I tym zestawem zrobiłeś fotki z postu nr.1986??
Wersja do druku
I tym zestawem zrobiłeś fotki z postu nr.1986??
super Idea z pokazaniem sprzętu chciałem o to prosić ale nie wypadało mi byc aż tak wygodnym ,a zatem szacunek
co do zabawy w mym przypadku ,marzy mi się to od czasów kiedy tylko pamiętam ale jak to w życiu są sprawy mniej i bardziej priorytetowe:wink:
ale powiem szczerze ,że widząc Twoje zestawy mam punkt odniesienia
dzięki
jeszcze jedna sprawa mnie nurtuje
klarowność powietrza w tym przypadku chyba powinna być wyjątkowa? czy śląskie mgliste powietrze pozwali na "zabawę"ewentualnie-to już pytanie na wyrost ale chętnie trochę techniki ,zapewne nie tylko ja poznam
pozdrawiam
A nie, to są z ZD70-300.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Musi, nie musi. Ale im bardziej "mgliście", tym bardziej będzie kontrast siadał i trudniej wyostrzyć bo słabiej widać.
No, dodaję fotki z Rubinara. Czas jeszcze trochę nad nim popracować, poza tym pogoda mglista właśnie, ale coś tam się udało.
Ot, fajna oferta wisi na Allegro:
http://allegro.pl/sigma-200-500-f2-8...492251636.html
Ciekawe kiedy pojawiliby się antyterroryści gdyby się z takim sprzętem "przeciwlotniczym" rozstawić pod płotem :twisted:
To na wieczór odemnie.
To i ode mnie COŚ.
Pozdrawiam.
Była mowa o Iskierce to ja pokaże Mrówke.
Bardzo prosto.Na wyjściu- czyli wyciągu okularowym- jest typowy dla astronomicznych urządzeń gwint T2 (czyli M42/0,75), niezbędny jest adapter na mocowanie fotograficzne. W zasadzie najłatwiej dostępne są adaptery do mocowań innosystemowych. By uzyskać regulację ostrości od nieskończoności do rozsądnych 6m potrzebne są pierścienie pośrednie. Jeszcze z czasów dawnych miałem pierścienie na gwint M42 ( łącznie 51mm długości)więc wybrałem adapter T2>M42/1. Nic nie stoi na przeszkodzie by kupić od razu adapter T2>4/3. Kupiłem także zwykłe pieścienie pośrednie bez przeniesienia elektroniki na 4/3, lecz trzpień blokujący obiektyw ma za słabą sprężynę więc optyka może się nam samoistnie wypiąć dlatego na razie pozostaję przy M42- tym bardziej , że zamówiłem adapter z potwierdzeniem ostrości ( jest w drodze, będę eksperymentować)
Koszt tuby optycznej ok 1900 zł, niestety nie ma u nas starszego modelu w kolorze złotym, który optycznie był identyczny i różnił się jedynie nieistotnymi z mojego punktu widzenia drobiazgami ( ok. 1500 zł). Ten starszy typ być może jest jeszcze dostępny za granicą.
Adapter t2>M42 i inne systemy 39 zł.
W zasadze to wszystko co potrzebne.
Mocowanie do statywu- typowe 3/8. Mój Velbon Sherpa 600R jest nieco zbyt delikatny- najsłabszym punktem jest głowica-długo tłumi drgania (ok. 5-7 s po naciśnięciu spustu).
Mrowka fajny samolocik, masz moze fotki z powietrza...?
Na dzisiaj takie:)
o kruca, trzy dni mnie nie było a to obecnie w tym wątku co najmniej 1 rok świetlny:shock:, ładnie sobie zapier...papier:wink:
postaram się odrobić zaległości, wpierw wieżowe:
potem do Mrówki osławiona Kukułka :
i w temacie ostatniego Ił-a :
...uuu, to jestem prawie na bieżąco:wink:
Dwa A340 z Etihad Airways z odl. 17 km . Niestety w oknie pomiędzy chmurami nie zdołałem złapać ostrości. Jak powinno wygladać- tak, jak Katarczyk złapany na tym samym torze (wycinek 1:1 bez przesadnej obróbki).
Małe sprostowanie- w mojej lunecie jest gwint statywowy 1/4 a nie 3/8 jak napisałem.
IL niezly, troche za duzo przyciety, ale robi wrazenie.
świetne te "bliźniaki" :)
Jak lotniskowo to prosze bardzo
Jak z płyty to prosze.
więc z płyty :
ciekawe czego słuchali podczas startu ?
Obstawiam że Metalice lub KSU :)
Niestety, tylko widziałem, ale to było wieki temu. W czasach przedfotograficznych ;)
Zaś w kwestii z płyty, to mam takie zagadkowe:
http://images39.fotosik.pl/690/e012f393237d2b80.jpg
Pozdr.
Z płyty ode mnie - też.
Pozdrawiam.
Nawiązująć do Witi.
Dzisiaj założyłem adapter z potwierdzeniem ostrości i wypożyczony stary konwerter Mirandy 2x. Tym sposobem uzyskałem ogniskową 1200 mm przy ciemnicy 15. Adapter nawet pikał i mrugał. Zbadałem zasięg kombinacji- zdjęcie B777 Jet Airways z odległości ok 55 km; nie zdążyłem na przelot A380 z Emirates - tylko pokazał mi ogon. Jak wyglądają cele bliższe na 1200 mm pokazuje zdjęcie przyglądającej się z drzewa moim wysiłkom sierpówki (liniowo 70% kadru, zmniejszone, trochę wyostrzone i odszumione). Konwerter nie wprowadza jakiejś tragicznej aberracji chromatycznej a przede wszystkim pogarsza kontrast. Trzeba uporać się z drganiami i próbować dalej:idea:.
roztoczol - niesamowite :)
Niecodzienne są te fotki samolotów z boku, kiedy one śmigają na 10-ciu tysiącach :)
co by nie pisać ,fotki z takich odległości ,robią wrażenie
dzięki Wam mam okazję zerknąć tam, gdzie chciałbym sam kiedyś też..
pozdrawiam
Troszke się spóźniłem bo wczoraj WOŚP ogłosiła kwote jaką uzbierali.Ta fotka powinna być wczoraj.
... te panie z tego poranniaczka co, poznaję :)!
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
i z dzisiejszej wizyty pod UL984, Vietnam 777 :
i Thai 747
oraz India 777
pozdrawiam !
Moja Córka była kilka dni w Korei Płd. Część lotniczą podróży odbyła na trasie Kraków - W-wa- Helsinki- Seul. Kilka pamiątkowych fotek z tej trasy :
Zdjęcie nr.1 moje klimaty:)fajna relacja pozazdrościć wyprawy.
nr. 5 ASIANA z tą wieżą sliczniutka
(jak bym odciął:wink: ten kawałek skrzydła z lewej) !