-
Odp: Konkurs na zdjęcie miesiąca
Regulamin trzeba będzie naprostować do realiów technicznych jakimi dysponujemy na forum. To niewielkie zmiany. Przygotowuje co prawda odpowiedź na PW, ale tutaj odniosę się do tego co przytoczyłeś.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Uprawnionymi do udzialu w konkursie(zgłaszania fotografii) sa członkowie forum zakwalifikowani do programu Olyjedi.
Pomijając zupełnie charakter programu OlyJedi, który związany jest z zakupami, chciałbym się upewnić. Do sprawdzenia są już daty publikacji zgłaszanych materiałów. Na pewno chcesz sobie dodać sprawdzanie listy zgłaszających?
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Wybór najlepszej fotografi miesiąca odbedzie się poprzez głosowanie całej społeczności Forum uprawnionej do oceny fotografii w Galerii ( min. 10 postów na forum).
To jest właściwie niemożliwe.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Chyba potrzebuje cytatu, bo nie przypominam sobie bym pisał o takim założeniu.
Jakoś tak to szło:
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Tylko realizować nie ma komu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
Jednak przeginasz, z technicznego punktu widzenia autor pomysłu i prowadzący konkurs nie musi być tą samą osobą. I nie wymaga to wytykania komukolwiek czegokolwiek.
Oczywiście, że nie musi. Tyle że ja to z praktyki piszę. A praktyka mówi, że największe szanse na realizacje pomysł ma wtedy gdy sam autor się za niego weźmie. Jeśli tego nie zrobi, to jego wspaniała idea ma, jeszcze nie zerowe, ale słabe szanse na realizacje. A gdyby jeszcze brać pod uwagę szanse realizacji po myśli autora pomysłu, to te zbliżają się niebezpiecznie do zera.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Parametry techniczne Starej Indianki:
Cytat:
Stara gruba, żółte lice
do pasa jej wiszą cyce
Dolna wara kolan sięga
prawie ślepa niedołęga
To ja już nie chcę być Starą Indianką :shock:
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Najprawdopodobnie to masz wygrac w makro abo mikro,nie wiem dokladnie.
Wolałbym w akcie :roll:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Wolałbym w akcie :roll:
Myślę że w akcie dobrej woli coś się da załatwić ;)
-
Potrzebne będzie duuuuuuuuużo dobrej woli :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
TOKIN
Jakoś tak to szło:
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Tylko realizować nie ma komu.
Trudno z tego wywnioskować, że zakładam iż nikt nie jest gotów się włączyć. Moje słowa nie są krytyką. To wskazówka, że pomysły najlepiej zrealizuje ich pomysłodawca.
-
Dość osobliwa interpretacja, lub osobliwy sposób przelewania myśli w... przestrzeń wirtualną;)
"realizować nie ma komu" znaczy dokładnie tyle co -- nie ma nikogo do realizacji, nikt nie chce realizować/działać; nikt sie nie zgłasza do realizacji; nie ma chętnych by działać. Nie ma żadnej sugestii, kto zrobi to dobrze, a kto najlepiej.
Jednak zostawmy to. Wiem, że chciałeś dobrze, przekaz w necie jest czasami niepełny, a cała dyskusja w temacie konkursu jest zakończona. Pomysłodawca realizuje swój własny projekt (i tu się zgadzam, że zrobi to najlepiej jak się da) i wszystko jest jasne.
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Regulamin trzeba będzie naprostować do realiów technicznych jakimi dysponujemy na forum. To niewielkie zmiany. Przygotowuje co prawda odpowiedź na PW, ale tutaj odniosę się do tego co przytoczyłeś.
Pomijając zupełnie charakter programu OlyJedi, który związany jest z zakupami, chciałbym się upewnić. Do sprawdzenia są już daty publikacji zgłaszanych materiałów. Na pewno chcesz sobie dodać sprawdzanie listy zgłaszających?
To jest właściwie niemożliwe.
Lista uprawnionych OlyJedi jest dostępna na forum, nie widzę z tym problemu. Ne wiem czy jest dostępna, możliwa do wysortowania lista userów z 10-cioma postami, jeśli tak , spróbuję to weryfikować także , poza tym zamierzam sprawdzać ze dwa razy w tygodniu. Jeśli nie podołam zrezygnuję z tego drugiego ograniczenia , gdyby zgłaszało się do posta wklejając linka , takie dane są po lewej stronie pod awatarem automatycznie dostępne.
Nie doszliśmy narazie do spraw technicznych.
-
Ale kombinujecie z tym konkursem. Patrząc na zainteresowanie forumowym kalendarzem i ilość osób biorących udział w ankiecie, to stale biorących udział z życiu forum osób jest około 100. W tym zawsze kilka osób które pojawiają się i znikają po kilku tygodniach. Wśród tych 100 osób wiele wstawia zdjęcia naprawdę sporadycznie albo wcale. O co tu się spierać? Kto chce wstawia, kto chce głosuje. Inne reguły spowodują, że będzie to zabawa dla 20-30 osób. Zresztą jakim zainteresowaniem cieszą się konkursy świadczy ilość prac w OR i DITL.
Uważam, że ograniczanie dostępu zarówno do udziału w konkursie jak i w głosowaniu nie ma sensu, co nie zmienia faktu, że idea regularnego konkursu bardzo mi się podoba.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Ale kombinujecie z tym konkursem. Patrząc na zainteresowanie forumowym kalendarzem i ilość osób biorących udział w ankiecie, to stale biorących udział z życiu forum osób jest około 100. W tym zawsze kilka osób które pojawiają się i znikają po kilku tygodniach. Wśród tych 100 osób wiele wstawia zdjęcia naprawdę sporadycznie albo wcale. O co tu się spierać? Kto chce wstawia, kto chce głosuje. Inne reguły spowodują, że będzie to zabawa dla 20-30 osób. Zresztą jakim zainteresowaniem cieszą się konkursy świadczy ilość prac w OR i DITL.
Uważam, że ograniczanie dostępu zarówno do udziału w konkursie jak i w głosowaniu nie ma sensu, co nie zmienia faktu, że idea regularnego konkursu bardzo mi się podoba.
Adam, oni nie kombinują! Ja bym raczej podejrzewał ABF(Agencja Bezpieczeństwa Fotografii) o akcję "Dedal",
której celem jest coś tam ... .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Sporo racji, szczególnie z tym ograniczeniem dostępu, a idea konkursu też uważam bardzo fajna...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Sporo racji, szczególnie z tym ograniczeniem dostępu, a idea konkursu też uważam bardzo fajna...
Jakim ograniczeniem ? - wskazać zdjęcie możesz od 2000pkt , trochę się rozejrzysz po forum , poznasz kąty i narożniki , pokażesz trochę zdjęć.
Dobrym fotografom zajmuje to ze 2 tygodnie , słabszym a sympatycznym i sensownym ze dwa miesiące.
Głos w galerii otrzymujesz po napisaniu 10 postów - głosować w konkursie możesz na tych samych prawach, przecież to jest też wybieranie i ocena zdjęcia.
OlyJedi może wskazać zdjęcie każdego usera, to jest tam , poniżej, napisane.
Nie rozumiem problemu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Jakim ograniczeniem ?
Nie rozumiem problemu.
Ano takiemu np.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Uprawnionymi do udzialu w konkursie(zgłaszania fotografii) sa członkowie forum zakwalifikowani do programu Olyjedi.
Nie chciałbym uczestniczyć w takim konkursie tylko dlatego, że jestem jakimś Oly....
Tym bardziej, że mam sprzęt panasonica...
-
"Keine Grenzen" się marzy?:-P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Nie chciałbym uczestniczyć w takim konkursie tylko dlatego, że jestem jakimś Oly....
Tym bardziej, że mam sprzęt panasonica...
Ale patrze w Twego awatara i widze zes wdepnal trzy lata temu i ponad 250 postow kleples.Z automata jestes w Gwiezdnych Wojnach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Trudno z tego wywnioskować, że zakładam iż nikt nie jest gotów się włączyć. Moje słowa nie są krytyką. To wskazówka, że pomysły najlepiej zrealizuje ich pomysłodawca.
Hades....... właśnie minął mnie mój zdrowy rozsądek, gdzieś sobie podreptał cichutko popiskując. Chlapnąłeś i teraz na siłę dorabiasz ideologie do bzdury którą naskrobałeś. Tak trudno to przyznać?
-
Widzę, że z prostej sprawy, tworzy się dyskusja na prawie 20 stron, z czego 15 nie na temat.
