Zdjęcia z cmentarza i cerkwi bardzo fajne.
Wersja do druku
Zdjęcia z cmentarza i cerkwi bardzo fajne.
Sabor, Luuba dziękuję za Wasze lubieniozaglądanie! :)
Może kapkę odbiegłem od pionu fotografując ją, ale i ona w rzeczywistości też kapkę odbiega od pionu.
Tja, Bodzip dostojnie i spokojnie kroczy jak przystało na jego wiek i jego stanowisko ;) :D, a ronin gania tu i tam :D. Od czasu do czasu Bodzip woła: "ronin wyłaź z tych komyszy..., roooonin do noooogi!" :mrgreen:
---------- Post dodany o 15:33 ---------- Poprzedni post był o 15:28 ----------
Dziękuję!
Obejrzałem nowe wrzutki :) , ciekawe, powinniście założyć z kolegą Bodzip spółkę, ciekawe jak by Wam szły wspólne sesje :) . To 192 z grzybkiem bardzo fajne, w oczy mi wpadło :)
Dzięki, poszukam. Ja coś tam cyknąłem niemniej to było takie trochę targowanie się, a trochę przechytrzanie dziewczyny zawiadującej, która starała się nie dopuścić do fotografowania, a przynajmniej mocno to reglamentować. Nie zgadzałem się z jej argumentacją, nie polemizowałem z nią jednak za bardzo, w sumie co chciałem to sfotografowałem. Zacząłem się jednak zastanawiać na jakich zasadach jest udostępniana cerkiew, bo jeżeli w ramach Szlaku Architektury Drewnianej, to coś mi tam nie pasowało. Oczywiście mam na myśli fotografowanie z ręki, w świetle zastanym.
Niestety nie, nie mam szczęścia do tej cerkwi - w tamtym roku gdy tam byłem akurat odbywała się msza prawosławna, a teraz była zamknięta na cztery spusty. Zostaje Ci więc szukać w wątku Bodzipa, jak to on sam napisał.
To wszystko zależy od osoby zawiadującej - są takie, które są przyjazne zwiedzającym (człowiek się czegoś dowie i może fotografować do woli - vide Kwiatoń lub też Przysłop), są niechętne, są też takie którym zwiedzający są obojętni i nie wyduszą z siebie nawet słowa o tym co jest w cerkwi/kościele (raz zdarzyło mi się coś takiego w Leszczynach).
Kolejne kilka zdjęć z niedzieli:
212. Jeszcze raz cmentarz na Przełęczy Małastowskiej
Załącznik 124765
213.
Załącznik 124767
214. Cerkiew p.w ś.ś Kosmy i Damiana w Bartnem. Opis
Załącznik 124768
215.
Załącznik 124776
216.
Załącznik 124777
217. Jeszcze raz cerkiew greckokatolicka p.w ś.ś Kosmy i Damiana.
Załącznik 124778
Karolu, jeśli tu jeszcze zaglądniesz :-P
Zauważyłem wędrując że schemat jest mniej więcej taki:
cerkwie greckokatolickie prawie zawsze udostępniają swoje wnętrze i pozwalają fotografować właściwie bez ograniczeń.
cerkwie prawosławne - trzeba poprosić. Zazwyczaj nie ma większego problemu, ale nie wpuszczą za "carskie wrota". Często nawet jest za nimi zasłona aby nie patrzeć.
Pani w Wołowcu jest bardzo rygorystyczna. Jeśli powiesz, że zdjęcia robisz dla siebie - nie ma problemu, zrobisz wszystko. Nie cierpi tzw, "zawodowych fotografów" - chyba to kiedyś opisywałem.
Do cerkwi w Leszczynach i Kunkowej nie dostałem się pomimo moich starań już od ponad 10 lat. Ale tam jest bardzo upierdliwy ksiądz.
I na zakończenie - wnętrze :) -->> http://bodzio.dug.net.pl/wolowiec.htm
---------- Post dodany o 23:01 ---------- Poprzedni post był o 22:59 ----------
Cerkwią w Kwiatoniu opiekuje się pan mieszkający obok (20 m) w białym domku
Cerkwią w Skwirtnem opiekuje się starsza pani mieszkająca jakieś 300 m w kierunku Kwiatonia po tej samej stronie drogi
Dziwne, kiedyś przechodziłem tamtędy i byłem w obydwóch cerkwiach; w Kunkowej oprowadzał młody chłopak mający gadane i całkiem, całkiem nieźle zorientowany w temacie, natomiast w Leszczynach była dziewczyna, której obowiązki najwyraźniej polegały na wpuszczaniu i wypuszczaniu zwiedzających i nic ponad to.
Nie spotkałem...
Ech, żeby wszyscy opiekuni/oprowadzający byli tacy jak On.
Dla odmiany kilka kocich fotek:
218.
Załącznik 124784
219.
Załącznik 124785
220.
Załącznik 124786
221.
Załącznik 124787
222.
Załącznik 124788
223.
Załącznik 124789
Kot na fotkach 219, 222 i 223 jest inwalidą - ma krzywo zrośniętą złamaną prawą przednią łapę.
