Hades ... to takie dobre TWA jest , po jasnej stronie mocy ono jest ;-)
Wersja do druku
Kurde ja tez nie od portretu,jestem narazie dopieo na kwiatkach.Ale ze tu sie dowiedzialem,ze jestem w TWA to klepne pare slowek.
Ogolnie wszystkie do szuflady.Wszystkie sa nieostre kadrowane bez pomyslu.No te ostatnie to az kole w oczy obrobka.zbyt widoczna,natarczywa,jednym slowem przegiete na maxa.Pierwsze.Nieostre,Popatrz na pache u tej dziewczyny.Gdybym ja swojej zonie zrobil takie zdjecie i pokazal w necie to dostal bym w pysk i aparat laduje w smietniku.Nawet bym nie dyskutowal bo poleciala by poprawka z drugiej reki.Drugie.juz troche lepsze ciecie,ale jeszcze bym mocniej poprawil.Moze narazie kombinuj w ciszy z B&W bo to naprawde trudna sprawa.Trzecie.To taki pstryk miedzy pstrykami ,przepalone bez pomyslu.o takie do tego by sobie po latach pokazac jaki pedzel sie mialo.Czwarte.Za duzo ramiaczek.Ona lezy na brzuchu faceta obok.Podobny sweter gdzies widzialem.Wlosy do poprawki,sa w areozolach rozne roznosci do uspokajania wlosow.Nalezy korzystac z dzisiejszych wygodek kosmetycznych.Nastepnym razem kaz dziewvczynie polknac sline przed pozowaniem,albo niech sie usmiechnie bardziej.O ostatnim juz pisalem.
Wiesz,ja pisze prostymi slowami ,nie owijam w bawelne.Jesli widze nadmierna chudosc na zdjeciu to pisze ze jest chuda albo ze skora opina kosci,nie pisze ze jest niezwykle delikatnej kruchej urody.
Pisalas,ze chcesz sie rozwijac.To moze najpierw pocwicz ze swiatlem,swiatlami,oslonami odblaskami.Na manekinie.to nie musi byc zywa osoba.Ci poczatkujacy maja do dyspozycji trzy bryly ze styropianiu.Szescian,kula i ostroslup,do tego dwie plyty do przyslaniania a drugie strony do odbijania.Dwie lampki i kilka zarowek.Wiecej Ci na rok zabawy nie potrzeba.Po roku przejdz do zywych ludzi jak juz opanujesz i zrozumiesz swiatlo i balans koloru wraz z temperatura.
Sukcesow zycze.
Z tą pachą masz rację. Nie zauważyłam. Zresztą ze wszystkim masz rację. Niestety co do uśmiechu to narazie nie możliwe bo z aparatem na zębach nie wygląda ciekawie.
Zamieszczam fotografie, które wygrzebałam jeszcze z starszych folderów.
Następnym razem będę już publikować nowe - świeże ...
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.
26.
27.
28.
Witam.
Zdjęcie numer 17 gratuluję refleksu, choć facet wygląda trochę jakby mu nogę urwało. (ostrość)
Koń, ciekawe, tylko nie wiem czy padł, czy też się opala :grin: Może od przodu było by lepsze.
19 - jabłka super zielone, tylko pomyśl jakby wyglądały na tle pięknej nieco przyciemnionej czerwieni.... tu raczej smętnie pomimo niewątpliwej ich urody (wiesz kolory uzupełniające i takie tam...) No i zabawa ze światłem....
Portrety to już nie ja, kwiaty również, choć róże ładne.
Pozdrawiam
14 wyszla fikusna , ale zabraklo usmiechu (wtedy chyba pojawilby sie aparat nazebny ) , 17 i 24 tez interesujace
Nie kombinuj.
Nie wiem jak z cenami w Polsce ,ale tu to:
Dwie lampki biurowe-2x5€
Cztery plyty styropianowe 4x0,5€
folia aluminiowa rolka 1,99€ plus klej +-3€
Lalka dziecka lub z jednego arkusza styropianowego porobic bryly.
Inwestycja zycia w wysokosci okolo 20€
Nie potrzebne modelki,statysci,wisazysci,technicy oswietlenia,sesje.Wystarczy chęć , zapal i 20€.
Co niektorzy potrzebuja drogiego sprzetu,warsztatow modeli ze swiatowej wysokiej polki i innych bodzcow.Jednak zacytuje Ci najczesciej powtarzane haslo miedzy prowadzacymi warsztaty-Widzisz to durne na wysokich obcasach latajace smiglo z lufa na pasku?Widze.To idz pochwal,ze najlepsze foty robi.Ma kase i przyjdzie jeszcze.:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Tak z ciekawości: po co ci nowy wątek? Masz już jeden Wreszcie wyszły z folderu... Oba traktują o tym samym.
Staram sie wykorzystać to co posiadam w domciu . Bawię się światłami z różnych źródeł (żarówka, zastane, jarzeniówka, świaczka, latarka,) Mam już materiały na zrobienie własnej blendy :)
Ale mnie chodziło o zakup jakieś jaśniejszej stałki ...
No i chyba moje body wymaga ręki speca, gdyż problemik z AF mam niesamowity .... ;/
A co do wątku ... no ..yyyy nie pomyślałam o kontynuacji tamtego ... ;)
---------- Post dodany o 11:36 ---------- Poprzedni post był o 11:32 ----------
Ooo przypomniałam sobie stare czasy na forum ...toż to 3 latka temu było ... no i zdjęcia sie zdublowały :)
CYTAT ,,Pierwsze.Nieostre,Popatrz na pache u tej dziewczyny.Gdybym ja swojej zonie zrobil takie zdjecie i pokazal w necie to dostal bym w pysk i aparat laduje w smietniku.Nawet bym nie dyskutowal bo poleciala by poprawka z drugiej reki.''
Mirek masz ty te skojarzenia, i wyobrażnie byś się wstydził :grin: dawno się tak nie uśmiałem!
Ostatnie zdjęcia lepsze - motylek mi się podoba.Powodzenia.
Im więcej rozmawiamy o żonie Mirka ... tym bardziej chcę ją zobaczyć :P
czasami odnoszę wrażenie że żoną Mirka są kwiaty...to jak je foci świadczy o hmmmm.....miłości ?!? poza tym ktoś ją widział ?? :mrgreen:
@Mart_uszka....nie będę się wymądrzał bo sam nie ogarniam wszystkiego ale....myślę że powinnaś robić więcej fotek !!! seriami...
jak koleżanka/modelka się spodoba to nie poprzestawaj na 2-3 fotkach...zrób ich 20-30....będziesz miała porównanie i z czego wybrać !!
pozdrawiam...
---------- Post dodany o 14:48 ---------- Poprzedni post był o 14:46 ----------
aaaa...i słuchaj wszystkich !!!! nawet dziecko powie prawdę że "król jest nagi" !!!!!!
Dobra . Żona Mirka - temat zamknięty :P
Tropic - dzięki za rady ...
A staram się sluchac ... tudzież czytać rady wszystkich ...
Toż to Wy - doświadczeni - moimi nauczycielami zostaniecie :D
toż to MY-doświadczeni dalej się uczymy................na błędach innych ;-)
bez przesady.....każdemu zdarzy się zrobić gniota i każdemu wyjdzie cudna fotka...
tym najwytrwalszym gnioty wychodzą najrzadziej......ale to trzeba cierpliwości.....
tego Ci życzę.....wszak nie od razu Giocondę namalowano...:-D
Dobra potrzebuję pomocy.
Nie potrafię zrobić ostrego zdjęcia. Już gdzieś pisałam i czytałam o moim problemie z AF... nawet w warunkach dostatecznego kontrastu i oświetlenia nie łapie ostrości, dlatego zdjęcia wychodzą ... ahhh ... Muszę ustawiać ostrość manualnie a bez okularów to kiepsko... Dopiero na dużym ekranie widzę "wyraźniej"
Jak można temu zaradzić ;/
29.
30.
31.
Można wybrać jeden z punktów ostrości (nie zdawać się na automatykę), np. środkowy. Wycelować nim w punkt, który ma być ostry. Ustawić ostrość (spust migawki do połowy i przytrzymać), wykadrować (zmieniając tylko położenie, a nie np. ogniskową - czyli nie ruszać zooma) do pożądanego obrazka i wyzwolić migawkę.
Poszukaj gdzies testu z bateryjkami albo z kartka i statywem.Sprawdz.
Moze rowniez zanim powiesz,ze nieostre to wyostrz,popraw jasnosc,kontrast,usun zafarb,doprowadz do takiego stanu jak bylo to tam w rzeczywistosci.
Moge sie mylic ale te czeresnie tak dlugo meczylas,ze na jednym zdjeciu sa bardziej dojrzale jak na drugim.
Ja mysle,ze przy takich parametrach sa wystarczajaco ostreZałącznik 65440Załącznik 65441ale test na FF mozesz zrobic.
