-
3 załącznik(ów)
Ostatnio zabrałem ZD 9-18mm na wycieczkę do Włoch.
Przykładowe strzały na 9mm:
https://forum.olympusclub.pl/attachm...1&d=1273864507
-
Witam serdecznie.
Czytając cały wątek można odnieść wrażenie, że to super szkło, jednak ja czuję pewien niedosyt. Być może skoślawiony przez 50-tkę i 55-200, odczuwam brak ostrości i za duże aberracje chromatyczne?
Czy ktoś z Was miał możliwość porównania do 7-14? Bo to on był moim celem ale skusiłem się czytając pochwały na 9-18.
Pozdrawiam.
-
Moim zdaniem ostrość z tego szkiełka jest rewelacyjna, a porównywanie ultraszerokiego kąta z 50 nie powinno mieć w ogóle miejsca :).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Joki
Witam serdecznie.
Czytając cały wątek można odnieść wrażenie, że to super szkło, jednak ja czuję pewien niedosyt. Być może skoślawiony przez 50-tkę i 55-200, odczuwam brak ostrości i za duże aberracje chromatyczne?
Czy ktoś z Was miał możliwość porównania do 7-14? Bo to on był moim celem ale skusiłem się czytając pochwały na 9-18.
Pozdrawiam.
7-14 zapewne będzie ostrzejszy, ale i sporo większy i cięższy.
Dla mnie ważnym kryterium przy zakupie była waga i wielkość. Zabierając sprzęt na wycieczki nie chcę targać dodatkowych kilku kilo:)
E-620 z kitami i zd9-18 sprawdza się w tym przypadku znakomicie. Jakość napewno gorsza niż z 5D, ale dużo lepsza niż z kompaktu. Do albumu, czy oglądania na tv w zupełności wystarczy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Daniello
Moim zdaniem ostrość z tego szkiełka jest rewelacyjna, a porównywanie ultraszerokiego kąta z 50 nie powinno mieć w ogóle miejsca :).
Porównanie bez sensu, ale obawiam się, że w starciu 9-18 i 7-14, ostrość odczuwa się mniej więcej tak jak przy porównaniu 14-45 do 12-60? Tego się obawiałem i niestety wygląda na to, że się potwierdza? Dałem się zwieść dobrym opiniom. Pewnie, że w tej cenie to dobre szkło, ale obiektywnie jest najwyżej niezłe.
Pozdrawiam.
-
Nikt jeszcze nie narzekał na ostrość tego szkła.
-
1 załącznik(ów)
ja nie narzekam, źle nie jest (choć genialnie też nie, ale to inna półka cenowa od 7-14, polecam oglądać w nowym oknie, to 1:1):
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dzemski
ja nie narzekam, źle nie jest (choć genialnie też nie, ale to inna półka cenowa od 7-14, polecam oglądać w nowym oknie, to 1:1):
EXIF nieczytelne
-
Nie widzę nic niepokojącego.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
burbot
EXIF nieczytelne
niestety podczas wgrywania załącznika jest zmieniany jego rozmiar (w bajtach) i ginie exif.
E-3
ISO200
1/640s
9mm/4.0
wołane w ACR
Jeszcze jedno, obiektyw ma napisane, że ostrzy z 25 cm co nie do końca prawda, bo tak na moje oko ostrzy już z 15 cm (pewnie z powodu sporej GO przy tej ogniskowej) :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dzemski
Jeszcze jedno, obiektyw ma napisane, że ostrzy z 25 cm co nie do końca prawda, bo tak na moje oko ostrzy już z 15 cm (pewnie z powodu sporej GO przy tej ogniskowej) :)
Odległość ostrzenia jest podawana od matrycy, nie od przedniej soczewki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
S4INT
Odległość ostrzenia jest podawana od matrycy, nie od przedniej soczewki.
Ciekawe, bo nie sprawdza się to np z 14-54 (odległość ostrzenia 22 cm, od soczewki do matrycy jest 20 cm i za chiny nie mogę wyostrzyć nic co jest bliżej niż 20 cm od przedniej soczewki) ;)
-
Pytanie do posiadaczy 9-18 tki.Czy szara połówka marumi będzie winietować?
-
Odp: ZD 9-18 mm - warto czy nie warto?
Nie będzie winietować, jeśli to będzie filtr nakręcany typu slim lub Cokin z odpowiednio dużym holderem.
-
Dzięki za odpowiedz :)
Marumi nakręcanych połówek w wersji slim to chyba nie robi. Generalnie połówek 72mm mało cuś.
epicure
a korzystasz z szarej połówki w swoim 9-18?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
proximo
epicure
a korzystasz z szarej połówki w swoim 9-18?
Sporadycznie korzystałem, nie było żadnych problemów.
-
ja korzystam z szarych połówek hitech`a na wąskim holderze cockina i nie ma z tym żadnych problemów. Czasami to mi się nawet nie chce hodera zakładać i po prostu trzymam filtr ręką .
-
No dobra
Zakupiłem szara połówka marumi 72mm (wersja normalna nie slim) minimalnie winietuje na 9 mm, pozniej wstawie foto jak to wygląda.
-
Nie ostrzy mi 9-18 przez wizjer , LV jest OK . Jak rozwiazac problem ? Zbig
-
napsz cos wiecej. jakie body? AF? manual? o co kaman?
-
wstawiam foto na 9mm z szara połowka marumi. Jak widac winieta troche widoczna.
-
E-520 , AF , MF nie używam .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ZBIGU
E-520 , AF , MF nie używam .
