Nie. Przepały odzyskuje tylko jak robie "normalne" zdjęcia.Cytat:
Zamieszczone przez mathu
Wersja do druku
Nie. Przepały odzyskuje tylko jak robie "normalne" zdjęcia.Cytat:
Zamieszczone przez mathu
Może to przypadek jednostkowy, uważajcie w swoich nowych E-3 na przycisk zwalniania obiektywu.
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=26236898
a niby co miałbym z nim zrobić... nie używać.... ? :mrgreen:
Obchodzić się jak z chińską porcelaną :)Cytat:
Zamieszczone przez AndrzejSzczecin
nawet nie zamierzam :D - jak się spitoli w co nie wierzę, to pojedzie do serwisu i tyle - jak się będzie pitolił za często, to pojedzie na śmietnik bo tam będzie wóczas jego miejsce - w to też nie wierzę :DCytat:
Zamieszczone przez qbic
odpadnie to wysyłam do serwisu i naprawiają :)Cytat:
Zamieszczone przez qbic
Miało być taniej to jest. Jak się komuś wydaje, że E-3 w prostej linii nawiązuje do E-1 to jeszcze nie raz się zdziwi. Ja nadal jestem pełen uznania dla Olympusa za jakość z jaką wykonał korpus E-1. Chropowata magnezowa obudowa E-1 jest dla mnie po dzień dzisiejszy ideałem.Cytat:
Zamieszczone przez qbic
Kamil przyznam Ci rację - chcemy taniej to nam taniej produkują - jak przestaniemy kupować bardziew to się poprawi, ale niestety poprawi się dopiero wówczas, kiedy sięgniemy dna, a chyba jeszcze długa droga daleka przed nami...
Chociaż jest i inny aspekt takiego zachowania - przecież korpusy szczególnie w cyfrakach będą sie dynamicznie rozwijać, to po kiego grzyba pakować się w top wykonanie, kiedy max za 2- 3 lata kupujemy następny... czy nie lepiej płacić o połowę mniej i częściej wymieniać, niż trzymać zabytki w domu...? - szczerze mówiąc nie lubię tandety, ale na pewien kompromis myślę powinniśmy być przygotowani i to nie dotyczy tylko fotografii...
P.S. Odebrałem EC-14 - dzięki - super jest - teraz czekam na 50-200 SWD :)
Dla mnie E-3 nie jest gorzej wykonany, sorry. Macie prawe inaczej to widzieć ale dla z00m mam wrażenie że jest to wymówka podświadoma dlaczego zmienił system :). Pewnie zaraz na mnie naskoczy, ale trudno. Miałem oba aparaty mniej więcej tyle samo czasu w rękach i tak samo je wysoko oceniam. To po prostu inna konstrukcja. Zgadzam sie z przedmówcą, ze w przypadku problemu to po prostu będzie serwis i już. To się zdarza. Absolutnie bym sie nie martwił Olek dba o top klientów swej marki. Zawsze dbał
Pozwolę się nie zgodzić. 10 mpix z super DR i koniec upgrade jeżeli chodzi o mnie, wtedy już pakuje się kasę w szkło.Cytat:
Andrzeju nie każdy kupuje po dwóch latach nową puchę, a pamiętaj, że są tacy co kupują dwu letnie puchy od tych co kupują nowości ;) O tym czy i kiedy sprzęt się zestarzał, a jego miejscem jest muzeum powinien decydować użytkownik, a nie odpadający przycisk. Widzisz jak ktoś staje na korpusie podczas prezentacji chcąc pokazać jak to solidnym korpusem będzie E-3, a później ludzie urywają LCD lub odpadają im przyciski to troszkę niepoważnie zaczyna wyglądać. Może się czepiam, ale jestem pod tym względem sprawiedliwy. Nie zapomniałem Nikonowi wpadki z D200 bo jej osobiście doświadczyłem.Cytat:
Pisałem przecież, że jest. Poczekaj jak podepniesz 50-200 SWD. Szcześliwego Nowego Roku życzę... ok ja spadam na imprę. Pozdrówka...Cytat:
Jasne - takie Twoje prawo :) - ale patrząc z jakim pietyzmem sprawdzasz sprzęt przed zakupem, to nie bardzo chce mi sie wierzyć, że jak za 2-3 może 4 lata Oly, może inna firma wypuści coś na rynek, co zdeklasuje to, co będziesz miał aktualnie w domu, że Cię nie ruszy i nie skłoni do nowego zakupu... :) - na pasjonatów nie ma lekarstwa :) - sam teraz myślę, że E-3 to już spokojnie mi wystarczy, ale wiem, że mnie ruszy i na to siły nie ma ... :)Cytat:
Zamieszczone przez qbic
I jeszcze jedno tak po cichu będę obstawiał, że wcześniej czy później E-3 sobie kupisz :) - chyba, że za pół roku wyjdzie jego następca, ale to raczej chyba nierealne.
