test AF
http://www.youtube.com/watch?v=sGyR266TW2Y
http://www.youtube.com/watch?v=Ns0bLn4e_b4
Wersja do druku
Teraz kosztuje z kitem 1020 euro a Fuji E-X1 920 euro za body ale liczę, że cena w ciągu kilku miesięcy spadnie o połowę jak Nexa 5.
Teraz nie chcę podejmować żadnych decyzji, mam już pełen system i wolę kasę wydać coś innego ale na wiosnę będę pewnie chciał coś poręczniejszego niż lustro.
Taki nex ew. E-pl5 z kitem i jasną stalką mogą stanowić ciekawy i budżetowy back-up dla mojego Pentaxa. Nex kusi też tanimi stałkami Sigmy, szkłami z drugiej ręki i dobrą pracą z manualami.
Fuji jest też ciekawe ale droższe - musiałbym wtedy sprzedać mój system aby zebrać szklarnię w nowym systemie.
Liczyłem na 4199 zł. Jednak nie jest złe. Cena jest dobra :)
Cena w FJ może wynosić 4200 baa nawet 4k. Chociaż z tego co wyczytałem to jeden już kupił za 4k od znajomego sprzedawcy. Zobaczymy jak się ceny unormują na początku grudnia.
Denerwuje mnie ten "powrót" AF na filmie.. ostrzy ładnie płynnie ale dojeżdża zawsze minimalnie "za daleko" i leciutko wraca. W evilach zawsze tak jest czy tylko tutaj? Nie byłem tego świadomy, ale nie podoba mi się to.
Drugie pytanie - czy podczas kręcenie filmu z AF-C można zmieniać śledzony obiekt podczas nagrania? Np. kręcę osobę na pierwszym planie ale chce zmienić ostrość na tą na dalekim drugim planie, płynnie. Da się?
"za daleko" przechodzi tylko i wyłącznie kiedy wciśniemy spust, czyli wymusimy ostrzenie właśnie w tej chwili (przechodzi wtedy jakby w tryb zdjęciowy). Kiedy zdajemy się w pełni na automatykę ostrzenia, nie ma tego denerwującego efektu. I to właściwie tylko w NEX właśnie, niestety w chwalonym Panasie GH2 tak właśnie jest -czyli typowa praca CDAF (za daleko i powrót). Bardzo jestem ciekaw jak jest w nowych Panasach (np. GH3).
Musisz palcem wskazać inny obszar ostrzenia na LCD. I gotowe.Cytat:
Drugie pytanie - czy podczas kręcenie filmu z AF-C można zmieniać śledzony obiekt podczas nagrania? Np. kręcę osobę na pierwszym planie ale chce zmienić ostrość na tą na dalekim drugim planie, płynnie. Da się?
Chyba nie sprecyzowałem - miałem na myśli filmy - nie robienie zdjęć. Na pierwszym zacytowanym filmie widać właśnie ten efekt - od 2:44.
Palcem nie wskaże - nie ma touchsreena. Można to zrobić jakoś na klawiszach? chodzi mi o sytuację w której kadr pozostaje taki sam a zmienia się jedynie miejsce ostrzenia.
AF wymiata. Jestem pod wrażeniem.
Ups................. no to kiszka :-( Byłem pewien, że ma :-(
Czyli w tym wypadku lepiej spisze się NEX-5R.
Ja też pisałem o filmach :-)
No własnie ja tam tego nie widzę -dopiero mniej więcej od 3:00 kiedy testujący zaczyna naciskać spust, widać ten efekt.Cytat:
Na pierwszym zacytowanym filmie widać właśnie ten efekt - od 2:44.
W NEX-5N (przykład poniżej) było tak jak opisałem -nie jestem w stanie uwierzyć, że w nowszym modelu, z bardziej zaawansowanym AF (fazowy informuje puszkę, że kontrastowy może już przestać szukać) działa do gorzej......
http://www.youtube.com/watch?v=9TvFUcPVtT0&feature=g-upl
No na pełnym oglądam w max jakości....... Możliwe, że nie widzę tego a to jak piszesz jest.... kiepsko bardzo by było, bo to wyraźny regres by był w stosunku do 5N.
http://allegro.pl/sony-nex-6l-sel-p1...744923780.html , bez obiektywu bedzi 300 -400 zl taniej , niezle jak na poczatek ,pozdr
Pierwsze wrażenia po zakupieniu NEX-6 na forum KKM: http://www.klubkm.pl/forum/showthrea...37#post1464037
Cena bardzo fajna, ale z oszczędnościami trochę przegięli. Brak ładowarki w zestawie jeszcze jakoś przejdzie w kompakcie, ale tutaj.
