Ale fakt, ze nieco gorszy optycznie jest a malosc szkla m4/3 ma tu chyba mniejsze znaczenie dla ceny. Bardziej moze skala produkcji.
pf. duzo? wydanie 700zl na przejscie z 50mm 1.8 kosztujacej 700zl na 50mm 1.4 kosztujacej 1400zl to nie jest duzo, chociaz wzrost ceny wynosi 100%.
tutaj roznica wynosi 20%, wiec sa to grosze, za znacznie lepsze swiatlo. Olympusowy 1.4 musialby pewnie kosztowac ok 6000-6500zł, zeby byc odpowiednio drozszy od swojego brata z gorszym swiatlem.
A mowimy przeciez o 2 razy mniejszej matrycy, na ktora prosciej tworzy sie optyke (z tego co wiem, chociaz pewny nie jestem).
Co znaczy prosciej? Ogniskowa 75/1.8 pozostaje taka ogniskowa bez wzgledu na rozmiar matrycy. Moze latwiej jest uzyskac ostrzejsze rogi na mniejszej matrycy - tu sie klania chocby wlasnie telecentrycznosc, ale cala reszta parametrow sprawia podobne problemy konstruktorom. Juz kiedys poddawalem pod watpliwosc, czy mniejsz ilosc materialu do szkiel m4/3 w ogole jakos znaczaco przeklada sie na koszty.
Jeśli wielkość klatki nie ma znaczenia, to ja poproszę o zooma z XZ-1 kryjącego m4/3 :D Oczywiście nie droższego niż XZ-1.
Pytanie na ile te mniejsze soczewki 4/3 vs FF rzutuja na cene caloksztaltu??? Chyba nie mamy wiarygodnych danych...
Ponadto 85/1.8 raczej są zrobione z tworzywa sztucznego, a nie metalu.
Olympus to szkło wycenił jako klasę premium, to i cenę taką wybrał.
W sumie nadal się waham czy potrzebuję tej ogniskowej, bo 45 całkiem mnie urządza.
Jakby takie szkła było łatwo produkować, to firmy trzecie powinny zarzucić rynek jasnymi zoomami, a jakoś nie ma ani jednego.