Zaglądnę nie raz i zawsze z przyjemnością. Co do fotografowania to chyba nie do końca tak jest. W każdym razie raz rozmawiałem z dziewczyną zawiadującą jedną z cerkwi. Przegadaliśmy ćwierć dnia. Mówiła o cerkwi, Beskidzie Niskim, dużo też o Łemkach - to było podczas ubiegłorocznej Watry, której byłem uczestnikiem i zauważyła opaskę na nadgarstku. Cerkiew była otwarta w ramach Szlaku Architektury Drewnianej, osoby zawiadujące były wyselekcjonowane, przeszkolone, a cała akcja finansowana z budżetu. Z jej wypowiedzi wynikało, że mają jasno określone zasady - wolno fotografować, nie wolno używać lampy. Nie wolno sugerować turystom, że wstęp, lub fotografowanie jest uzależnione od datków itp. Oczywiście jasne, że to są świątynie i nie wszędzie można włazić, trzeba się zachować. Jeżeli jednak miejsce jest udostępnione w ramach Szlaku, a zawiadujący już na wejściu określa jakieś "kreatywne" zasady wstępu czy fotografowania to nie mam pewności czy tak powinno być.
Z dzisiejszego grzybobrania (chwilowo ostatniego - czekanie na drugi wysyp):
224.
Załącznik 125087
225. Nie ma to jak żabka marynowana razem z młodymi prawdziweczkami ;) :mrgreen: - a serio to żaba trawna Rana temporaria.
Załącznik 125088
226.
Załącznik 125089
Fajne fotki kocurów oraz grzybów.
Kilka panoram z okolicy Klimkówki:
227. To i następne zdjęcie - widok w kierunku zalewu Klimkówa
Załącznik 125431
228.
Załącznik 125432
229. Wieś i zalew Klimkówka.
Załącznik 125433
230.
Załącznik 125434
231. Panorama w przysiółku Flasza - po drodze na szczyt o tej samej nazwie co przysiółek. Szczyt ten o wysokości 663 m n.p.m jest punktem widokowym, niestety nie udało się nam na niego dotrzeć - odgłosy nadchodzącej burzy odebrały ochotę na dalszą wędrówkę.
Załącznik 125435
232. Panorama spod samotnego drzewa widocznego na poprzednim zdjęciu.
Załącznik 125436
233. Jak wyżej.
Załącznik 125437
Zdjęcia 229 i 231 mnie najbardziej do gustu przypadły. Takie bardzo lubię.
231,233 się mnie podobają najbardziej :) , wybieram się w te wasze strony jak się zrobi trochę kolorowo - na jesień :) .
Kolba, Robtor dziękuję!
Dobry pomysł :), ba, bardzo dobry! :)
234. Oczekiwanie...
Załącznik 125452
235. Dobre było. Masz coś jeszcze, bo jakoś zgłodniałam po tej okruszynie? ;) :D
Załącznik 125453
236. Młody kopciuszek
Załącznik 125454
Panoramy zacne.
Fajne panoramy, szczególnie 233, 231, 229, a i kopciuszek się spodobał :grin:
Zaległe panoramy z wypadu do Bartnego:
237. Tzw. Puste Pole w Sękowej
Załącznik 125725
238. Rejon Przełęczy Owczarskiej
Załącznik 125726
239. Jak wyżej
Załącznik 125727
240. Widok z Przełęczy Owczarskiej w kierunku wsi Owczary (dawniej Rychwałd czyli z niemieckiego "bogaty las" (reich wald)
Załącznik 125728
241.Przełęcz Owczarska - widok mniej więcej w kierunku miejsca z którego była robiona panorama 238
Załącznik 125729
242. Panorama z Banicy koło Krzywej
Załącznik 125732
243. Panorama z drogi w kierunku Wołowca
Załącznik 125739
244. Widok w kierunku Bartnego
Załącznik 125743
245. I taka ciekawostka z dzisiejszego wypadu do Wysowej na trasę Wysowa - Krynica. Zdjęcie robione z busa i mocno kadrowane :(
Załącznik 125749
Siedziało to towarzystwo na małym wyrobisku w wsi Łosie (a właściwie na jej początku). Kusi mnie, żeby wybrać się tam wcześniej niż dzisiaj i spróbować je sfotografować z bliższa....
W calej krasie:!:
Panoramki gites, "ciekawostka" może być ciekawa jak uda Ci się zrealizować zamierzenia z nią związane :)
Puste te panoramy nieco, biegnie się okiem z jednego końca kadru na drugi i nie ma na czym go zatrzymać.
243 jest wg mnie najlepsza, ale za długa z lewej i szkoda wypaleniska na niebie.
Pozdro
Z wielką przyjemnością panoramki zobaczyłem. Pięknie jest.
Mi 243 też pasuje, ładny obrazek - droga fajnie dzieli kadr, krajobraz bardziej urozmaicony, przyjemny widok :).
A mnie się kopciuszek podoba.
Tam gdzie czaple strzelone, to kiedyś pięknego rogasia widziałem.
Dziękuję Wszystkim za wszystko (pochwały i krytykę). :)
Mam nadzieję. :D Największy problem dla mnie jest z dostaniem się tam o sensownej porze - pierwszy bus z Gorlic wyjeżdża zdecydowanie za późno bo o 5.35. Na miejscu czyli w centrum Łosia jest o 6.00 skąd trza iść jakieś kilkanaście minut... krótko mówiąc co najmniej o pół godziny - godzinę za późno.
Drugą ewentualną możliwością jest wyjazd dzień wcześniej z Gorlic i nocleg w miejscu zasiadki... ale... ale już nie będę malkontencił ;) :D
Fajne panoramki, co prawda na niektórych widać "spawy" ale trening czyni mistrza a widoki piękne.