Oczywiście, góry i jednostki pływające robią wrażenie, ale wrócę do 1523 - świetne otoczenie na spacer :-)
Wersja do druku
Oczywiście, góry i jednostki pływające robią wrażenie, ale wrócę do 1523 - świetne otoczenie na spacer :-)
Co fakt to fakt. ) Dzięki. :)
Moja wina.... Przykro mi bardzo. Coś mi się po.... myliło. :(
1538
Załącznik 249011
1539
Załącznik 249012
1540
Załącznik 249013
1541
Załącznik 249009
1542
Załącznik 249010
.
Jak zwykle miodny zestawik... ale tak łatwo to Ci nie popuszczę ;-)
Na pewno kilka ujęć tych gór w chmurach z 1540 znajdziesz na dysku... niesamowite rzeczy się tam dzieją.
1540 - pierwsze wrażenie - chmury czy tsunami nadchodzi? ;-)
O ! Specjalnie dla mnie - i czerwone domki i mostecek :mrgreen:
A krajobrazy i przestrzeń bajkowe :)
Bardzo ładna seria, dopięta estetycznie. Różne miejsca, różnie ujęte, każde warte wpatrzenia się i wyobraźnia pracuje.
TJ
Z tymi chmurnymi górami to nie tak prosto. To są dwie ostatnie mało zamieszkałe wyspy archipelagu Lofotów Sørland i Røstandet. Zdjęcia możliwe są z daleka, albo jeśli popłynie się tam łodzią. Takie chmury czasem utrzymują się pół godziny, a czasem
pół dnia. Tym razem rozpadły się szybko, a ja nie zdążyłem dojechać z Leknes do Å.
Znalazłem jakiś ersatz. :)
To tylko zmiana pogody po kilku deszczowych dniach. :)
Tak, specjalnie dla Ciebie. :)
Dzięki. :)
Tptalny miszmzsz.... :)
1543
Załącznik 249040
1544
Załącznik 249041
1545
Załącznik 249042
1546
Załącznik 249043
1547
Załącznik 249044
1548
Załącznik 249045
.
Może i misz masz, ale kilka perełek i tu jest :-)
Ja wyróżnię 1545, ale przede wszystkim 1548. Trochę szkoda, tych szczytów drzew na pierwszym planie, ale sam wiem, że czasem choćbyś nie wiem co robił - nie da się skadrować inaczej.
Mam jakąś książkę o fotografii krajobrazu, gdzie autor jeździ na zdjęcia wysokim Landroverem ze specjalną platformą na dachu - dzięki czemu uzyskuje zupełnie inną perspektywę.
Ale i tak ten odbijające się w wodzie białe ściany i czerwony dach kościoła (?) na tle potężnych gór z tyłu - miodzio. :-)
Wszystkie z ostatniej serii podobają się, a 1545 najbardziej ze względu na rozrzucone szczyty i bezładne chmury w tle.
TJ
Mam inne zdjęcia z tego miejsca w trochę innej perspektywie, ale nie z takim światłem. Platforma na auto jednak nie przejdzie. Wolę zapuścić latadło , choć jakość spada po całości. :(
A jak jest deficyt w oświetleniu, to bez mocnego ciśnięcia w kompie jest słabiutko, a czasem bywa dramat.
Co do wspomnianej foty, miałem inny dylemat. Zostawić ten badziew czy wyciąć z korzeniami? :)
Załącznik 249064
Mi z tego zestawu, ta fota też podoba się najbardziej.
.
Nie wiem jak to robisz ale każda fotka przyciąga uwagę. Niesamowite.
Słuszna uwaga. Wszak norweskie odludzia bywają niebezpieczne i zdradliwe. Trzeba bacznie spoglądać gdzie się stawia kolejny krok.... Zwłaszcza gdy ktoś jeszcze pomaga zabłądzić.:mrgreen:
Dzięki.
Jakoś samo mi tak wychodzi. Dzięki za tak wielki komplement. :)
.
.
.
Z tej wstawki najbardziej przypadło mi do gustu 1555.
A ja wybieram 1552 i 1553 - moje klimaty, uwielbiam takie widoki.
Podziękował za opinię. :)
A widzisz, jeden lubi góry, drugi rybki a trzeci pisze że góry są przereklamowane. :) Samo życie.
.
1558 to nasi czy Słowacy ? :mrgreen:
Tak masz rację @wyszomirze. Tak bawią się "Norki" . Trenują cierpliwość, bo po każdej zimie muszą stawiać te maszkary na nowo. :mrgreen:
Pamiętam ze swojego (niestety jedynego) wyjazdu do Norwegii sprzed ok. 20 lat że przy drogach mnóstwo takich kamiennych piramidek stało. Podobno nazywali je trollami.
Wspomniałem o Słowakach bo cała droga na Rysy z ich strony była upstrzona takimi maszkarkami. Nawet córka mnie pytała czy to drogowskazy (szlakowskazy) :-P Faktem jest, że przy ich znakowaniu szlaków to było pomocne. Nie znaczy to że na Rysy bym nie trafił :mrgreen:
Czesi za to podpierają głazy małymi patyczkami. A "nasi" wszystko to zapożyczają :)
Ach @Bodzip jesteś niesprawiedliwy dla "naszych". Wiesz jak "nasi", pięknie nauczyli wielu ludzi z innych krajów, pewnych polskich słów. Ja tak nie potrafię nimi władać.... :mrgreen:
Chcę odpisać Ci @zigger... ale o co tu chodzi ?.... "Podzielam"... Na opłatek jeszcze za wcześnie, no i mówi się "dzielę się"... :mrgreen:
Aż zajrzałem na górę i już wiem.
Miło mi bardzo. :)
1559 jest cudne. I miejsce i zdjęcie :)
1559 i 1562. Chyba jednak ze wskazaniem na 1562.
Dziękuję kolegom za opinie. :)
.
Znowu latałeś na miotle :roll:
To latanie to coraz popularniejsze, widzę jest :-)
Ale trzeba przyznać, że efekty warte wysiłku zabierania "miotły" ze sobą.
Z ostatnich dwóch wrzutek wyróżnię 1559 - ten kadr ma w sobie i moc i spokój.
A co nie wolno?
Mam to latam.:mrgreen:
Efekty s a fajne, ale temat jest jednak dość upirdliwy...
Dzięki. :)
.
Ładne miejsca. Ładne widoki. Ładne zdjęcia.
Miło popatrzeć. :grin:
Dzięki dobry człowieku. :)
.
.
.
1570
Załącznik 249259
1571
Załącznik 249260
1572
Załącznik 249261
1573
Załącznik 249262
1574
Załącznik 249263
.
1574 - bardzo kojące, sympatyczny odbiór :-)
Też mi 1574 przypadło do gustu. I jeszcze 1571 z tą maleńka samotną chatką na brzegu. Ale mieszkać jednak wolałbym w takiej rezydencji z 1570:-)