Osdtatnia dzidzia ładna a te oki!
Rafal to w końcu jakimi Ty szkłami Nikona focisz, manualami czy AF, bo pogubić się można, chodzi o aberrację chromatyczną;-)
Wersja do druku
Osdtatnia dzidzia ładna a te oki!
Rafal to w końcu jakimi Ty szkłami Nikona focisz, manualami czy AF, bo pogubić się można, chodzi o aberrację chromatyczną;-)
Mam stałki z AF - Nikkory 35/1.8, 50/1.4 i 85/1.8. Do tego Sigma 10-20 4/5.6. I jeszcze fajowy Lensbaby pod Nikosia. Plus kitowy "kultowy" pod Nikosiem Nikkor 18-70 3.5-4.5, który robi ohydną beczkę przy szerokim kącie i dlatego go nie lubię. A takie ma niby zaj...ste recenzje.
Prawda jest IMHO taka, że dla amatora (którym sam przecież jestem) system Olka daje bardzo dużo w relatywnie niewielkich pieniądzach. W C. i N. jest o niebo lepiej, ale trza za to ostro zabulić.
Nie żebym marudził na Nikosia, ale w żadnym systemie nie ma cudów.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Warto, bo od czasu do czasu pojawiają się gołe baby. :-P W planach mam, żeby się coraz częściej pojawiały. :wink:
Nie spieram się, bo w technikaliach nie czuję się mocny. Po prostu mnie dziwi, że w Nikonie dzieją się takie cuda, których nawet przy Olkowych kitach nie uświadczysz.
System zmieniłem z prozaicznego powodu - Olek nie ma stałek do portertu, a na tym temacie się skupiłem. W Nikonie trzema nieprzesadnie drogimi obiektywami załatwiam cały zakres. Ale okazuje się, że nie ma cudów.
Spójrz na tę fotę - zrobiona wypasionym Nikorem 85/1.8. Światło zastane, lekka kontra z okna. I zobacz co się dzieje z prawej strony dzieciaka. Niebieski syf i malaria. Może jestem przeczulony na tym punkcie, ale wk...ia mnie to na maksa.
[/QUOTE]
[QUOTE=Rafał Czarny;644609]Nie spieram się, bo w technikaliach nie czuję się mocny. Po prostu mnie dziwi, że w Nikonie dzieją się takie cuda, których nawet przy Olkowych kitach nie uświadczysz.
System zmieniłem z prozaicznego powodu - Olek nie ma stałek do portertu, a na tym temacie się skupiłem. W Nikonie trzema nieprzesadnie drogimi obiektywami załatwiam cały zakres. Ale okazuje się, że nie ma cudów.
Spójrz na tę fotę - zrobiona wypasionym Nikorem 85/1.8. Światło zastane, lekka kontra z okna. I zobacz co się dzieje z prawej strony dzieciaka. Niebieski syf i malaria. Może jestem przeczulony na tym punkcie, ale wk...ia mnie to na maksa.
....[QUOTE]
Zawsze możesz wejść w ... M42 lub Canona ...
ps. Rafał przed Tobą ostatnie wyzwanie, super szkiełko do portretu Canon FD 85/1.2L manual, jeżeli i to szkiełko nie zadowoli Ciebie , no to CO?
;-)
Kazek, nie zrozum mnie źle - nie jestem jakimś liczykrupą, nie potrzebuję do szczęścia bóg wie czego. Ale takie podstawowe sprawy jak aberracja chromatyczna (użytkownicy Olka znają ten temat tylko z teorii) nie mogą mi niszczyć zdjęć. Gdzieś przeczytałem, że podobno można sobie z tym dobrze radzić w szopie. Muszę się nauczyć, bo do szału mnie te niebieski syf doprowadza.
Nie można zrobić normalnej foty, żeby np. białka oczu nie wyszły na niebiesko. :roll: No chyba, że coś źle robię. :roll: Ale normalnie robię... :twisted:
Budżetowy? Za 1400 zł.???? K...fa, bez jaj. Mam prawo wymagać minimum od tego (jak to nazwałeś) budżetowego obiektywu? Nie oczekuję przecież cudów. :roll:
Rafalku-przepraszam a co ma aberacja do zaniebieszczonych bialek oczu??
Chyba,ze nie rozumiem-chodzi Ci o cale bialka,ze sa niebieskie,czy tylko na krawedziach jest widmo przesuniete.
A usuniecie aberacji to dwa klikniecia w programie.O ten turkus Ci chodzilo na krawedzi bluzki??
Niby nic. Ale jednak oczy wychodzą na niebiesko z nieznanego mi powodu (mam nadzieję, że coś źle robię i ktoś mi to uświadomi). I to nie jest konflikt światła żarowego z tym zza okna. Na ostatniej focie nie było udziału światła żarowego. Zresztą wszystko się odbiło w oku Laurki i widać jak na dłoni, że to było tylko światło zza okna plus kontra (też zza okna).
Rafał stąd wynikło moje pytanie o szklarnie, bo ja z aberracją chromatyczną spotykam się tylko u szkieł M42 + cyfra.
Rafał, po zmianie sprzętu w sumie doszedłem do podobnej szklarni jaką masz Ty w Nikonie z tym, że manualnej M42, oprócz jednego szerokiego kąta AF 17-40/f4.
Generalnie rzecz biorąc przy nowych szkłach, widać zmianę postrzegania świata...;-)