Wygląda jakby walnięta seria miała początek D7051....
Wersja do druku
Wygląda jakby walnięta seria miała początek D7051....
ja problemu z AF nie mam a mój nr seryjny to D70512756
E-3 - D70501881
14-54 stare - 050212599
v1.4
problem nie występuje
pozdrawiam
E-3 - D70512756 v1.4
14-54 stare - 050222017 v1.1
aparat nie ma problemu z AF
ponowię jeszcze pytanie. czy komuś zawiesza się aparat przy zdjęciach seryjnych z włączoną stabilizacją?
Tak. Miałem ten problem. Znaczy przy fotach seryjnych zwiecha. Tylko serwis. I to dwa razy:) Za pierwszym razem naprawili mi tylko obudowe LCD, mimo iż zgłaszałem też i zwiechy. Za drugą wizytą usunęli usterkę. Jak na razie ( 3miesiące prawie) działa bez zarzutu.
mój aparat właśnie wczoraj wrócił z serwisu niby naprawiony. oczywiście od razu sprawdziłem czy jest ok no i niestety ciągle się wieszał. czyli serwis raz jeszcze. dzięki za odpowiedź
Wszystko co mam w podpisie z najnowszym firmware - 0 problemów z AF, 0 z LCD, 0 zawieszania.
A ja dodam jeszcze, że problem nie występuje cały czas, nie zawsze ma też postać FF lub BF. U mnie bywało tak, że zawias następował bez powodu po iluś tam pstrykach. Po naciśnięciu spustu aparat nie reagował, lekkie przekadrowanie, ponownie spust i coś wtedy ruszyło. Mam świadomość, że taka sytuacja może mieć miejsce z kilku różnych powodów (zwykle ostrzę na kontrastowe obiekty więc to nie to). Martwi mnie jednak to, że przed wgraniem nowych wersji firmware AF w E3 z zapiętym 14-54 działał jak błyskawica. Teraz jest zauważalnie wolniej, częściej też zdarza mu się "myśleć". Może jestem przewrażliwiony, ale byłbym spokojniejszy mając stary firmware w puszce.
Body: D70511055
Szkło: 050218856
Body: 70512887
ZD14-54: 050118117
Problemy z wcześniejszymi wersjami (brak celności AF, zawieszanie się), obecnie na FW 1.4 nie stwierdziłem problemów (odpukać!).
Właśnie wróciłem z pleneru z "Młodymi" i o ile zd 50mm, śmiga bez zarzutu od pełnej dziury :) to zd 14-54 celuje jak chce i nie tylko na szerokim kącie przy f/2,8 :evil:
Powoli zaczyna mnie to wk.....ć, bo w sobote będe musiał zd 14-54 podpiąć do E-510 :evil:
No niestety. Ja tez musze dopisac swoje.... W mojej E-30 pojawil sie ten sam problem. Ostrzy jak chce ! Myslalem ze to ja nawalam, ale przeprowadzilem testy, poczytalem na forum i....kaput. Ja sie nie pitole. Wysylam niedlugo do serwisu i basta. Za takie pieniadze to ja ich czniam. A pomyslec ze z moja e-420 nie bylo najmniejszych problemow :(
Może to ważne, podam dane mojego sprzętu, korpus: D70505066, stary 14-54 050115429,
firmware v1.4, wszystko działa jak należy. Właściwie nigdy nie miałem problemu z AF, działam zwykle na pojedynczym małym punkcie.
enem, współczuję. U mnie jednak wszystko w porządku - sprawdzałem dokładnie. AF działa jak bajka. Jaki masz firmware? I na jakich obiektywach zauważyłeś zjawisko?
Na wszystkich obiektywach jakie mam! Nie jestem pewien, ale ten objaw pojawil sie chyba jednak po wgraniu najnowszego firmwareu... Poza tym od poczatku mialem problem z wizjerem. Jest mega nieostry i nie ma mozliwosci go skorygowac. Poza tym podczas podswietlania na czerwona punktu ostrzenia lekko podswietlony jest punkt boczny.... Za duzo tego i mysle ze i tak ( w zwiazku z nieostroscia wizjera) oddal bym go do serwisu. Moje uwagi moze potwierdzic ektomek i caly watek na dprview. Syf jednym slowem.
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=31795685
Trzeba było od razu wymieniać w sklepie na inny egzemplarz.
Wszystko jasne, ale kupilem go w lutym, a wowczas wszystko oprocz tej nieszczesnej ostrosci w wizjerze dzialalo ok ! Zreszta ponoc wszystkie, nawet obecnie modele na rynku maja cos nie tak z ta sprawa (patrz moj link powyzej). Problemy z AF zaczely sie niedawno.... No, ale co tu debatowac. Jak wspomnialem od tego jest serwis. Tak?
zd14-54 nr ser 050117624
e-3 nr ser D70517197
problem z AF występuje tylko z 14-54 ( z 50/f2) działa oki; dodatkowo pojawił się problem z zawieszaniem się w trakcie robienia zdjęć seryjnyc ( znowu z 14-54) - a wygląda to tak, że muszę wyłączyć i włączyc ponownie body żeby ruszyło, a wtedy ustawienie zdjęć seryjnych jakimś cudem samo przełącza się na zdjęcia pojedyncze - ktoś tak może miał ?
pozdrawiam
Ja miałem podobnie za FW 1.3 na przełomie marca i kwietnia. Najpierw aparat zawieszał się przy zdjęciach seryjnych z podpiętym manualnym revuenonem, potem z podpiętym ZD 14-54 (zawieszał się zarówno w trybie zdjęć pojedynczych jak i seryjnych, choć w drugim przypadku było to znaczniej częściej). Ponowne wgranie FW pomogło.