...ale liczę że moją starą (2-3 letnią) puszkę oddam jakiemuś biednemu fanatykowi pstrykania ;)
ale zgodzę się, pewnie i tak kupie...nową, fajniejszą, szybszą etc...
[quote="The z00m"]Andrzeju nie każdy kupuje po dwóch latach nową puchę, a pamiętaj, że są tacy co kupują dwu letnie puchy od tych co kupują nowości ;) O tym czy i kiedy sprzęt się zestarzał, a jego miejscem jest muzeum powinien decydować użytkownik, a nie odpadający przycisk. Widzisz jak ktoś staje na korpusie podczas prezentacji chcąc pokazać jak to solidnym korpusem będzie E-3, a później ludzie urywają LCD lub odpadają im przyciski to troszkę niepoważnie zaczyna wyglądać. Może się czepiam, ale jestem pod tym względem sprawiedliwy. Nie zapomniałem Nikonowi wpadki z D200 bo jej osobiście doświadczyłem.Cytat:
Kamil trochę źle mnie zrozumieliście z qbic'kiem - tandety i fuszerki nie będę nigdy pochwalał i tolerował ( to oczywiscie jest własnie odpadajacy przycisk w E-3 i np. guma w E-1 - o tej gumie też warto pamiętać )- pewien kompromis pomiędzy TOP wykonaniem a normalnym dobrym jakościowo produktem jest uważam do przyjęcia - to przede wszystkim kwestia wypozycjonowania ceny za dany produkt itd.
i jeszcze jedno - cen nie zatrzymamy choćbyśmy robili nie wiadomo co - jasne ja też chętnie sprzedam E-3 za jakiś czas za 4 tyś dołożę kolejne dwa i bedzie nowy - ale nie da rady...- czasy trzymania cen jak w przypadku analogowych puszek już nie wrócą - zobaczcie jak rozwija sie rynek sprzetu audio, komputery - tutaj bedzie podobnie - rozwój cyfrówek nabiera przyspieszenia a im szybciej rynek się rozwiaja tym ceny będą niższe i szybciej będą spadały. Cały nasz zysk to tylko w miłych chwilach spędzonych na fotografowaniu i zdjęcia, które uda nam się strzelić - wydaną kasę na to trzeba przeliczać inaczej nigdy niczego nie kupimy, bo straty po zakupie będą zbyt wielkie.
winę ponosi albo chińskie wykonanie albo budżetowo skonstruowany przycisk zwalniający bagnet. możliwe też, że ktoś w niego przyłożył. ładne kilka razy miałem w rękach E-3 i nie da się zaprzeczyć że koło E-1 to on nie postoi jeśli chodzi o solidność. ja jednak nie spodziewałem się cudów po tym modelu, bo gdyby zbudowali kolejny czołg, to musiałby faktycznie kosztować 150% obecnej ceny.
myślę, że serwis zbierze informacje co się psuje i wyjdą kolejne poprawione serie - samo życie.
inny gość dał radę popsuć co innego...
Cytat:
When the plunger pin on the compact flash door broke on my E-3 I returned it to the vendor immediately for a replacement rather than screwing around with Oly.
Dzis dostalem gripa do E3 wkoncu zaczął sie wygodnie trzymac na rowni z dziadkiem aczkolwiek mam zastrzezenia co do tego jak uklada sie kciuk przy trzymaniu w pionie aparatu, jakos wyslizguje sie to wszystko przydala by sie wiecej gumy..
ps wie ktos jak to jest bo dostalem tylko grip w promocji bez plecaka mimo ze spelnialem warunki?
Tez dostalem dzis promocyjnego HLD-4. Aparat kupilem na poczatku zeszlego miesiaca, zarejestrowalem go 10 grudnia i dzis kurier z DHL przyniosl mi prezent. :)Cytat:
Zamieszczone przez tymin3
Co do plecaka to tez czekam. Jak czytalem na fourthirds-user.com, koledzy z Wielkiej Brytanii tez go jeszcze nie widzieli... (a gripy rozsylali tam juz w polowie grudnia).
A zarejestrowałeś tylko posiadany sprzęt na stronie polskiej (do 30-11-2007), czy także chęc zakupu na eurpejskiej?Cytat:
Zamieszczone przez tymin3
Mialem zakladac nowy watek odnosnie promocji E-3 ale widze ze tutaj jest dyskusja (mod chyba powinien wydzielic to do innego tematu). Tez dostalem HLD-4 :) Co do plecaka to gdzies wyczytalem (kurde tylko nie pamietam gdzie) ze promocja na gripa byla dla uzytkownikow E-systemu (czyli takich co juz kiedys rejestrowali jakies E-body) a plecak dla nowych ktorzy rejestrujac E-3 robia to po raz pierwszy. Nie wiem na ile w tym prawdy bo nawet w odpowiedzi na zgloszenie promocyjne dostalem pyanie czy rejestrowalem sie na plecak, wiec tez na niego w sumie czekam :)
OK, to dla przypomnienia - warunki promocji SĄ TUTAJ
Nie ma tam nic o nowych lub starych użytkownikach, ale o wszystkich - już od pierwszego zdania. Trzeba było tylko zarejestrowac chęc zakupu E-3.
