1 załącznik(ów)
Odp: Oprogramowanie z którego korzystamy przy obróbce zdjęć - przykłady
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Dwa pytania
1 Co to znaczy przyzwoity exif?
2 Nie wystarczy jak autor powie co i w czym zrobił?
Ad1. W OV3 wybór opcji podświetlonej, a nie tej poniżej.
Załącznik 128493
Ad2. Nie wystarczy.
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Zdjęcie obrobione w Photoshop CS6 zawiera w EXIF narzędzia użyte w obróbce? (zwykła ciekawość)
Na Przykład.
Gdybyś sobie wgrał ZPS15PRO i obejrzał info, tobyś zauważył, że np nic nie wspomniałem o zmianie WB. Pamięć dziurawa bywa, zakładając moją dobrą wole.
Załącznik 128494
Gdybym obciął exif, tobyś nie zobaczył.
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
To akurat wiem. Korzystam, zaglądam.
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Jeśli chcesz coś więcej, to zależy co dany program zapisuje. Adobe zapisuje dużo. Tu masz przykład tego co siedzi w zdjęciu, które zamieścił ssonic w
tym poście.
W moich zdjęciach (post#11) powinny być też takie informacje. Używałem tylko programu Lightroom od Adobe. Tu akurat podzielam zdanie Helmutha:
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
...Przeciętnemu "zjadaczowi" karty, niewiele powiedzą te wszystkie informacje które zamieściłeś. Nawet nie będzie wiedział skąd je wziąć!...
To właśnie jeszcze spytam w jakim programie wyciągnąłeś te dodatkowe informacje:)?
Cytat:
Zamieszczone przez
jck
Gdybyś sobie wgrał ZPS15PRO i obejrzał info, tobyś zauważył, że np nic nie wspomniałem o zmianie WB. Pamięć dziurawa bywa, zakładając moją dobrą wole.
Gdybym obciął exif, tobyś nie zobaczył.
Mam ZPS15PRO. Zainstalowałem tak na próbę i zostawiłem chociaż nie używam. Nie pomyślałbym aby używać tego programu do głębszego odczytu informacji o pliku ale kto wie może czasem skorzystam.
Edit.
Tak nawiasem mówiąc wczytując tego mojego RAW-a (co poprawiałeś) do ZPS15 pokazuje wartość temperaturową WB 5332 odcień 18 (w LR 5350 tint 18, nieistotne w sumie, mala róznica )
W poprawionym przez Ciebie zdjęciu (już .jpg) w informacji o nim w ZPS15 jest też WB 5332 i odcień 18. Także chyba bym na tej podstawie nie stwierdził zmiany WB albo coś źle rozumuje:)
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Helmuth, ktoś sobie wymyślił takie zasady, jeśli nie jesteś w stanie ich uszanować, to może po prostu odpuść zamiast po prostu nabijać posty.
Uważaj, żeby nasza dyskusja nie przerodziła się w światopoglądową- do głosu mogą dojść emocje ;)
1. Nikt nie wymyślił takich zasad. Obowiązek dołączenia exifa zaproponował jck, zgodził się apz i Saboor.Ja mam wątpliwości i od tego czasu próbuję się dowiedzieć po co exif- bez skutku.
2. Jeżeli taki obowiązek zostanie "przyklepany" odpuszczę ten wątek, z powodów formalnych- OV, w którym wywołuję rawy, wycina exif mimo, że zapisuję w wersji Exif-tif.
3. Nie ścigam się z nikim w ilości postów, więc nie nabijam tylko próbuję się czegoś dowiedzieć.
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
....Ja mam wątpliwości i od tego czasu próbuję się dowiedzieć po co exif- bez skutku.
1. aby uniknąć takich pytań naprzyklad: ?
Cytat:
Zamieszczone przez
urzyszkodnik
...Przydałoby sie jeszcze podać klamoty. Znaczy jaka to matryca :smile: znaczy aparat i ewentualnie szkło :smile:...
2. bo za chwile będzie pytanie o czas ekspozycji i przysłonę?:)
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
2. Jeżeli taki obowiązek zostanie "przyklepany" odpuszczę ten wątek, z powodów formalnych- OV, w którym wywołuję rawy, wycina exif mimo, że zapisuję w wersji Exif-tif.
Sprawdziłem, OV3 nie wycina EXIF w opcji Exif-tif.
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
(...) prawda!
- Dla jpg'a masz odpowiedź w #41
- Dla tif'a 8 bitowego
Załącznik 128510
- Dla tif'a 16 bitowego
Załącznik 128511
Mz ani exif ani dane matrycy i rodzaj szkla nie sa konieczne potrzebne.Jeden danym sprzetem w zastanych warunkach zrobi kapitalna fotke a drugi nawet nie pomysli,ze mozna takowa bylo zrobic.Sam doswiadczylem wielu pytan o rodzaj sprzetu,parametry i dane szkla po pokazaniu fotki.Nikt nie zapytal o swiatlo.90% postawilo na drozszy i lepszy sprzet.Gdy "ciekawski" bedzie chcial zapytac to autor napewno odpowie.Ze zdjeciem jak z kobieta.Jedna potrzebuje dluzszego czasu bo przyslona wysoka a druga odwrotnie.Nie wspomne o time lapsach:mrgreen:bo tez bywaja wyglodzone:wink::mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Mz ani exif ani dane matrycy i rodzaj szkla nie sa koniecznie potrzebne.Jeden danym sprzetem w zastanych warunkach zrobi kapitalna fotke a drugi nawet nie pomysli,ze mozna takowa bylo zrobic.Sam doswiadczylem wielu pytan o rodzaj sprzetu,parametry i dane szkla po pokazaniu fotki.Nikt nie zapytal o swiatlo.90% postawilo na drozszy i lepszy sprzet.Gdy "ciekawski" bedzie chcial zapytac to autor napewno odpowie.Ze zdjeciem jak z kobieta.Jedna potrzebuje dluzszego czasu bo przyslona wysoka a druga odwrotnie.Nie wspomne o time lapsach:mrgreen:bo tez bywaja wyglodzone:wink::mrgreen:
Ot, i wszystko. Założyłem ten wątek z nadzieją na to, że pojawią się ciekawe przykłady zastosowania różnych narzędzi zaszytych w edytorach grafiki
a na razie przeważa dyskusja o konieczności lub nie dołączania exifa...
To na serio sprawa marginalna, ilu ze świeżych fotografów potrafi czytać dane IPTC? Dwóch na stu? A wywnioskować coś z nich? Żaden?
Moim zdaniem nie usuwanie danych EXIF nie należy traktować jako konieczności a raczej jak dobry obyczaj, który może się komuś tam przydać.
---
edit:
dałbym Ci Mirek (+) ale jeszcze nie mogę.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
(..) Nikt nie zapytal o swiatlo. (...).Ze zdjeciem jak z kobieta.Jedna potrzebuje dluzszego czasu bo przyslona wysoka a druga odwrotnie.
Całkowita zgoda!
A exif jest potrzebny dla jednoznaczności i przejrzystości całej zabawy.
---------- Post dodany o 20:26 ---------- Poprzedni post był o 20:24 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Moim zdaniem nie usuwanie danych EXIF nie należy traktować jako konieczności a raczej jak dobry obyczaj, który może się komuś tam przydać.
Będę się upierał przy dobrych obyczajach.
Cytat:
Zamieszczone przez
jck
Będę się upierał przy dobrych obyczajach.
I tak należy to traktować. :cool: