Przy okazji polecam sobie zainstalować FireFoxa wraz z wtyczką sprawdzającą ortografię. ;) Nie traktuj tego złośliwie, temat był już do bólu wałkowany na forum. :|Cytat:
Zamieszczone przez gizio
Wersja do druku
Przy okazji polecam sobie zainstalować FireFoxa wraz z wtyczką sprawdzającą ortografię. ;) Nie traktuj tego złośliwie, temat był już do bólu wałkowany na forum. :|Cytat:
Zamieszczone przez gizio
raczej polecałbym P po ewentualnej przesiadce na 14-54 nie będziesz musiał kupować nowych filtrów tylko adapter za 17 zł.Cytat:
Zamieszczone przez gizio
przepraszam za błędy ale mam dysgrafie czy dysortografie, nie wiem jak to sie nazywa ale wcale nie rozróżniam liter i raz pisze żąćń a za chwile zacn.
Nie no jasne, ja rozumiem, że to "siła wyższa" ;)
Czekamy na kolejne fotki :D
niestety nadal z serii ,,pierwsze fotki'' , mam nadzieje że w końcu bede bardziej zadowolony albo mniej krytyczny.
7. ciekawa historia. po prostu podniosłem aparat i zrobiłem zdjęcie niczemu.
po obejrzeniu na komputerze jakoś mi się spodobało i już zostało. niestety widać na dole dom i linie prądu. to co mi się podoba to takie delikatne kolory nieba i to przejście od niebieskiego do pomarańczowego ale te kolory takimi nazwać jest trudno. i to drzewo akacji, nie całe lecz tylko korona, bardzo delikatna oraz bardzo mocna.
8. jabłko które nie spadło na jesieni. wisi samotnie na drzewie nękane wiatrem i chorobami. ciekawe czy jeszcze tam jest?
Jutro niedziela wiec może jak pogoda dopisze to złapie coś jeszcze.
7. Faktycznie niebo delikatne, na drugi raz zadbaj jeszcze o dół i będzie całkiem nieźle.
8. Co do jabłka - takie sobie, w zasadzie ciężko przy takich fotkach o oryginalność. ;)
8. niebo fajne, czarne drzewa, nice.. ale ucialbym je ciut wyzej zeby tego czegos (krecha) w lewym dolnym nie bylo :)
wiem że 40-150 to troche za małe powiększenie ale narazie musi wystarczyć. a chciałbym zrobić zdjęcie księżyca. i moje pytanie to jak ustawić parametry aparatu żeby nie przejaśnić księżyca anie nie zaciemnić. sądze że te ustawienia są takie same albo bardzo podobne w każdym zdjęciu bo przecież każde zdjęcie jest takie samo (czarne tło i jasny punkt).
jakimi obiektywami do tak dalekiego zasięgu robicie mu zdjęcia(coś tańszego bo takich zdjęć wykonuje bardzo mało)?
Mozna uzyć jakiegoś manualnego szkła. Ja użyłem Jupitera 200/4, ale to nadal za małe powiększenie. Żeby to ładnie wyglądało potrzeba minimum 600mm (po cropie). Dla księżyca nie potrzeba długich czasów. Nie pamiętam już dokładnie, ale przy przesłonie 4 miałem na pewno krócej niż 1/100 s dla ISO100.
Mozna użyć obiektywów lustrzanych Rubinar/MTO 500mm i 1000mm ze stałym światłem 8 ( w pierwszym przypadku) i 10.5 w drugim. Obiektywy te są w cenie około 500 zł. Po przeliczeniu na olka mają odpowiednio 1000mm i 2000mm.
a czy mógłbym prosić o jakieś poglądowe fotki z takich obiektywów. bo cena i parametry są super. tak duże powiększenie jest super do samolotów czy księżyca a jak z ptakami?
czekam na zdjęcia bo widze że chyba znajdę coś dla siebie.