Nie kumam czaczy. Pokazujesz zdjęcia makro, a chcesz odpowiedzi co do ostrości AF. Nie wiem, nie czytałem wcześniej, ale jeżeli robisz makro, nie używasz AF, tylko właśnie manual. Przypliżasz, oddalasz, widzisz. Nie wiem jakim obiektywem i jaką puszką są zrobione te zdjęcia, jak więć mogę pomóc ? Nie każdy obiektyw potrafi złapać w takiej skali (zakładając, że nie kropujesz więcej niż olek) z tak bliskiej odległości. Jaki obiektyw więc, z jakiej odległości. Czy w każdym kadrze masz problem z ostrością ? Bateryjki to niezły sposób na front, back. Ale jak jest na prawdę ?
A mi się podoba nr 18. Całkiem zgrabne i sympatyczne. Ostrość tam gdzie powinna. Może format pracy (proporcje boków) taki dziwny, ale ogolnie dobre.
Ramiączko co prawda postanowiło, że się pokaże. Na następny raz uważaj na takie "szczegóły". Krzyżyk też dostał "parcia na szkło" i postanowił sie pokazać, co tak przypadkowo wygląda.
Mając średniozaawansowany program można to łatwo usunąć w obróbce, ale lepiej zadbać o to przed naciśnięciem spustu migawki.
No i to kadrowanie. Jesli mogę to wrzucę do wątku jak ja bym to widział. Jeśli można. Kwestię obróbki kolorystycznej, jaśniej ciemniej, kontrast pozostawiam Tobie..
Na początek technikalia i ogólne zasady.
Pozdrawiam
T.
Moje zabawki to Olek E-520 z szkiełkami 14-42 mm f/3.5-5.6 i 70-300 f/4.0-5.6 ...
Co do kropowania ... to nie ... 3 powyższe zdjęcia są prze-konwertowane na jpg i tyle.
Niestety z braku własnego komputera nie mam teraz możliwości bawić się w programach do edycji... Wczoraj ok godz zajęło mi odczyt plików ORF ...
A co do ostrości - tak za każdym razem mam problem. Kiedy chcę użyć AF aparat ma problem z tym ustawieniem. Zdjęcia wykonane z ręki są czasami nie możliwe ... Stara się (ten AF) i nic z tego nie wychodzi. Dlatego przechodzę do manuala ... a z tym też kiepsko ... bom ja początkujący okularnik .... ;/
( co ciekawe przez jakiś czas nie wiedziałam o mojej wadzie wzroku i myślałam że tak po prostu ma być, że człowiek nie widzi już wyraźnie z pewnej odległości :D :D )
---------- Post dodany o 08:03 ---------- Poprzedni post był o 07:59 ----------
A pewnie, wszelkie Wasze "widzimisie" są bardzo miło "widziane " :P
Łot ... napisałam ... wybaczcie ... zaspałam ( czekalam całą noc na tranzyt Wenusa ... i zaspalam :P )
W kwestii kadrowania i małej poprawki - ramiączko i łańcuszek ;-) Bardziej poglądowo jakby to wyglądało gdyby wcześniej zadbać o te dwa elementy.
Załącznik 65532
Oczywiscie nie jest to jedynie wlasciwe kadrowanie, bo pewnie inny by bardziej przycial z lewej, inny z prawej nieco.. ;-)
Tomek
Autoportret przypadł mi do gustu. Jasna tonacja fotki pasuje do platynowych włosów. Dużo światła i jak na autoportret, ciekawe (wystudiowane?) spojrzenie, ciekawa buzia. Nawet rodzą mi się podejrzenia w głowie, ze to nie może być autoportret.
Śledzę wątek i z uznaniem patrzę, jak idziesz do przodu nie kłaniając się kulom.
Pzdr, TJ
Z calym szacunkien i do osoby i do kwiecistej mowy.Jasna tonacja jak i ciemna(sa jakies nazwy angielskie)to rodzaj obrobki,zmudnej i nielatwej obrobki.W obrazie o jasnej tonacji musimy zobaczyc pewne konieczne przejscia,ktore te obrobke charakteryzuja i sa w obrazie wynikiem potwierdzajacym zaliczenie jego do tej kategorii.Zasada mniej wiecej jest taka,ze osoby z jasna cera i jasnymi wlosami raczej nie powinny byc portretowane i obrabiane jasnymi tonami.Zbyt duzo tracimy na niuansach.Mozna oczywiscie i tak obrabiac,ale naprawde niewielu potrafi zachowac szczegoly w swiatlach w tego typu obrobionym obrazie.
Ten obraz jest jasny,byc moze niezbyt jasny w kazdym miejscu.Czy to plus czy minus nie oceniam,ale on nic nie ma wspolnego z jasna tonacja.Tak jak ciepla czy zimna tonacja nie ma nic wspolnego z zoltym,pomaranczowym i zielonym lub niebieskim zafarbem.
Mirek, niech Ci będzie. Można różnie, np - inkryminowany portret nie ma tonacji. Ma przewagę tonów jasnych.
Pzdr, TJ
Ach.Tu nie chodzi o to czyj diabel starszy,albo wazniejszy.Zauwazylem,ze na forum niektorzy uzywaja okreslen wcale nie majacych odzwierciedlenia do opisywanego tematu(nie bierz tego do Siebie, kazdy moze sie zapedzic:mrgreen:)Spotykam sie ze stwierdzeniem typu-No pieknie zes ten obraz skrossowal,ale.....I tu nastepuje odpowiedz-Ja wcale nie crossowalem.Sa niektorzy podatni na zaslyszane zwroty i pozniej chetnie je stosuja w roznych sytuacjach.Mysla oni,ze wypowiadajac je,oceniajac,opisujac zdjecie dodaja sobie tym jakiegos tam profesjonalizmu,znajomosci tematu.Ktos kto czyta,a zna sie na rzeczy moze sie tylko usmiechnac.Okreslenia typu ciezki kadr z przewaga lewej strony,ogrom natloku detali,dyskryminacja drugiej kurtyny........Lub i tego juz calkiem nie rozumiem jesli pod zdjeciem jest kilka okreslen typu-och jaka sliczna modelka,o zdjeciu ani slowa(podobno za dyskusje o urodzie mozna dostac ostrzezenie,tylko trzeba napisac ,ze zbyt malo sliczna)i odpowiedz autora-No bo ona juz jest z z najwyzszej polki(kurde i daje sie focic za przyslowiowa bulke z maslem)
Ale zakonczmy dyskusje.Co do portretu to tam jest po prostu kiepskie i nierownomierne swiatlo.W jednej czesci kadru zbyt mocne a w innej wcale go nie ma.Natomiast """druga kurtyna w bokehu"" jest znakomita:mrgreen:
Mirek, z tą tonacją, to chodzilo Ci o tzw. krzywą tonalną, w skrócie - krzywą i jej modyfikację? A może o wygląd histogramu? Dyskusja jest publiczna. Szereg osób może być zainteresowanych w poszerzeniu swojej wiedzy o obróbce, a także w doprecyzowaniu terminologii.
Pzdr, TJ
Miedzy innymi i o krzywe i o wyglad.Mozna wiele pisac.Niestety to bedzie tylko powielanie tego co wczesniej napisano.Temat jest juz walkowany od czasow analoga,Dzisiejsza cyfracja to tylko nasladowanie tego co juz dawno zrobiono i pokazano.
Popatrz moze na to,dzwiek mozna wylaczyc.Obraz napewno bardzo wiele wyjasni.
http://download.galileo-press.de/tra...=1&lesssonId=2
Mirek, nie dowiedziałem się, a takze inni forumowicze, co oznacza słowo "tonacja" wg Ciebie, ale raczej nie ma co ciągnąć dalej tematu, bo nie uzgadniając definicji terminu "tonacja", co do którego zgłosiłeś wątpliwości, możemy sobie błądzić po dygresjach.
Pzdr, TJ
Nie ogladales tego linka??Tam wszystko widac jak na dloni.No cuz.Popatrz na te przykladowe fotki.Tytulem opisalem roznice
Załącznik 65658Załącznik 65659Załącznik 65660Załącznik 65661Załącznik 65662Srodkowy plik to plik bez zadnych udziwnien,najbardziej zblizony do wygladu naturalnego.Toz to widac jak na dloni czym tonacja sie rozni od zafarbu i jaka to jest jasna i ciemna tonacja.
Napisałem na początku o autoportrecie - jasna tonacja fotki pasuje do platynowych włosów.
Ty odezwałeś się na to - Ten obraz jest jasny,byc moze niezbyt jasny w kazdym miejscu.Czy to plus czy minus nie oceniam,ale on nic nie ma wspolnego z jasna tonacja. Tak jak ciepla czy zimna tonacja nie ma nic wspolnego z zoltym,pomaranczowym i zielonym lub niebieskim zafarbem.
podsumowałeś:
„Ten obraz (…) on nie ma nic wspólnego z jasną tonacją.”
Ja się Ciebie pytam, jaka jest Twoja definicja „tonacji”, co podkładasz pod ten termin w konkretnym przypadku owego autoportretu i mojej wypowiedzi o nim i nie otrzymuję odpowiedzi.
Myślę jednak, że EOT.
Unikanie uzgodnienia definicji rodzi spór o pietruszkę.
Pzdr, TJ