No....
---------- Post dodany o 23:17 ---------- Poprzedni post był o 23:17 ----------
No....
Wersja do druku
Odnośnie popRAWki 2/2014:
Regulamin:
4. Obróbka powinna polegać na, ogólnie rzecz biorąc, retuszu zdjęcia.
A - Nie robimy montaży z innymi zdjęciami
Mimo wszystko gratuluję.
W związku z moimi ostatnio (nie dotyczy powyższej), żenującymi, głupimi, wypowiedziami daje sobie bana na miesiąc od uczestnictwa w forum. Przepraszam urażone i zniesmaczone osoby.
Autoban - piękna sprawa, ale chyba nie doczytałeś opisu zadania....
Czyżbyś nie wiedział w czym wziąłeś udział?Cytat:
popRAWka 2/2014
<-nasze wizje->
tu puszczamy wodze fantazji, i zachowując pierwszoplanowe elementy kadru, bądź elementy główne(nie zawsze są pierwszoplanowe) tworzymy własne wizje kadru. Jako jedyna edycja ta dopuszcza dodawanie efektów np. woda, lustro, płomień, promienie świetlne itp.
W takim razie w p. A regulaminu powinno być dodane to samo w nawiasie co w p.B
4. Obróbka powinna polegać na, ogólnie rzecz biorąc, retuszu zdjęcia.
A - Nie robimy montaży z innymi zdjęciami
B - Nie przycinamy więcej niż 15-20% (nie dotyczy edycji nasze wizje)
Już kończę tę dyskusję.
Doczytałem się, że w poprawce "nasze wizje" można wklejać fragmenty innych zdjęć i dorysowywać różne badziewia i efekty.
Więc chciałbym wiedzieć czy dodawane fragmenty zdjęć muszą być moimi zdjęciami, czy dowolnego autora - co wg mnie jest nie w porządku.
Zaznaczam, że ja dotąd korzystałem ze swoich zdjęć w montażach....
Więc jak jest? sie pytam.:grin:
A moze zapytac tez mozna czy wklejajac mozna uzyc dowolnej metody juz opublikowanej czy moze to byc metoda calkiem jeszcze nieznana.Juz nie bede pytac w jakim programie to mozna zrobic i czy moze to byc jeden program czy dwa rozne.:-P
Twórz, kombinuj, a będzie Ci dane!
Najbardziej racjonalizatorskie, jest wklejanie obiektu z foty photoshopowej, do foty corelowej przy kryciu bykiem w trybie mnożenie, na super glu.
---
edit:
pisząc powyższy tekst, jawnie migam się od odpowiedzi.
To chyba można było przewidzieć, że frekwencji dużej nie będzie. Trudno to nawet nazwać popRAW-ką.
Ile było popRAW-ek w 2014r. takich pełnych zakończonych ? Chyba się nie mylę, że 4...wiem miałeś "przerwę" od Ciebie niezależną. OlyRulez też utknął.
Nie ma sensu raczej tu o tym dyskutować.
Nie.To nie zmeczenie.Majac myszke tylko do retuszu mozesz zapomniec nawet o podchodzeniu do foty.A ilu ma odpowiednie narzedzia??Tego rodzaju poprawka to tylko dla tych co maja odpowiednie narzedzia ku temu.Ilu z nas ma piorko i tablet do retuszu??A ilu retuszuje tylko myszka i klawiatura,wybierajac z jakiegos "Triala"narzedzie,ktore akurat dopiero odkryli????
Tego rodzaju poprawki to dla waskiego grona a nie dla ilosci wstawionych wlasnych propozycji.To temat w szkole na zajecia a nie na forum,gdzie 90% to napewno amatorzy.
Tablet A5 to jakieś 300 PLN, a niektorzy przechwalają sie gdzie indziej, że oni tylko paluszkiem na tablecie obrabiaja...
Mam tablecik razem z piórkiem i mało czasu i umiejętności oraz inne bieżące plany, ma także jck, para amatorów już sie znalazła z dysfunkcjami z innych powodów.
Jest substytut poprawki bez głosowania także... wieczorem coś nowego wrzucę.
Sądzę Mirku, że spora część z tej magicznej "50tki" aktywnych klubowiczów posiada tablety, popRAWka jest bardzo łagodna dla swoich uczestników,
nie mniej bardzo chętnie zobaczyłbym tam prace ludzi np. Twojego kalibru. To szczególna edycja i myślę, że warto spróbować swoich sił.
Łatwo łykasz dyrdymały. Tablet do dobrej obróbki jest tak samo niezbędny, jak profesjonalna puszka do zrobienia dobrych zdjęć. Jak się nie potrafi, to i cała technika współczesnego świat nie pomoże, a jak ma się talent, to się robi takie zdjęcia jakie robi Mirek obciachowym sprzętem :D Popłakałem sie ze śmiechu. Aparat się nie liczy, szkło się nie liczy, ale bez tabletu ani rusz :D Mirku, jesteś mistrzem autolansu :D
Nie bardzo rozumiem, co Cie tak rozsmieszylo :roll:
Nie, zebym bronil Mirka bo jestem w TWA. Pzeczytaj jednak posty do ktorych sie Mirek odnosi.
Ma na mysli popRAWke, aktualna edycje. Nie liczy sie aparat, nie liczy sie szklo- zdjecie zrobil ktos inny i to bardzo dawno. Trzeba je odswiezyc, podretuszowac a tu tablet z piorkiem, o ktorym pisze Mirek, moza byc faktycznie przydatny.
Rozśmieszyło mnie to, że Mirek szczyci się tym, że robi zdjęcia jakimś tanim Olkiem z kitem, ale nie uznaje obróbki bez tabletu. Może jednak jest jakiś obróbkowy Mirek osiągający świetne efekty bez tabletu i śmiejący się z ludzi używających tanich aparatów? :)
Nie mam tabletu,myszka nie retuszuje.Sa lepsi niech dzialaja.
Fret.Myslisz,ze potrzebny mi jest lans???Moze 40 lat temu,ale dzis?????Wskaz mi gdzie nabijalem sie z ludzi uzywajacych tanich aparatow.Raczej neguje ludzi uzywajacych drogich aparatow i nie wiedzacych nic o fotografi poza tym gdzie jest spus i jak karte wyjac i wlozyc do automatu aby odbitki zrobic.
Cos czuje pod skora Fret,ze sie chyba we mnie zakochales,tylko z jakiego powodu.
To ze nie mam to nie znaczy ze nie uzywalem.
Moim zdaniem, kompletnego amatora, to zdjęcie wymaga tyle samo obróbki co i retuszu, a raczej więcej obróbki. Retusz bardziej kojarzy mi się z usuwaniem zadrapań, zagięć, plam, lokalnych przebarwień, odtworzeniem brakujących fragmentów (mowa o starej fotografii) itp., a tego tu niewiele. Może jestem w mylnym błędzie.
Nie uważam też aby tablet graficzny był tu konieczny (mało retuszu), możliwe, że nieco by ułatwił. Nie wiem, nie mam, nie używałem i chyba nie skuszę się na zakup.
Plik wymaga obrobki,w sklad jej wchodzi retusz,plamkowanie i rekonstrukcja.
Niech mi ktos madry wytlumaczy jak bez piorka mozna zrekonstruowac brakujaca prawa czesc twarzy "Taty".O ile mozna wyretuszowac plik wyplamkowac,poprawic ogolnie na krzywych,to Wspolczuje temu co bedzie chcial zrekonstruowac te brakujaca czesc twarzy dobrze bez piorka i tabletu.
A po drugie czy ja musze sie tlumaczyc dlaczego nie biore udzialu w poprawce.
Po pierwsze, pomyśl zanim napiszesz.
Po drugie, zapoznaj się z tematem odnośnie którego się wypowiadasz.
Po trzecie, patrz dwa powyższe.
Po co ten tekst, który nie ma żadnego ale to żadnego sensu? W edycji popRAWki znajduje się zdjęcie a właściwie jego skan, który wymaga rekonstrukcji a do tego(w jej cyfrowej części) tablet i piórko jest niezbędny.
Część Twojego postu dotycząca lansu i i reszty jest kompletnie bez sensu.
To nie pierwszy raz kiedyś się zagalopował, bądź łaskaw nie próbować obrażać ludzi.
Możesz też sobie zrobić przyjemność i pod choinkę włożyć tablecik....http://www.wacom.eu/index4.asp?pid=9240&lang=pl
Tak, nie mniej pisałem wcześniej, że popRAWka jestto nie PKZ ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Saboor
A pamiętam Twoje prace i szczerze żałuję, że nie ma cię w tej edycji, zwłaszcza że to fotka o której retusz prosił nasz forumowy kolega,
nie mniej...
Pozdrawiam i mam nadzieję zobaczyć Cię w następnych edycjach.
zajrzałem - wyzwanie nieliche - baaaardzo wymagające, to odtwarzanie niemal pixel po pixelu - samo patchowanie skaz to (myszką) miesiąc roboty :)
Ja na pewno się nie podejmę, jednak chętnie zobaczę jakiekolwiek próby 'naprawienia' tego zdjęcia.
Jeśli byłbym właścicielem zdjęcia, to chyba ten stan obecny - ze skazami - by mi odpowiadał, fajny klimat to tworzy, do tego te górskie sandały i skarpetki - bezcenne!
To zdjęcie ukazało się już wcześniej na forum z pytaniem co można z tym zrobić. Chyba napisałem wówczas, że należałoby je narysować od początku. Teraz myślę, że prócz rysowania, pomogłyby inne zdjęcia obu bohaterów celem "przeszczepienia" detali, a przynajmniej inspiracji podczas ich rysowania.