Tak ale jaki?
Wersja do druku
Bo to jest nie do trafienia. Z każdym kwiatkiem, roślinką, nawet kawałkiem drewna można takie cóś otrzymać.
Fiołek alpejski ??? :shock::roll::mrgreen:
Ząbek przedtrzonowy czteronożnego przyjaciela?
dla odświeżenia wątku :)
Załącznik 186598
wiedziałem, że te ziarka zdradzą :) tak, jamka w papryce.
Genialne zdjęcie @Rabbit :-)
Proponuję nowy konkurs "Co to jest?". Zasady są proste, kto zgadnie wrzuca swoją fotkę. Może to być również fragment zdjęcia (żeby nie było zbyt łatwo zgadnąć), po odgadnięciu wrzucamy całe.
A teraz najważniejsze, NAGRODA! Kto pierwszy odgadnie 5 sztuk - pamiątkowe zdjęcie i uścisk dłoni prezesa lub ministra:)
Załącznik 187346
W sąsiednim dziale jest już podobny wątek https://forum.olympusclub.pl/threads...dka-co-to-jest :-)
ale może ten pożyje dłużej...
To jest wąż który założył sobie ringi :D ale co dokladnie to jest to nie wiem xD pierwszy raz widze taka figurke
To już trwa? Czy to bransoletka w kształcie węża?
podejrzewam, że to może klamka, uchwyt w przeszklonych drzwiach :)
Brawo! Dokładnie tak, to uchwyt. Wrzucasz teraz Ty.
Załącznik 187355
:lol: dzięki, na chwilę obecną przez dwa dni jestem odcięty od moich zasobów fotograficznych, więc nic nie mogę wrzucić, może później,
ale zapraszam innych do ciekawej zagadko-wrzutki.
To tymczasem z dzisiaj, prosto z puszki. Murarz kilka cegieł przepuścił... :wink:
Załącznik 187437
Fragment jakiejś wieży - być może dzwonnicy kościelnej?
Tak, to jedna z wież. Mogłem mniejszy fragment dać, bez łuków i części betonowej powyżej, byłoby trudniej. No chyba, że kolega dojrzał jakiś dzwon przez otwory w ceglanym murze? :)
Kościół w Czechowicach Dziedzicach. Wyjątkowo oryginalny, z mnóstwem nietuzinkowych rozwiązań architektonicznych. Wiele niespotykanych elementów i szczegółów (np. krzyże). To wszystko sprawia, że ten kościół jest jednym z najlepszych przykładów nowoczesnej architektury sakralnej. W przeciwieństwie do replik nawiązujących do już istniejących, znanych kościołów np. z Rzymu.
Zwróćcie uwagę np. na wieżę środkową, dzieli się na dwie części połączone u góry krzyżem. Tu na zdjęciu efekt tego rozwiązania jest słabo widoczny gdyż w światło wchodzi niższa wieża nawy głównej. Jednak, jak staniesz bliżej, wygląda to znakomicie. Kilka razy przejeżdżając obok tego kościoła, zawsze się tu zatrzymywałem choćby na kilka minut.
Załącznik 187459
Dzwonu nie dojrzałem, ale prześwitujące na wylot przez jeden z otworów światło podsunęło mi myśl, że te otwory mogły powstać w celu umożliwienia rozchodzenia się dźwięku - a stąd już tylko krok do dzwonnicy. Że wieża przypuszczałem zanim ten prześwit zauważyłem - łuki to sugerowały, ale brałem też pod uwagę np. wieżę ratusza.
a oto i kolejna :)
Załącznik 187498
Też początkowo myślałem o talerzu gramofonu, ale poniżej trzpienia widać, że symetria kołowa nie jest zachowana - to raczej wyklucza talerz. Zagadka wydaje mi się znacznie trudniejsza od poprzedniej - w tej chwili nie mam żadnego pomysłu na rozwiązanie.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Wydaje mi się, że w trzpieniu widać odbicie fotografującego. Jeśli prawidłowo je interpretuję, to zdjęcie było robione pod górę - można zatem przypuszczać, że fotografowany obiekt był gdzieś zamocowany na stałe na wysokości większej niż wzrost człowieka.
zimno ;)
Jakaś pokrywka? Ten pionek to uchwycik? A może wieszak na ubrania, a może gałka od szuflady?
@T.M fajnie że ruszyłeś temat, może połączę wątki, żeby po forum nie ganiać?
Oczywiście, jeśli tytuł wątku może pozostać, to proszę o zmianę wykrzyknika na znak zapytania, bo źle wpisałem.
czy to jest przedmiot użytkowy kuchenny?
jak najbardziej użytkowy, nie kuchenny :)
Już wiem! Pieczątka zwana także z niemieckiego stemplem. Jakaś okrągła, pewnie z poczty :wink: