Cały czas zaglądam. Jest ciekawie i pięknie!
Wersja do druku
Cały czas zaglądam. Jest ciekawie i pięknie!
Znakomite te Twoje foto.
Misię te z "kobitkami" najbardziej.
Gratulacje i pozdrowienia.
Na zakończenie indyjskiej części mojej wycieczki Hawa Mahal - Pałac Wiatrów.
Wybudowany przy głównej ulicy Jaipuru na zlecenie maharadży Sawai Pratapa Singha w XVIII w. Piękna fasada z czerwonego piaskowca przypominająca koronę Kriszny składa się z 953 zabudowanych balkoników. Stąd właśnie kobiety maharadży mogły dyskretnie obserwować codzienne życie miasta :)
Załącznik 143101
Załącznik 143097
Załącznik 143098
Załącznik 143095
Załącznik 143096
Załącznik 143100
Dziękuję wszystkim bardzo za odwiedziny i wpisy w wątku i zapraszam do Nepalu :grin:
Przepiękne kadry, ja sobie cichutko czekam na więcej.
Pozdrawiam
Piekne bestie..
Musisz rozdać, no musisz rozdać... ale pięknie było :)
Ja Ci powiem tak - do wątku "Bieszczadzkiego" wróciłem po pół roku. Inna obróbka, inne spojrzenie, więc pewnie za jakiś czas wrócisz i pokażesz te tak głębiej schowane :)
Pozdrawiam i dzięki za piękną wycieczkę :mrgreen:
Piękne kadry.
Portret mężczyzny w czerwonym turbanie znakomity. Dla mojego oka jest na nim wszystko, co trzeba. Indie, fizjonomia, mina - co dalej, kompozycyjny rozkład plam barwnych, światło z kontry prawie, dynamika zawoju, akcent wąsów, itd.
Reportażowo ładnie przedstawiony pałac maharadży, niekonwencjonalnie ze złamaniem symetrii.
Inne fotki też niosą ze sobą estetykę, namiar i zamiar.
Pzdr, TJ
po raz kolejny tu zaglądam i jest doskonale :) świątynia, małpi jeźdźcy, Pani z miotłą, i wiele innych zdjęć np portrety ! piękne. pozdrawiam
Świetne zdjęcia, portret i ludzie przed bramą - znów feeria kolorów.
Byłem dzięki Tobie na bardzo ciekawej wycieczce.Plus leci
Jeszcze mały suplement do wycieczki po Indiach :)
Będąc w Jaipurze nie sposób nie odwiedzić obserwatorium astronomiczne Jantar Mantar. Powstałe w XVIII w. nazywane początkowo Jantra - obserwatorium, z biegiem lat przeinaczone na Jantar Mantar, gdzie drugi człon nazwy nic nie znaczy, a dodaje rymu i szyku :) Ogromne rozmiary przyrządów na otwartej przestrzeni zapewniały dużą dokładność pomiaru cieni i danych.
Samrat jantra - największy zegar słoneczny z gnomonem o wys. 22,6 m mierzący czas z dokładnością do 2 sekund
Załącznik 159106
Załącznik 159110
Dżajaprakasz jantra - półkula o średnicy 5,4m do odczytu trajektorii ciał niebieskich
Załącznik 159109
Rasiwalaja 12 gnomonów zodiaku
Załącznik 159105
Kapala jantra
Załącznik 159107
Nadiwalaja jantra - przyrząd do określania równonocy
Załącznik 159108
Tak wygląda Dżajaprakasz jantra prawie cała :) po schodkach można wejść do środka by dokonać odczytu.
Załącznik 159115
Ciekawe, jeszcze na dokładkę można po tym pochodzić :)
A do czego służyła Kapala?
Lisiajamka się sprawdza jako Zegarmistrz Światła Purpurowy :-) Miejsce ciekawe, a fotki niezłe :-)
Aaaaaaaaa........
To teraz wiem jak to sobie w przestrzeni ulozyc... :)
Zdjecie w galerii przykulo moja uwage na dluzej - ciekawie "podane" machinarium :)
Interesujące konstrukcje, aż sobie musiałem sprawdzić z jakiego to okresu, pięknie zachowane.
Dziękuję za suplement i pozdrawiam.
O, takie ciekawostki to zawsze mnie kręcą :)
Ciekawe i dobrze podane, Indie to kraj ogromnych kontrastów.
I ostatnie pominięte w wątku zwiedzane w Indiach miejsce - Czerwony Fort w Agrze wybudowany w latach 1565 - 1605 z inicjatywy cesarza z dynastii Wielkich Mogołów Akbara. Otoczony 20 metrowej wysokości murem z czerwonego piaskowca robi naprawdę imponujące wrażenie. W środku szereg pałaców misternie wykonanych z marmuru. Tu dokończył swego żywota uwięziony przez własnego syna Szahdżachan - twórca Tadź Mahal.
Brama Lahore
Załącznik 159148
Jahangir Mahal - prywatna rezydencja władców mogolskich.
Załącznik 159149
Załącznik 159147
Załącznik 159146
Załącznik 159145
Może z tego właśnie okna spoglądał uwięziony we własnym pałacu Szachdżachan na dzieło swego życia - grobowiec Tadź Mahal
Załącznik 159144
Tadź Mahal
Załącznik 159143
aleksandretty chyba jedyne lokatorki fortu :)
Załącznik 159142
Dziękuję za poświęconą uwagę i miłe słowa :grin:
Wnętrze po prostu bajkowe. Kapitalnie, że udało się zrobić zdjęcia bez ludzi.
Muszę niestety rozdać, a zdjęcia warte każdego plusa :)
Całość superowa, drugie od końca najsuperniejsze moim zdaniem :mrgreen:
Rewelacja. Bardzo ładne zdjęcia. Ładnie . Jest na co popatrzeć. :grin:
Jahangir Mahal... doskonale.
Wspaniale sie zaglada.
Lubię jak Ktoś mnie zabiera na takie wycieczki forumowe.
Bardzo klimatyczne foty, podobają się. :)
Szkoda, że ostatnie bo super się tu zaglądało :)
Wspaniała fotograficzna opowieść, jak zwykle nie zawodzisz nas ani fotoograficznie, ani opisowo.