Mnie też trochę drażnią cuda z 43rumors i innych rumorsów na forum, ostatnio masa się tego przewala, jeśli już to ich miejsce w Hyde Parku.
Wersja do druku
Prosze, zatem napiszcie, o czym chcecie rozmawiac w tym watku.
A o czym nie.
plotek na temat Sonego cd:
http://43rumors.com/sony-evil-plans/
O Ricohu: http://www.letsgodigital.org/en/23501/system-camera/ - ciekawe co im z tego wyjdzie.
http://sonyalpharumors.com/sr2-sony-evil-ccameras/
Bije z tych slow sila i pewnosc...
Az nie chce mi sie wierzyc, ze nie jest to sponsorowane od tylu...
Co oczywiscie nie znaczy, ze nie prawdziwe!
o jpegach - RAWy obrabia w 90kilku % twórca (fotograf - fotografik) a nie
S, N, C...
To one świadczą (w skrócie), w dużym stopniu o możliwościach
producentów puszek.
Jeszcze pytanie retoryczne : czy w tej chwili na świecie, robi się więcej niż 1% zdjęć w RAWach w skrzynkach amatorskich, 3% w profi i semi profi?
skoro zdecydowana większość puszek, dedykowana jest przez producentów do odbiorców którzy nigdy tego RAWa nie wywołają (zwłaszcz S patrz najnowsza reklama)
Rozmawiacie, jakby tez roznice tylko w JPG'ach byly, a nie w RAWach :)
Jako ciekawostke powiem, ze na watkach DP Review jest niejako MODA - co za slowo??? - na JPG z PENa, a RAW z GF1 :twisted:
Witam !
Dla mnie system micro 4/3 to jeszcze zbyt duze gabarytowo
aparaty.
Nie wiem na ile mozna dokonac zmian ale
wstawilbym matryce mniejsza od 4/3
a zdecydowanie wieksza od 1/1.6". (takie pol... micro 4/3)
i zaczal rozwijac wysokiej jakosci system dla
naprawde malych gabarytowo aparatow.
Pozdrawiam
są jeszcze matryce 2/3"
Z wymienna optyka? Jako systemem?
Male porownanie matrycy G11 vs GF1 z nalesnikiem. Abstrahujac od roznej glebii oraz wymiennosci optyki.
CALE ZDJECIE
G11 <==> GF1
Wiecej tutaj: http://www.luminous-landscape.com/re...eras/g11.shtml
System na matrycach dużo mniejszych niż 4/3 nie ma sensu. Krążyły swego czasu ploty o cropie 2.5x w wykonaniu Nikona bodajże w formie EVIL. O ile jednak w 4/3 na 1.4 mała GO jest całkiem OK, to przy większym cropie będzie o to cholernie trudno.
I jeszcze trudniej będzie konkurować takim (np. z cropem 4x) systemem z małpkami i superzoomami, bo nie będą nic szczególnego w porównaniu do nich oferować.
Nie jestem wrogiem N i C , szanuję ich dokonania, oraz wpadki , których było mało i jeszcze parę lat temu wychodzili z nich mądrzejsi i mocniejsi, ale traz wiele się zmieniło patrz ostatnie wpadki , zwłaszcza np: C z 5II, teraz z 7 N np: 5000 !
Napisał: piotrek204
Cytat:
Napisał rodzyn https://forum.olympusclub.pl/images/...s/viewpost.gif
Nie chcę krakać, ale jeszcze trochę a Nikon zostanie bez matryc- przynajmniej tych nowych(za dobrze je aplikuje a S nie umie)
Bo majac kawalek wafla, w tym wypadku wspolny, trzeba go jeszcze opasac w elektronike czyli wzmacniacze, przetworniki A/D. Nikon widocznie potrafi to lepiej. O ile lepiej sie nie dowiemy, bo N tradycyjnie poprawki wnosi tez w RAW'ach.
Nikon robi to rzecywiście znacznie lepiej od Sonego-więc pytanie kiedy S straci cierpliwość i powie (ku mojemu wielkiemu smutkowi) N: matryce pa ?.
Nikon opatentował szkła przeznaczone do systemu (zapewne bezlustrowego) o cropie 2,5:
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=33522153
Co ciekawe nic szerokiego, ale jest jasna stałka ciekawa (45mm 1.4).
Z jednej strony kompakty, z drugiej lustrzanki. Pojawilo sie u43.
Autor zwraca uwage na cos innego, co pewnie pojawi sie wkrotce.
Aparaty kompaktowe, z wbudowanym na stale stalym obiektywem zoom, ale z duzo wieksza matryca.
Sporo odniesien do balansu jakosc vs przenosnosc.
http://www.gearlog.com/2009/10/death_of_the_dslr.php
Magnesus, C+,
wszystko co mowicie to prawda. Ale spojrzcie na to z marketingowego punktu widzenia. VHS tez nie byl najsensowniejszy, a wygral?
