-
Odp: M.ZUIKO DIGITAL 25mm F1.8 - już oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
Dobas,
To jak masz ND to po co przymykasz ?
Tak jak opisalem wczesniej te przypadki to sytuacja gdy nie mialem ze soba nd.
O tak o napisałem :
Cytat:
mam w biały słoneczny dzień 1/15s i rozmemłałem se wodę bo akurat nie miałem ze sobą filtra szarego.
:)
-
TO szkło też mam i testuję od kilku dni. Głównie w domu, goniąc dzieciaki, ale też dzisiaj np wziąłem je w plener. Jestem zadowolony ale te nie mam porównania do innych szkieł tego typu. W moim odczucie jest wręcz świetnie i w 101% jestem zadowolony. Jasny, szybki AF, przyjemne tło i świetna ostrość.
Z dzisiaj:
-
Mam pytanie do użytkowników obiektywu 25mm. Czy u Was też czasem obiektyw się "wiesza"? Tzn nie łapie ostrości choćby nie wiem co. Jak wyłączę i włączę aparat to problem znika, ale ostatnio często to się zdarza. Używam równie często 60mm macro i tam nie ma problemu więc to raczej nie wina body. Firmware też jest aktualny - nowszego nie ma. Mam dylemat czy odsyłać do serwisu czy poczekać na aktualizację... Wg Olympusa tak ma prawo się czasem dziać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MikolajN
Mam pytanie do użytkowników obiektywu 25mm. Czy u Was też czasem obiektyw się "wiesza"? Tzn nie łapie ostrości choćby nie wiem co. Jak wyłączę i włączę aparat to problem znika, ale ostatnio często to się zdarza. Używam równie często 60mm macro i tam nie ma problemu więc to raczej nie wina body. Firmware też jest aktualny - nowszego nie ma. Mam dylemat czy odsyłać do serwisu czy poczekać na aktualizację... Wg Olympusa tak ma prawo się czasem dziać.
Jeśli trzeba aż wyłączyć i włączyć aparat żeby zaczął ustawiać ostrość to według mnie coś jest nie tak.
Rozumiem że nie umie ustawić ostrości na jakimś mało kontrastowym fragmencie kadru, ale po przekadrowaniu powinien ustawić, a nie żeby trzeba było aparat wyłączać.
Chyba że źle zrozumiałem opis problemu.
-
Dobrze zrozumiałeś. Często się zdarza, że po przestawieniu z dalekiego na bliski kadr łapie zawieche i nawet próby ostrzenia na czymś dalszym, wyraźnym, nie dają rezultatu. Dodam, że ręczne ostrzenie działa ok.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MikolajN
Dobrze zrozumiałeś. Często się zdarza, że po przestawieniu z dalekiego na bliski kadr łapie zawieche i nawet próby ostrzenia na czymś dalszym, wyraźnym, nie dają rezultatu. Dodam, że ręczne ostrzenie działa ok.
Sytuacja jest co najmniej dziwna. Ten obiektyw jeśli się nie mylę nie ma mechanicznego połączenia pierścienia ostrości z układem soczewek - proszę o poprawkę jeśli jestem w błędzie. To by sugerowało na pierwszy rzut oka że problem na aparat, ale skoro z innym szkłem jest w porządku to nie mam pomysłu :-(
Z jakim korpusem masz takie atrakcje?
-
-
Dziwne zachowanie. Ja na E-M5 sprawdzę bo trafiłem szansę, aby się pobawić 25 przez święta.
-
Spróbuj przetrzeć styki na obiektywie izopropanolem, albo czymś podobnym.
-
hej,
czy któryś z posiadaczy tego obiektywu posiada również oly 12-40? Interesuje mnie jak wygląda porównanie tych dwóch?
Może ktoś mógłby załączyć małe porównanie?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
thorgal
hej,
czy któryś z posiadaczy tego obiektywu posiada również oly 12-40? Interesuje mnie jak wygląda porównanie tych dwóch?
Może ktoś mógłby załączyć małe porównanie?
hmm nie mam ani jednego ale tak sobie myślę to z normalnego patrzenia to są to dwa różne obiektywy ;) Jednakże posiadając 12-40 i nie mając żadnej uniwersalnej stałki sprawiłbym sobie taką 25-tkę jest jaśniejsza,ostra od pełnej dziury,szybki autofocus a do tego o wiele mniejsza :)
-
Ja ostatnio miałem okazję porównać no i to co się rzuca w oczy to że jako stałka jest lżejsza i znacznie mniejsza ; ) Optycznie 25 moim zdaniem nie ma co zarzucić, a w kiepskich warunkach 1.8 pomaga, bo nie trzeba tak bardzo iso żyłować. 12-40 to uniwersalny obiektyw i wszędzie się sprawdzi lepiej lub gorzej. 25 ładnie rysuje, lepiej rozmywa i w trudnych warunkach poratuje, ale szerokości nie masz, a zoom tylko nożny. Dodatkowo na korzyść 12-40 masz uszczelnienia, ale jak nie posiadasz E-M5 bądź E-M1 to wtedy bez różnicy.