Przejrzałem posty. Wyciągnąłem wnioski. Skorzystałem z konkretnych przykładów z załączonymi numerami seryjnymi i posłałem to wszystko do Hamburga.
Pozdrawiam
Jacek
aaaaaa ja jeszcze nie wysłałem swoich przykładów
PS. Jacku dzięki za zainteresowanie tematem.
Jacek jak zwykle stanął na wysokości zadania.
Brawa dla Jacka. :)
Wrzuciłem znajomemu przed weekendem firmware 1.4. Po powrocie oczywiście telefon od niego z pytaniem, co jest?? Efekt, połowa fotek nieostrych. Z EC-20 + 50-200 praktycznie zero ostrych zdjęć. Znajomy twierdzi, że po nowym firmware AF gubi się tym częściej, im dłuższa jest ogniskowa. Orientujecie się może jaki jest koszt wgrania starego oprogramowania w serwisie?? A może serwis zrobi to na własny koszt, skoro to Olek zawinił??
Ja rozmawiałem z szefową działu dSLR na ten temat w poniedziałek wieczorem. Nie docierają do Olympusa informacje o masowych problemach z FV. Pytałem też czy dało by się downgradeować soft... No i oczywiście to propozycja do rozważenia :-).
Pozdrawiam
No to ja wyślę masowo zdjęcia z ostatnich kilku imprez. Ostatnia robiona na świeżym powietrzu z podpiętym 14-54. Pudła w ponad 30% :evil:
Kilka przykładów - TUTAJ
Ostrość ustawiam zawsze na oczy osoby na pierwszym planie.
JPG wołane z RAW bez żadnej korekcji.
Nie wiem jak z aktualizacjami obiektywów... jak są często. Kiedy była ostatnia.
Czy wszyscy narzekający mają najnowszy Firmware w wersji 1.1 w 14-54mm?
Dokładnie tak samo wyglądają moje Pudła :!: To nie wiem, czy się cieszyć że nie jestem sam z tym problemem :?::roll: w sobote znów mam wypad na impreze i znów e-3 będzie miało podpięte tylko zd 50 :cry:
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Tak, Firmware 1,1
Byłem dziś w serwisie Olympusa przy ulicy Suwak 3 w stolicy.
Oddałem E-3, ponieważ rozwarstwiała mi się obudowa od ruchomego LCD
(często spotykany problem jak zdążyłem zauważyć na tym forum).
Sam nie zauważyłem problemów z moim 14-54mm, ale z ciekawości
(pro publico bono) spytałem się, czy się spotkali z tym problemem.
Serwisant powiedział, że tak i że lada dzień (nie umiał konkretnie określić) ma być aktualizacja.
Także uszy do góry, jestem teraz bez E-3 jeszcze bardziej niż Wy.
Pozdrawiam.
Ja otrzymałem dziś standardowego maila:
Witam,
Nie ma możliwości powrócenia do starej wersji oprogramowania.
Niestety aparat wraz z obiektywem należy odesłać do serwisu (procedura wysyłkowa opisana jest na naszej witrynie internetowej: http://www2.olympus.pl/consumer/208_1562.htm )
jednym słowem mamy trzy wersje: aktualizacja oprogramowania (Iwo) do rozważenia downgrade (RE ), naprawa ( by serwis suwakowy) - sorry za ironię , ale może jakaś ankieta w tej sprawie o tytule - która wersja wg Ciebie jest najciekawsza...
Ja rozmawiałem z serwisem telefonicznie w ubiegłym tygodniu i uzyskałem odpowiedź : wysłać aparat a za trzy tygodnie dowiem się czy jest ok czy nie. Aha, w sprawie ewentualnego aparatu zastępczego odesłano mnie do pani kierownik serwisu ( podano mi nr tel)
pozdrawiam
odświeżam wątek
jako, że juz po spotkaniu Olyclubu, może coś uradzono w trakcie... ?
pozdrawiam
Jeśli naprawiają nadesłane E3, to pewnie wiedzą w czym problem, więc pewnie zrobią poprawkę firmware niedługo (no bo jakoś to naprawiają, chyba nie przez dokręcenie śrubki ;) ). Ale to takie nic nie warte gdybanie.
Rozmawiałem z Jackiem w Zamościu. Wysłał list z opisem sytuacji. Czekamy na decyzje chłopaków z Tokyo.
Przy ewentualnym wysyłaniu do serwisu należy się upewnić czy będzie to usługa w ramach gwarancji czy odpłatna.
Dziś podpiąłem do E-3 starego kita 14-45. Wykonałem ok 300 zdjęć. Wszystkie trafione i żadnego pudła. Problem występuje tylko ze starym 14-54. W sobotę przetestuję jeszcze z ZD50.