NX20 kit wychodzi troche taniej
hmm tutaj: http://www.youtube.com/watch?v=QYZO9SD7LeA to chyba lepiej widać. Ogólnie na filmie można zobaczyć niedoskonałości AF..
A jeszcze jedno pytanie - czy można ustawić jakoś w trybie filmów w AF-C jego szybkość? Np. jeżeli chciałbym, aby zmiana ostrości następowała łagodnie, powoli? Peaking rozumiem nie działa w filmikach?
ja sobie taaak czytam i przeglądam info o nex-6 i ... .. wnioskuję :D
ten aparat ma wszystko oprócz najważniejszych rzeczy:
- stabilizacja obrazu
- ładowarka
- taczskrin kosztem redukcji guziczków
chyba zostaję przy swoim pierwotnym wyborze ;)
Macałem sprzęta w Centrum-Sony. Z tym nowym zoomem strasznie małe cholerstwo - ale ma i gripa i wizjer, tylko regulacja ogniskowej niespecjalna. W sumie niegłupi sprzęcior - można go nosić ze sobą codziennie.
jasne... to było takie moje małe usprawiedliwienie mojego peirwotnego wyboru.
;)
p.s.
wybór w obiektywach ciut gorszy niż w OlyFamily.
raczej już mnie nic nie przekona do innego wyboru.
Ten nex jest wygląda naprawdę ciekawie - nie byłem do tej pory przekonany do bezlusterkowców Sony ale ostatnie modele mi się podobają.
Ciekaw jestem tylko ceny w nastepnym roku bo wtedy podejme decyzję o zakupie i ciekawi mnie ten nowy zoom czy jest ostry bo byłby podstawowym szkłem, może być ciemny bo i tak często przymykam.
Co do stabilizacji to bym jej nie przeceniał - ostatnio włączam ją tylko jak jej naprawdę potrzebuje. Czasem mam włączoną stabilizację, ustawiony dobry czas, stoję nieruchomo a zdjęcie wychodzi poruszone... wolę polegac na samym aparacie i ustawionym czasie niż stabilizacji bo niekiedy mnie zawodzi.
ooooo, makabra -no to jest straszny regres w stosunku do NEX-5N :-(
Niestety nie można zmienić szybkości pracy AF (spowolnienia). Dlatego tak bardzo mi się podobała praca AF podczas filmowania w NEX-5N -tam szybkość była przyjemna dla oka (jedyny problem, to że czasem jakby z wielkim oporem w ogóle zaczynał ostrzyć) i nie było efektu przeostrzenia na dalszą odległość.Cytat:
A jeszcze jedno pytanie - czy można ustawić jakoś w trybie filmów w AF-C jego szybkość? Np. jeżeli chciałbym, aby zmiana ostrości następowała łagodnie, powoli? Peaking rozumiem nie działa w filmikach?
Peaking działa przy filmowaniu.
Nie wiem co było podpięte pod NEX-6, nie mam NEX-6 -sugeruję się filmem, który został zamieszczony ostatnio w wątku. Do NEX-5N miałem podpięte systemowe SEL18-55 i SEL16 2.8. W obu przypadkach AF podczas filmowania działał z odpowiednią szybkością, płynnie i precyzyjnie.
Może działanie układu AF da się poprawić poprzez nowe firmware?
Żeby było podobne do tego z 5N?
... i pewnie te poprawki wyjdą w nowym body razem z taczskrinem ;)
Miałem C3 z kitem 18-55 i w filmach AF działał tak jak powinien - nie zdarzyło mi się by coś co jest głównym motywem zostało nieostre dłużej niż krótką chwilkę, to już z Penem (epl2) sytuacja wygląda znacznie gorzej. Jednak w Nex 6 chwalony hybrydowy tryb AF nie działa w filmach a w zdjęciach punkty fazowe są używane jedynie do f6,3 (obiektywy do nexa działają na przesłonie faktycznej a nie roboczej)
Brak ładowarki w zestawie to przegięcie, tym bardziej, ze bateria ponoć dość długo się ładuje. Jpgi z aparatu całkiem dobrze wyglądają, o niebo lepiej niż z poprzednich Nexów, chyba producent coś zamieszał w silniku.
Dzisiaj miałem okazję pobawić się chwilkę NEX-5R -skupiłem się głównie na sprawdzeniu jak działa AF podczas filmowania. Działa trochę szybciej niż w przypadku NEX-5N, ale równie ładnie, czyli płynnie i bez przeostrzeń (czyli nie ma efektu, szukania ostrości za daleko i cofania na bardziej poprawne miejsce). W NEX-6 raczej będzie dokładnie tak samo.