Dla miłośników testów coś na temat uszczelnień E-3
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=26270825
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Chciałbym zobaczyć w podobnej sytuacji D300, 40D albo K10.
Niby też "uszczelnione" ;)
Dziadek:
polewanie browarem nie jest inteligentne, ale tam ten aparat kosztuje tam ułamek pensji... inna sprawa, że pasy na obrazie i tak od tego nie znikną - trzeba znacznie więcej browara i to niekoniecznie polanego na aparat.
Oleryk:
40d nie ma uszczelnień, bo równie dobrze gąbkę możesz sobie wkleić do E-510.
Ty to wiesz i ja to wiem, zgoda.Cytat:
Zamieszczone przez KaarooL
Jednak jednym z haseł marketingowych tego modelu sa "uszczelnienia korpusu".
Ludzie na to lecą...
Zdjęcie udowadnia jedno... pośród userów E-3 są również idioci :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Dziadek
ale ręcznik pod aparatem położył :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez The z00m
echhh. ja chocbym nie miał co z pieniedzmi zrobic to bym go nie oblewał takim napojem... :mrgreen: bo pózniej trzeba by go szorowac żeby się nie kleił do rąk...bleee :mrgreen:
suchar: aaaaj, ort... poprawiłem...
rejestrowealem chec zakupu e3 na polskiej stronie olka ale chyba formulaz byl po ang. nie pamietam juzCytat:
Zamieszczone przez pafcio
a w instrukcji do d300 napisali aby nie uzywac go w warunkach duzej wilogotnosci...Cytat:
Zamieszczone przez Oleryk
wiec uszczelniony to on jest, ale chyba od kurzu
:mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Dziadek
Szkoda GO!
Mają ludziska "GEST" i pieniądze! A co!
Pozdrówka.
Mniej poważnie - lecz też na temat uszczelnień
Olympusa :
http://www.lechfoto.pl/plenery/pikni...s/image10.html
http://www.lechfoto.pl/plenery/pikni...s/image11.html
P.S.
Admin wybaczy ... ?
E-3 nie wkładałem jeszcze do wanny !
Hmm, maila rejestracyjnego też wysłałem 10 i do mnie przesyłka jeszcze nie dotarła.Cytat:
Zamieszczone przez przemur
Cytat:
Zamieszczone przez lech2
Jakaś postać tyłem znajoma i twarz na zdjęciach :mrgreen: .
Pozdrawiam
Lepiej zadzwon i odrazu mow ze chcesz z dzialem marketingu i sie dopytuj, bo mi pani powiedziala zeby nie wysylac mailem tylko pocztąCytat:
Zamieszczone przez R@fi
Chciałbym zapytać posiadaczy HLD-4 czy instrukcja dopuszcza stosowanie jako alternatywnego źródła zasilania akumulatorków AAA czy też wymienione są w niej wyłącznie paluszki AAA w wersji alkalicznej?
Ten test z dpreview jest co najmniej nie kompletny. Powinni go wyświnić ketchupem i posypać chipsami lub wysmarować smołą i posypać pierzem. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Też się nad tym zastanawiałem. Panowie, posiadacze E-3 sięgnijcie do instrukcji, pllliiiss.Cytat:
Zamieszczone przez jvad
Instrukcja do HLD-4: 6x1.5V Alkaline AA albo 6x1.5V Lithium AACytat:
Zamieszczone przez sławekb
Trochę mnie to zaskoczyło. W końcu 6x1.2V z akumulatorków = 7.2V, prawie tyle co z baterii.... Żeby to sprawdzić, wrzuciłem więc moje świeżo naładowane akumulatorki do "AABH-1", włożyłem to do HLD-4, włączyłem aparat, i... pokazało mi się "Battery empty". :-( Teraz to ja też się czuje zawiedziony. Zresztą znalazłem na sieci że ktoś tą samą ścieżkę przeszedł: HLD-4 Arrived
Radiowe łącze mi siada- mogę mieć tylko nadzieję, że tym razem podziękowanie dojdzie.Cytat:
Zamieszczone przez przemur
przemur bardzo Ci dziękuję, przeprowadzając test zrobiłeś dużo więcej niż oczekiwałem.
Chciałbym Cię jeszcze prosić o wyjaśnienie pewnej niejasności. Otóż w angielskojęzycznej instrukcji do E3, którą ściągnęłem, skrótowo opisane są różne akcesoria w tym HLD-4. Wymienione tam zasilanie to alkaliczne paluszki romiaru AAA (3*A najmniejsze paluszki). Ty napisałeś, że instrukcja wymienia paluszki w rozmiarze AA (2*A; większy rozmiar, większa pojemność) i taki też typ wymieniony jest w podanym przez Ciebie linku. Mógłbyś jeszcze raz doprecyzować jaki to typ.