-
no i namówili. Sprzedałem 17mm kupiłem 25mm i mam 12-40 + 25mm (jeszcze nie wiem po co :)) + 45mm
a wiem po co. Zastanawiam się czy istnieje możliwość sensownego zastapienia 12-40 :) duży jest jednak
-
Cytat:
Zamieszczone przez
thorgal
no i namówili. Sprzedałem 17mm kupiłem 25mm i mam 12-40 + 25mm (jeszcze nie wiem po co :)) + 45mm
a wiem po co. Zastanawiam się czy istnieje możliwość sensownego zastapienia 12-40 :) duży jest jednak
jakbyś teraz zamienił 12-40 na 12mm Olympusa plus 9-18 to w sumie zestaw marzenie,szkoda tylko,że ta 12-tka jest taka droga mogłaby kosztować koło 2tysi,teraz myślę większość będzie wolała dopłacić do pro zooma ;)
-
12mm Olympusa, można zastąpić 12mm od Samyanga.
Osobiście wolę jednak 12-40 jako obiektyw spacerowy, a stałki będę używał na minimalistycznych spacerach :wink:
-
Poproszę o porównawcze zdjęcia 25/1.8 do 20/1.7 przy pełnych dziurach - ktoś może dysponuje..?
Chodzi oczywiście o sample/zdjęcia wykonane przy pomocy tych obiektywów.
-
-
Dzięki, w rzeczy samej są, ale takie...nijakie, trudno na ich podstawie wnioski wyciągnąć.
Hmm. A mi chodzi o to czy kupić 25/1.8, którego nie znam, czy ponownie 20/1.7, którego kiedyś się pozbyłem, a zacząłem tęsknić...
-
Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Np. masz korpus Oly bierzesz 25/1.8, masz Panasa bierzesz 20/1.7 lub imho bardziej uniwersalny będzie 20/1.7 lub (ostatnie) różnica w normalnych zdjęciach będzie pomijalna więc bierzesz... tańszy. Tu znowu 20/1.7 chyba ma przewagę.
O wiele łatwiejszy wybór byłby pomiędzy mZD25 a PL25DG.
Jeszcze jedno: niektóre programy do kręcenia suwakami w raw nie czytają profili dystorsji zaszytych w szkłach, tu wygrywa Oly, jest lepiej skorygowany.
PS. Ja bym kupił z drugiej ręki, tańszego 20/1.7.
-
15 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Sawa
Poproszę o porównawcze zdjęcia 25/1.8 do 20/1.7 przy pełnych dziurach - ktoś może dysponuje..?
Chodzi oczywiście o sample/zdjęcia wykonane przy pomocy tych obiektywów.
Małe porównanie Panasonic 20mm f/1.7 oraz Olympusa 25mm f/1.8. Starałem się tak ustawić, żeby kadr był taki sam, ale nie do końca wyszło jak chciałem, może przez różną korekcję elektroniczną obiektywów (albo brak korekcji w przypadku jednego z nich)?
Przez ograniczenie maksymalnej ilości załączanych zdjęć z jednym poście nie wszystko może się zmieścić:
Test nr 1:
-
12 załącznik(ów)
-
8 załącznik(ów)
-
Wielkie dzięki Szafir51 za pomoc!
Włożyłeś mnóstwo pracy, bardzo Ci dziekuję.
Widać, że 5mm robi różnicę. Jesli masz również kadry porównwcze na pełnej dziurze z postacią w GO i z rozmyciem w tle, to poproszę.
pozdrawiam,
-
Mam jeszcze dwa zestawy zdjęć testowych + jakiś murek + pełne kadry i RAWy, jeżeli komuś potrzebne. Bokesza nie robiłem, ale mogę coś pstryknąć.
-
Jesli moglbys rzeczonego bokesza ...
Z relacji również się dowiedziałem, że jeśłichodzi o szybkość ostrzenia - AF - to Olympusowy zdecydowanie lepiej - potwierdzisz?
pozdrawiam,
-
nie udało mi się zrobić jeszcze bokesza, ale co do AF to 25-tka jest bardzo szybka, z pewnością szybsza od 20-tki. Ale w praktyce nie wiem jak wielkie ma to znaczenie. Przy fotografowaniu bawiących się dzieci, biegających psiaków i słabym AFC bezlusterkowców (zresztą 20/1.7 nie oferuje AFC) szybszy AF może się przydać, ale w 90% przypadków AF Panasonica też mi wystarczał.
Nie da się wybrać, który obiektyw lepszy :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
Nie da się wybrać, który obiektyw lepszy :)
Na pewno ciężko, a z drugiej strony dwa mieć to już trochę nadmiar szczęścia. Dla mnie wybór jest prostszy, bo mając 17 1.8 zdecydowanie wolę 25 1.8.
Chyba żeby sprzedać 17mm i kupić 20mm zamiast obu...
;-)
-
Mając 17 mm to ja bym w ogóle odpuścił sobie ~20-25 mm i kupił 45 mm.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Na pewno ciężko, a z drugiej strony dwa mieć to już trochę nadmiar szczęścia. Dla mnie wybór jest prostszy, bo mając 17 1.8 zdecydowanie wolę 25 1.8.