Jak w najblizszym czasie cos takiego wypusci C, N - zobaczycie jaki marketing dookola tego bedzie. A wypuszcza z jasnym zoomem, czego u43 jeszcze niestety nie ma. A jak sie pojawi, to mozna sie spodziewac niezlej ceny.
A takie nowe mikrusy beda mialy argumenty: IQ lustra, wszystko co trzeba w jednym (zoom), przenosne, tansze niz u43 itp.
Oczywiscie - mam taka nadzieje - ceny u43 spadna w miedzyczasie.
Chodzi o to, ze zaawansowane kompakty były. Bardzo długi czas i cieszyły się popularnością. Przegrały z tanim lustrami. Ryzykowne jest pchanie się w to jeszcze raz, zwłaszcza, że na sprzęcie z wymienna optyka można wiecej zarobić.
Grizz,
omawiana wlasnie teza, wyglada mniej wiecej tak: duze firmy jak C i N - w najblizszym czasie musza wydac zaawansowane kompakty z duzymi matrycami - jako odpowiedz na u43. W przeciwnym wypadku sprzedaz luster "entry-level" spadnie znacznie i przestanie byc oplacalna.
PS: Na oslabienie sprzedazy luster dla poczatkujacych przez C i N wplywa ponadto marketing SONY - to oni poprzez swoja reklame zabieraja duzy kawal tortu C i N.
Wracajac do tezy - mamy chyba takie czasy, kiedy bardziej marketing zadziala, niz rzeczywiste wlasnosci.
Jak dla mnie Olek i Panas za malo sie reklamuja z u43. W sumie Panas nie wyrabia z zamowieniami, tez niedobrze.
Jak dla mnie panasowa "odnoga" u4/3 jest tylko wirtualna... Nigdy nie widziałem nawet G1 gdzie indziej jak na allegro. Na ulicy natomiast jeszcze żadnego u4/3 nie widziałem. Strasznie szybko się rozwija ten rewolucyjny system pod strzechami. Tylko i wyłącznie PENa można znaleźć z kiTem, albo naleśnikiem. Jak tak dalej pójdzie to klienci masowi szybciej się dowiedzą o konkurencyjnym systemie (jak już wejdzie) niż o u4/3. pzdr
Heh...
Zastanówcie się trochę. Analizując Polski (ułomny) rynek, tworzycie genaralizacje na cały rynek światowy. Śmieszne.
Panasy (widziałem G1 )dostępne w MM, a w necie wpisać model w Caneo a sklepów od groma!
Reklamy U4/3 zdecydowanie brak , zwłaszcza na tle agresywnej jak Martyna ostanio reklamy Sony!!!
Cos w tym jest o czym piszesz - na marginalnym rynku, jakim jest Polska.
Jako ciekawostke moge powiedziec, ze na ostatnich warsztatach CYFROWE.PL w W-Wie - byly dwie GH1, zadnago PEN'a nie widzialem. Wiec cos da sie czasem zauwazyc.
Wlasnie o tym pisze. Coraz bardziej - jedynie z punktu widzenia marketingowego - widze spelnienie sie podsmiechowek naszych kolegow na innych forach - ze jak wejdzie N, czy C - to szybko pozamiata i bedzie po ptokach.
Nic, pozyjemy, zobaczymy.
Nie wiem czy G1 się nie kończy bo zniknął ze strony Panasa
Polska.
Na Allegro nowy w sklepie- najtaniej 1799.-
ja to nawet w rtv-euro-agd widziałem ;D
a reklamy widziałem w tv i w gazetach, więc spoko
inna sprawa że w akcji jeszcze nie widziałem
ale to nie jest powód aby wnioski wysnuwać
A porównywałeś oba kity O i P -bo ja tak(jak wyszedł E-P1 sprawdzałem z ew.zamiarem zamiany, opcje przewagi ZD nad Lumixem) i wyszło , że Lumix z G1 jest lepszy od G1 z ZD celowo piszę o korpusach bo pewnie Lumix jest z G1 znacznie lepiej oprogramowany (i dodatkowa przewaga Lumixa to efektywna stabilizacja, a ZD- wielkość złożonego, choć po rozłożeniu efektywnie jest nawet odrobinę większy od Lumixa - ( zdjęcia z E-P1 już nie były tak oczywiste- jakość z obu kitów była zbliżona mimo pewnie lepszego oprogramowania w E-P1 dla ZD i wpływ osłabionego filtra- )
jeszcze dodam , że test robiłem na kicie(Lumix) starszej generacji- obecny ktory nabyłem teraz z G1 dla corki jest znacząco lepszy!