Może sprecyzujmy pomysł autora, okaże się czy względy techniczne pozwolą, kto ma stać na straży i wtedy zagłosujmy tak/nie i możemy wprowadzać pomysł w życie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Lista uprawnionych OlyJedi jest dostępna na forum, nie widzę z tym problemu. Ne wiem czy jest dostępna, możliwa do wysortowania lista userów z 10-cioma postami, jeśli tak , spróbuję to weryfikować także , poza tym zamierzam sprawdzać ze dwa razy w tygodniu.
Listę klubowiczów z min. 10 postami da się zobaczyć za pomocą dostępnej listy użytkowników. Ale jak podejrzysz kto głosował? Jak już napisałem, ten punkt jest niemożliwy do weryfikacji.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Jeśli nie podołam zrezygnuję z tego drugiego ograniczenia , gdyby zgłaszało się do posta wklejając linka , takie dane są po lewej stronie pod awatarem automatycznie dostępne.
Tak, w takim sposobie zgłaszania niewątpliwie da się to od razu zweryfikować. W gruncie rzeczy byłby to najlepszy sposób do weryfikacji jak i zamieszczania zgłoszeń. Wystarczyłoby wtedy zebrać bezpośrednie linki do zdjęć (nie do postów czy stron galerii) umieścić w pierwszym poście i uruchomić ankietę. Tak działał OR przez długi czas. Od razu napiszę, że wykorzystanie galerii konkursowych i głosowania znanego z OR czy popRAWki nie jest możliwe. Należałoby poprosić autora zdjęcia o dodanie go do konkursu. A to znakomicie wydłuży całą procedurę, a wręcz uniemożliwi dodanie wybranych zdjęć, bo np. autor zdecyduje, że nie ma ochoty.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Nie doszliśmy narazie do spraw technicznych.
Choć już trochę na ten temat napisaliśmy, ale sprawy techniczne pozostawmy poza wątkiem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Listę klubowiczów z min. 10 postami da się zobaczyć za pomocą dostępnej
listy użytkowników. Ale jak podejrzysz kto głosował? Jak już napisałem, ten punkt jest niemożliwy do weryfikacji.
Tak, w takim sposobie zgłaszania niewątpliwie da się to od razu zweryfikować. W gruncie rzeczy byłby to najlepszy sposób do weryfikacji jak i zamieszczania zgłoszeń. Wystarczyłoby wtedy zebrać bezpośrednie linki do zdjęć (nie do postów czy stron galerii) umieścić w pierwszym poście i uruchomić ankietę. Tak działał OR przez długi czas. Od razu napiszę, że wykorzystanie galerii konkursowych i głosowania znanego z OR czy popRAWki nie jest możliwe. Należałoby poprosić autora zdjęcia o dodanie go do konkursu. A to znakomicie wydłuży całą procedurę, a wręcz uniemożliwi dodanie wybranych zdjęć, bo np. autor zdecyduje, że nie ma ochoty.
Choć już trochę na ten temat napisaliśmy, ale sprawy techniczne pozostawmy poza wątkiem.
A głosowanie nie może być po prostu jawne, we wszystkich głosowaniach które widziałem brało udział do 40 osób, to da się policzyć. Przecież nie wybieramy prezydenta, czy burmistrza, sądzisz, że pokazanie własnego osądu fotografii może być z jakichś powodów niemożliwe dla usera tak by go zniechęciło do oddania głosu? Przecież w Galerii oceniamy pod nickiem i nie ma z tym problemu.
PS. Nie mam problemu z poproszeniem o zgodę, brak odpowiedzi przez 7 dni byłby traktowany jak odmowa, ale musiałbym mieć dostęp do maila lub innego podanego kanału kontaktowego.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bambus81
Widzę, że z prostej sprawy, tworzy się dyskusja na prawie 20 stron, z czego 15 nie na temat.
Może sprecyzujmy pomysł autora, okaże się czy względy techniczne pozwolą, kto ma stać na straży i wtedy zagłosujmy tak/nie i możemy wprowadzać pomysł w życie.
dokladnie to samo mialem napisac, ale mnie wyreczyles
diabli mnie biora kiedy widze, proby rozruszania forum, a z drugiej strony ciagle marudzenie ze to zle a tamto niedobrze, ja rozumiem gdybysmy byli w sejmie, ale jestesmy na forum fotograficznym, dajmy wiec na luz, usmiech na twarz i zamiast dzielic wlos na czworo, dawac zdjecia i sie bawic ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Właśnie nim zostałeś.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
PS. Nie mam problemu z poproszeniem o zgodę, brak odpowiedzi przez 7 dni byłby traktowany jak odmowa, ale musiałbym mieć dostęp do maila lub innego podanego kanału kontaktowego.
Musiałbyś sprawdzać w profilach, co kto udostępnia. Niektórzy wpadają na forum /czy net/ z doskoku, więc te 7 dni trochę mało, ale z drugiej strony nigdy się nie wypracuje jednego stanowiska, jak zauważył słusznie Bambus.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mysikrolik
Musiałbyś sprawdzać w profilach, co kto udostępnia. Niektórzy wpadają na forum /czy net/ z doskoku, więc te 7 dni trochę mało, ale z drugiej strony nigdy się nie wypracuje jednego stanowiska, jak zauważył słusznie Bambus.
Przez formularz tam umieszczony mogę wysłać maila na konto podane przy rejestracji - jak tak to nie ma problemu , ciśnienie czasu będzie tylko przy ostatnich zdjęciach zgłaszanych w ciągu miesiąca.
---------- Post dodany o 23:13 ---------- Poprzedni post był o 23:03 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Listę klubowiczów z min. 10 postami da się zobaczyć za pomocą dostępnej
listy użytkowników. Ale jak podejrzysz kto głosował? Jak już napisałem, ten punkt jest niemożliwy do weryfikacji.
...
A jest możliwe stworzenie tabeli i zalinkowanie do niej z numerkami zdjęć zapożyczonych z galerii prywatnych i wątków?
Czy jest możliwym wysłanie generalnego zapytania o zgodę na wykorzystanie w konkursie zdjęć umieszczonych na forum do ogółu userów na tych samych warunkach jak rozsyłany jest biuletyn z prośbą o przesłanie zastrzeżenia na nie do końca sierpnia. Do tej informacji dołaczyć kilka słów wraz z regulaminem. Kto nie zastrzeże domyślnie może być przetwarzany.
Dla nowych trzeba by było wprowadzić linijkę do zaznaczenia pod regulaminem i stworzyć publicznie dostępną listę kto nie jest zainteresowany.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
A głosowanie nie może być po prostu jawne, we wszystkich głosowaniach które widziałem brało udział do 40 osób, to da się policzyć.
W konkursach mamy dwie dostępne metody głosowania: ankieta w wątku i głosowanie w galerii konkursowej (OR i popRAWka). Obie metody automatycznie zliczają głosy i nie dają podglądu na głosujących. Narzucają pewne ograniczenia co do ich wykorzystania. Chcesz liczyć ręcznie, ja nie widzę żadnego problemu. Czyli technicznie wypadałoby, że kto nie ma 10 postów kasujemy jego post-ocenę. Podobnie z propozycjami. Kto nie w OlyJedi, tego post usuwamy.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Przecież nie wybieramy prezydenta, czy burmistrza, sądzisz, że pokazanie własnego osądu fotografii może być z jakichś powodów niemożliwe dla usera tak by go zniechęciło do oddania głosu? Przecież w Galerii oceniamy pod nickiem i nie ma z tym problemu.
Pytam o technikę przeprowadzenia tego konkursu, a mam wrażenie, że moje pytania stają się osądem, a może nawet krytyką. Ustalasz zasady, ja zaś ustalam czy administracja może w czymś pomóc. Mogę ewentualnie zasygnalizować, że pewnych rzeczy trzeba unikać albo zrobić je inaczej bo technika nie pozwala.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Masz dostęp tylko do PW jak każdy. Chyba że ktoś dopisał w swoim profilu e-mail lub kontakt przez komunikator. Ale ten przypadek będziemy rozważać jeśli zdecydujesz się na wykorzystanie galerii konkursowej.
---------- Post dodany o 23:44 ---------- Poprzedni post był o 23:37 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
A jest możliwe stworzenie tabeli i zalinkowanie do niej z numerkami zdjęć zapożyczonych z galerii prywatnych i wątków?
Czy jest możliwym wysłanie generalnego zapytania o zgodę na wykorzystanie w konkursie zdjęć umieszczonych na forum do ogółu userów na tych samych warunkach jak rozsyłany jest biuletyn z prośbą o przesłanie zastrzeżenia na nie do końca sierpnia. Do tej informacji dołaczyć kilka słów wraz z regulaminem. Kto nie zastrzeże domyślnie może być przetwarzany.
Dla nowych trzeba by było wprowadzić linijkę do zaznaczenia pod regulaminem i stworzyć publicznie dostępną listę kto nie jest zainteresowany.
Nie za bardzo. I "domyślnie przetwarzany" nie wchodzi w grę. Dla zasad i uproszczenia paru spraw nie można przyjmować, że ktoś na coś się zgodził. Lepiej uprościć reguły zabawy, albo zorganizować ją tak by zgoda nie była wymagana.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
W konkursach mamy dwie dostępne metody głosowania: ankieta w wątku i głosowanie w galerii konkursowej (OR i popRAWka). Obie metody automatycznie zliczają głosy i nie dają podglądu na głosujących. Narzucają pewne ograniczenia co do ich wykorzystania. Chcesz liczyć ręcznie, ja nie widzę żadnego problemu. Czyli technicznie wypadałoby, że kto nie ma 10 postów kasujemy jego post-ocenę. Podobnie z propozycjami. Kto nie w OlyJedi, tego post usuwamy.
Pytam o technikę przeprowadzenia tego konkursu, a mam wrażenie, że moje pytania stają się osądem, a może nawet krytyką. Ustalasz zasady, ja zaś ustalam czy administracja może w czymś pomóc. Mogę ewentualnie zasygnalizować, że pewnych rzeczy trzeba unikać albo zrobić je inaczej bo technika nie pozwala.
Masz dostęp tylko do PW jak każdy. Chyba że ktoś dopisał w swoim profilu e-mail lub kontakt przez komunikator. Ale ten przypadek będziemy rozważać jeśli zdecydujesz się na wykorzystanie galerii konkursowej.
Źle to zrozumiałeś - pytam ,bo wydawało mi się ,że jeżeli oceniamy pracę w galerii pod nickiem i mnie to nie przeszkadza, to napisanie podoba mi się fotka nr 5, lub napisane np. dla fotki nr. 5 - 4pkt, dla nr. 8 - 2 pkt, i dla nr. 3 - 1 pkt jest bardzo podobną sytuacją i nie musi takie wyrażenie opinii być tajnym. Bo i wagą jest odrobina przyjemności dla autora wybranej najlepszej fotografii.
Pytam o e-mail , bo znalazłem tak brzmiące okienko na profilu - wyślij e-mal do użytkownika, wyglądające jak okienko do raportowania. Zapytałem czy to działa i czy faktycznie mogę w ten sposób wysłać e-mail do użytkownika, bez ujawniania moim oczom jego adresu. Widać niedość szczegółowo opisałem o co mi chodzi.
Podoba mi się głosowanie jawne. Jeśli idzie o liczenie, to W Podlesicach policzyliśmy ok. 60 głosów w kilkanaście minut. Przy dziesięciu zdjęciach można by dać możliwość większej ilości ocen niż tylko wszystko albo nic przez dodanie ocen cząstkowych. Da to więcej liczenia, ale może warto. W fotografii nic nie jest tylko czarno-białe.
Zastanawiam się jak można pokazać zaproponowane zdjęcia do głosowania tak by nie dodawać nikomu dużo dodatkowej roboty. Czy do ankiety w opcjach da się zalinkować miniaturkę +skrypt do zassania oryginału zdjęcia z głębi forum do samootwierającego się pod myszką okienka?
Nie mam pojęcia jak pracochłonne jest otwieranie i zamykanie galerii konkursowej. Może być tak, ale nie musi, że edycja będzie wymagać 4-5 głosowań cząstkowych i jednego końcowego.
Rozumiem , że do skryptu galerii konkursowej zdjęcie musi być "włożone" z profilu użytkownika?
Myślę,że tak czy inaczej będę wysyłał zapytanie o zgodę na uczestnictwo fotografii w wyborze, by nie było niepotrzebnych nikomu kwasów. Uważam, że tego wymagają zwykle zasady współżycia między ludźmi. Przy jednym wewnętrznym kanale kontaktowym dla niektórych zapytanie to może być nieskuteczne.
-
Jeśli chodzi o e-mail. To może ja Ci pomogę. ;) Tak możesz wysłać wiadomość e-mail (pójdzie na ten podany do rejestracji), ale nie każdy użytkownik udostępnia tę opcję. Bezpieczniej jest wysłać PW, masz kopię, jest opcja raportu PW, ale to oczywiście jest wspomniany przez Ciebie tylko kanał wewnętrzny.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
poprawka, jest opcja ankiety z podglądem na głosujących.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grizz
To jest świetna wiadomość.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grizz
No tak zapomniałem. Czyli jest automat.