Chyba żeby sprzedać 17mm i kupić 20mm zamiast obu...
;-)
Ja powiem tak, zamiast 12mm, 17mm, 25mm i 45mm zakupić 12-40mm. I ewentualnie jedną z wymienionych stałek do gorszych warunków oświetleniowych, ja mam dla przykładu 17mm1.8 - jak na razie w 95% sytuacji używam wyłącznie 12-40.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Ja powiem tak, zamiast 12mm, 17mm, 25mm i 45mm zakupić 12-40mm. I ewentualnie jedną z wymienionych stałek do gorszych warunków oświetleniowych, ja mam dla przykładu 17mm1.8 - jak na razie w 95% sytuacji używam wyłącznie 12-40.
Hmm, może faktycznie powinienem przemyśleć takie podejście ;-)
Ewentualnie tak jak pisze epicure dokupić 45mm, ale 45mm miałem już i jakoś mnie nie "uwiódł"
-
Moje przemyślenia i statystyka zdjęć wskazują, że dla mnie to nie 25 ale 17-ka jest odpowiedniejsza.
Dlatego gdyby ktoś rozpatrywał sprzedaż mZD17 1.8 to chętnie kupię, koniecznie czarny.
-
Mam MZD 45mm 1.8 i choć jest to fajne małe szkło to do ujęć całej postaci i czy też pary nadaje się dla mnie średnio, za daleko muszę odchodzić. Dla mnie najwygodniejsze do zdjęć całej postaci jest MZD 25mm 1.8. Bardzo ładnie pracuje pod słońce, szybkie i nie widzę AC. Właśnie z powodu AC i pewnie też ceny odpuściłem Leica 25mm 1.4.
Jeśli użyję jeszcze wolnego i głośnego Panasonica 20mm 1.7 to tylko ze względu jego na rozmiar. O 17mm nie wypowiadam się bo jeśli już to wolę szersze ogniskowe np 12mm.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Hmm, może faktycznie powinienem przemyśleć takie podejście ;-)
Ewentualnie tak jak pisze epicure dokupić 45mm, ale 45mm miałem już i jakoś mnie nie "uwiódł"
Też jakoś nie myślę za mocno o 45mm1.8 po zakupie 12-40mm2.8. Dlatego zakupiłem Sigmę 60mm2.8, a ostrzę język na mZD75mm1.8. O mZD25mm1.8 też na razie nie myślę bo mam 4/3 Sigmę 30mm1.4 - bardzo dobra do portretowania całych postaci i mniej ciasnych portretów, a i 12-40 tu się też nada, jak widać poniżej:
-
Dla mnie 25 jako świetne uzupełnienie 12-40. W zoomie tylko waga i czasami światło nieco ogranicza. 75 bardzo mi się podoba ale nie mogę mieć wszystkiego naraz.
-
Tyle, że 12-40 to już kloc, nie każdemu pasuje.
---------- Post dodany o 16:38 ---------- Poprzedni post był o 16:37 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
MARSCooL
Dla mnie 25 jako świetne uzupełnienie 12-40. W zoomie tylko waga i czasami światło nieco ogranicza. 75 bardzo mi się podoba ale nie mogę mieć wszystkiego naraz.
75 jest na znanym portalu aukcyjnym teraz, ciekaw jestem za ile pójdzie, ale może pójść za dobre pieniądze.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
Tyle, że 12-40 to już kloc, nie każdemu pasuje.
Po jednej stronie postaw 12, 17, 25, 45 - po drugiej 12-40 policz, objetość (kubaturę), wagę i cenę ... we wszystkich konkurencjach wygrywa 12-40, a w gratisie funkcjonalność.
PS
Czy 12-40 czy 17mm1.8 czy 12mm2.0 to i tak do noszenia aparatu potrzebujesz torby ... w kieszeni nie upchniesz żadnego kompletu body z obiektywem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Po jednej stronie postaw 12, 17, 25, 45 - po drugiej 12-40 policz, objetość (kubaturę), wagę i cenę ... we wszystkich konkurencjach wygrywa 12-40, a w gratisie funkcjonalność.
PS
Czy 12-40 czy 17mm1.8 czy 12mm2.0 to i tak do noszenia aparatu potrzebujesz torby ... w kieszeni nie upchniesz żadnego kompletu body z obiektywem.
A po co brać wszystkie na raz? No i też nie widzę potrzeby posiadania wszystkich. W kat. światło 12-40 nie wygra. Poza tym co innego jest nosić coś w torbie na ramieniu, a co innego w ręce i tym kadrować.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
75 jest na znanym portalu aukcyjnym teraz, ciekaw jestem za ile pójdzie, ale może pójść za dobre pieniądze.
Tyle że srebrny i chyba spróbuję tej sigmy 60 2,8 na początek :)
-
No tak.... srebrne robią gorsze foty.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
No tak.... srebrne robią gorsze foty.
Ba. Intensywne odblaski słońca od srebrnej powierzchni powodują zwiększoną a koherentność promieni słonecznych przechodzących przez obiektyw :wink: