Księgowi to jakieś zioło musieli palić:) Epl7 jest chyba pierwszym rozsądnie wycenionym Olkiem.
Wersja do druku
Ano używałem (innego producenta - Meike) z Fuji HS-10, HS-30 i Nexem C-3. Zdawać egzamin zdawało, ale jednak dedykowany VF-4 daje nieporównywalny komfort. Ważne jest to, że egzemplarz do którego link podałeś ma możliwosć korekcji dioptrycznej - bez niej mogłoby się okazać, ze nie da sie uzyskać ostrego obrazu. Zastanawiam się natomiast, jak będzie zdawało egzamin mocowanie za pomocą elastycznej linki - mam obawy, że się nie sprawdzi przy odchylanym ekraniku. Meike miał w komplecie stalową ramkę którą przyklejało się na dwustronną taśmę samoprzylepną do ekranika LCD i wbudowane magnesiki - wygodnie się lupkę zakładało/zdejmowało, do tego nie miała tendencji do przesuwania się w poprzek ekranika. Stosując taką lupkę trzeba pamiętać, by zdejmować ją w słoneczne dni gdy ni9e jest używana - noszenie aparatu z założoną lupką może spowodować, ze skupione przez soczewkę lupki promienie słońca wypalą dziurki w folii polaryzacyjnej ekranika LCD. Ja sobie tak załatwiłem ekranik w Fuji HS-10. I jeszcze jedna uwaga - nie wiem jak lekko odchyla się ekranik w E-PL7. W Sony NEX C-3 chodził na tyle lekko, ze po założeniu lupki opadał w dół pod własnym ciężarem co było dość niewygodne. W aparatach Fuji ekranik odchylał się z większym oporem i takich problemów nie było.
Ładny ten epl7
Trzeba sobie wytłumaczyć ze epl5 tez zdjęcia jeszcze robi i zyc jakos :)
E-pl7 +45/1.8
Załącznik 140279
E-PL7+VF-3+45/1.8 :-)
Dzisiejszy zestaw, kawa plus "Kurs Artyka" :-)
Załącznik 140711
DXOMark przetstował. O ile kogoś takie "pierdoły" interesują...
http://www.dxomark.com/Reviews/Olymp...elated-sensors
Wygląda na to że w granicach błędu pomiaru wyniki są takie same jak E-PL5 i E-M10 - co potwierdza domysły o tym samym sensorze.
Witam,
To jest mój pierwszy post.
Posiadam ten aparat i jestem z niego bardzo zadowolony. Drażni mnie jedynie jego rozmiar... niestety jest dość mały i niewygodnie się go trzyma.
I tu pojawia się moje pytanie do Was. Czy istnieje jakiś dokręcany grip dopasowany do tego aparatu?
O przesiadce na większy E-M10 może pomyślę za parę lat.
Dedykowanego gripa od Olympusa niestety nie ma.
Najprostszym rozwiązaniem będzie dokupienie uniwersalnego gripa jak flipbac http://flipbac.com/camera-grip-about.htm
Takie coś ten model już ma standardowo i na stałe zamocowane. Raczej chodziło mi o coś jak to: (link)
Niezupełnie takie coś ma zamontowane. Wprawdzie mam E-PL5 a nie E-PL-7, ale wymieniłem sobie oryginalny grip na taką gumową nakładkę (w wersji G2) i uważam, ż jest ona od oryginalnego gripa wygodniejsza.
Nie wiem może jak jakiś niedowidzący jestem, ale na mój gust ten grip gumowy (naklejany) w żaden sposób nie może być nawet podobnie wygodny jak dokręcane gripy jak w E-M10 do gwintu statywowego. Poza tym będę się upierał, że mój aparat posiada w standardzie grip nie gorszy od największej opcji proponowanej przez producenta tych gumowych naklejek.
No cóż skoro masz indywidualne potrzeby to pozostaje
a) poszukać uczynnego Chińczyka, może coś podobnego do pożądanego już wyklepał lub
b) wziąć temat na warsztat i samemu wypiłować, wyklepać lub wylaminować, jeśli nie to
c) wymienić pena na OMD i korzystać z dobrodziejstwa i wytwórczości wszelakiej ludzkości....
Zeby nie bylo, ze sie nie da AF... E-PL7 + 14-54/2.8-3.5, prosto z puszki...
W warunakch domowych bez dodatkowego oswietlenia, ostrzy bez problemu.
Załącznik 173801
Przyznam nie zauważyłem takiego "Problemu". Natomiast zauważyłem mały problem z ostrością po przejściu na wyższy model panasonika. Z G1 na G5. Otóż w G1 używałem tylko migawki mechanicznej (innej możliwości nie było ) i 99,9% było trafione z ostrością, tam gdzie celowałem. W G5 już tak idealnie nie jest i powiedziałbym z praktyki, że AF akurat u mnie z migawką mechaniczną trafia tak ok.. w 90 procentach. Za to przy użyciu migawki elektronicznej skuteczność AF znacznie wzrasta i powiedziałbym dorównuje tej mechanicznej z G1.
0 poranku....
E-PL7+14-54/2.8-3.5
Załącznik 173948
Znowu coś uciekło. Wpisy zniknęły.
To jeszcze raz w takim razie - cudowne światło złapałeś ")
Cudownie światło złapałeś, ale jakośc kończy się na miniaturce :(
Zgadzam się z przedmówcą.
Poprawilem ustawienia w programie, bo mialem rojechane (rodzielczosc) dlatego tylko minaturka....
0 poranku....
E-PL7+14-54/2.8-3.5
Załącznik 173980
Adam tak mały plik to trochę baz sensu. Tak to nawet nie da się stwierdzić czy jest ostro, o jakości nie wspominając.
0 poranku.... (poprawiona)
E-PL7+14-54/2.8-3.5
Załącznik 174082
to ja dla odmiany: E-PL7 plus 12-32 Pansaonic nocą :
Załącznik 177889
O poranku podoba się, panasoanic nocą również ( ale system nie pozwala dodać pkt:)
Ładne to zdjęcie nocą :)