Jak tak dalej będziesz drobił informacje to połowa z nas wymrze zanim się dowie o co kaman
-
Cytat:
Zamieszczone przez
proximo
wstawiam foto na 9mm z szara połowka marumi. Jak widać winieta troche widoczna.
filtra UV nie miałeś nakręconego ? bo ja jak robiłem UV+polar to tez mi małą winietę robiło ale gdy odkręciłem UV wszystko było okej
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Weasly
filtra UV nie miałeś nakręconego ? bo ja jak robiłem UV+polar to tez mi małą winietę robiło ale gdy odkręciłem UV wszystko było okej
ZD 9-18 winietuje z szara polowka marumi na 9mm. tez tak mam. niestety
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cissic
ZD 9-18 winietuje z szara polowka marumi na 9mm. tez tak mam. niestety
Trzeba kupić slima i nie będzie winietki
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Trzeba kupić slima i nie będzie winietki
nie mam z tym problemu. znam kilka trikow w szopie:)
-
jeśli ktoś się jeszcze waha to kilka zdjęć
https://picasaweb.google.com/agataib...CKvFqtv0q-ioXw
zdj. wywołane z rawów i nic więcej. e510
-
Już nie drobie danych. ZD 9-18 (nowy) , nie ostrzy mi wogóle przez wizjer ani przy pomocy AF ani przy pomocy MF , począwszy od F 4,0 aż po F 22 . Natomiast przez LV ostrość jest idealna . Pozostałe obiektywy 14-42 , 40-150 , 70-300 , 35 makro , ostrzą idealnie zarówno AF , MF , LV. Czy ktos juz miał taki przypadek . Pozdrawiam Z.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dzemski
Dla różnych ogniskowych różna będzie odległość ostrzenia. Na 12-60 na bank przetestowane. Podejrzewam, że Oly podaje jako minimalną odległość na najdłuższej ogniskowej, więc pojawia się tu "zapas" dla tych krótszych. Jakie by nie było teoretyczne wytłumaczenie, empirycznie jest to fakt :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ZBIGU
Już nie drobie danych. ZD 9-18 (nowy) , nie ostrzy mi wogóle przez wizjer ani przy pomocy AF ani przy pomocy MF , począwszy od F 4,0 aż po F 22 . Natomiast przez LV ostrość jest idealna . Pozostałe obiektywy 14-42 , 40-150 , 70-300 , 35 makro , ostrzą idealnie zarówno AF , MF , LV. Czy ktos juz miał taki przypadek . Pozdrawiam Z.
Nie ostrzy , czy nie przesuwa soczewkami ? Zielona kropa się zapala czy nie?
Przelicz ty te ogniskowe i przesłony w kalkulatorze.
Pozdrawiam AP.
-
Zielona kropa się pali przy AF i MF , soczewki przesuwa bo słychać nie ostrzy obojętnie jaka ogniskowa i przysłona i daje totalny FF i co Ty na to ? . Pozdrawiam Z.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ZBIGU
Moj znajomy tak mial,ale z innym szklem.Oddal od razu do naprawy.Jednak Ty nie musisz tego robic.Skoro juz wrzuciles temat to poczytaj najpierw odpowiedzi.
Nie rozumiem tylko tego zdania""Już nie drobie danych.""??Tu moze byc haczyk w problemie.
-
Drobił informacke to odpowiedż na słowa Romka 1967 . Pozdrawiam Z.
-
Olympus - Warszawa ul Suwak i OK Serwis w Gdańsku to dwa miejsca w których pomogą Ci na pewno.
Jeśli masz gwarancję - to Warszawa , jak już po to wysyłaj do Gdańska.
Pozdrawiam AP.
-
Wysłałem , wrócił nic sie nie zmieniło , zrobiłem testowe zdjęcia dołączyłem do obiektywu , wysłałem jeszcze raz , czekam z niecierpliwością . Pozdrawiam Z.
-
Przysłali i ...... i nic się nie zmieniło . Jak nie ostrzył tak nie ostrzy przez wizjer niezależnie od ustawień , przez LV zdjęcia super . Według serwisu wszystko jest OK. Może to wina korpusu E-520 , ale na pozostałych obiektywach jest OK albo wydaje mi się , że jest ok. Czy ktoś miał podobne doświadczenia z E-520 i ZD 9-18 . Pozdrawiam Z.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ZBIGU
Przysłali i ...... i nic się nie zmieniło . Jak nie ostrzył tak nie ostrzy przez wizjer niezależnie od ustawień , przez LV zdjęcia super . Według serwisu wszystko jest OK. Może to wina korpusu E-520 , ale na pozostałych obiektywach jest OK albo wydaje mi się , że jest ok. Czy ktoś miał podobne doświadczenia z E-520 i ZD 9-18 . Pozdrawiam Z.
Puść request na forum, może ktoś z Płocka się zlituje i pożyczy Ci na 10 minut swoje body, przestrzelasz 9-18 i nie będziesz gdybał.
-
Juz nie gdybam . Wyglada na to że mój korpus ma FF co uwidacznia sie na 9-18 , dziwne tylko , ze pozostałe obiektywy dobrze działają. Obiektyw 9-18 podpiety do innego korpusu ostrzył o wiele lepiej jak na moim. Co myslicie na ten temat ?. Z.
-
Podpięty i jeszcze nie zdjęty znaczy wszystko ok , mimo , że ostrzę przez LV . Został moim ulubionym obiektywem, a do fotografowania jesiennego lasu nadaje się znakomicie . Spełnia moje czysto amotarskie oczekiwania zarówno sam jak i z filtrami Cokin. Pozdrawiam Z.