Odp: Ola_Olga i moje zdjęcia
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Żaden dogmat. Jeśli wszystkie źródła fachowe podają iż użycie zoomu cyfrowego znacząco pogarsza jakość otrzymanego w ten sposób obrazka to omijam taką funkcję z daleka. Przykład praktyczny - post #430.
Zoom cyfrowy nie jest zły, jeśli używa się go razem z zapasowym RAW-em (opcja zapisu LSF+RAW). JPG jako etap poglądowy, a z RAW-a wycinamy sobie juz te megapiksele, które nas interesują.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
PS
Prośba do Admina, Moderatora, o przeniesienie dyskusji o zoomie cyfrowym do odrębnego wątku.
Moderator sobie właśnie przeczytał tą gorącą dyskusje i też sobie tak pomyślał.
---------- Post dodany o 08:53 ---------- Poprzedni post był o 08:50 ----------
Koledzy, dysponuje materiałem poglądowym z wczorajszej próby. Ten sam kadr, zapis LSF+RAW, "bez" i "z" użyciem cyfrowego telekonwertera (bo o nim tu piszemy). Popełnię jeszcze jakieś słowo komentarza do niego i wstawię na forum.
Odp: Czy korzystać z cyfrowego telekonwertera?
Czytam, wyciągam wnioski. Decyzja Admina o przeniesieniu dyskusji do odrębnego wątku słuszna, ale u mnie zawsze drzwi otwarte niezależnie od tematu. Bardzo dziękuję wszystkim za fachową dyskusję, znów się czegoś uczę. Uwielbiam to forum...
3 załącznik(ów)
Zrobiłem porównanie takie jakie mnie interesowało o którym pisałem wcześniej i które dotyczy "problemu" o jaki pytała Ola_Olga. Dokładniej to mnie nie tak bardzo bo rezultatów byłem pewny.
Więc zrobione zostały 2 zdjęcia .jpg z tymi samymi parametrami ekspozycji w trybie M. ISO celowo nie 100 tylko 400 aby troszkę szumu się pojawiło. Pierwsze zdjęcie z zoomem cyfrowym x2 (ogniskowa 18mm), drugie z zoomem optycznym (ogniskowa 40mm). Aby było idealnie pierwsze powinno być z ogniskową 20mm ale wcale nie jest tak łatwo trafić pierścieniem co do milimetra na zgrubnej podziałce obiektywu. Sądzę, że te 2 mm nie ma specjalnego znaczenia.
Obydwa zdjęcia zaimportowałem do programu Lightroom (oczywiście na domyślnych ustawieniach w LR dla obydwu zdjęć) i zrobiłem porównanie fragmentu. Na środku jest wklejony obrazek z nawigatora pokazujący jaki crop z całości posłużył za porównanie.
Rezultat: Załącznik 127289 (klikać do oporu)
Myślę wnioski są oczywiste co do zoomu cyfrowego, jak wpływa na jakość zdjęcia w porównaniu do zoomu optycznego.
Oczywiście jeśli nie dysponujemy zoomem optycznym czyli obiektywem z daną ogniskową w skrajnych przypadkach można się ratować zoomem cyfrowym godząc się na gorsza jakość zdjęcia. Osobiście wolę jednak posłużyć się programem graficznym do tego celu.
Jeszcze rzeczywiste cropy z tych zdjęć z danymi EXIF. Wcześniejsze to był zrzut ekranowy z programu Lightroom.
zoom cyfrowy:
Załącznik 127290
zoom optyczny:
Załącznik 127291
Odpowiadając na pytanie tytułowe wątku moja odpowiedź brzmi: nie warto korzystać z cyfrowego telekonwertera (zoomu cyfrowego).
Nie można też powiedzieć w ten sposób:
Cytat:
Zamieszczone przez
Ola_Olga
... Tak zupełnie o nim nie zapomnę, ale postaram się używać sensowniej.
Tu jest abo albo, używać sensowniej się nie da. Jak użyjesz zoomu cyfrowego musisz się liczyć z znacznym pogorszeniem jakości zdjęcia.
Po późniejszym zmniejszeniu zdjęcia wygląda to lepiej (o czym sama pisałaś) ale na wstępie otrzymujesz gorszy "materiał".
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Zrobiłem porównanie takie jakie mnie interesowało o którym pisałem wcześniej i które dotyczy "problemu" o jaki pytała Ola_Olga.
Problem jest taki, że zacząłeś od porównania kadrowania i obróbki, a skończyłeś na porównaniu obiektywów...
Podsumuję to po swojemu: wszystko jest dla ludzi, więc jeżeli ktoś ma duuże parcie na zooooooom to niech
sobie korzysta, jeżeli ceni jakość obrazka... olać cyfrowy korzystać z optycznego konwertera - światło pójdzie się gwizdać o jedną, dwie działki
jakość obrazka spadnie nie wiele.
Cytat:
Zamieszczone przez
jck
Problem jest taki, że zacząłeś od porównania kadrowania i obróbki, a skończyłeś na porównaniu obiektywów...
Przyznam nie rozumiem. Nie porównywałem obróbki gdyż takiej nie było. Zdjęcia były zaimportowane do LR tylko dlatego, że program fajnie porównuje cropy dwu zaznaczonych zdjęć z jednoczesnym wyświetleniem podstawowych parametrów ekspozycji.
Jeśli chodzi o porównania kadrów przy 20 mm i zoomie cyfrowym x2 jest prawie dokładnie taki sam kadr jak przy ogniskowej 40mm (z zwykłym zoomem optycznym). Co w tym dziwnego? Jak inaczej porównać (pod względem jakości) zoom cyfrowy do optycznego? Znasz lepszy sposób?
Jakie niby obiektywy porównywałem?
Celem porównania jak pisałem było tylko zrobienie porównania zoomu cyfrowego z optycznym. Było robione tym samym obiektywem i co ma za znaczenie jakim. Równie dobrze mogłem użyć olympusowego mZD40-150mm. Rezultat byłby ten sam.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Było robione tym samym obiektywem (...)
To ani z tekstu, ani ze zdjęć to nie wynika. Ale OK.
Coda będzie taka: ..., a skończyłeś na porównaniu ogniskowych.
PS Problem Oli-Olgi na który się powołałeś w #43, nie tego dotyczył. Zająłeś się czymś co było tylko hipotezą. Moim zdaniem błędną. Odpowiedź dlaczego, znajdziesz w mojej odpowiedzi dla pytającej.
PSS Samo w sobie porównanie które zrobiłeś bardzo mi się podoba. Niestety za to nie mogę już dać punktu zanim nie dam komuś innemu.
Cytat:
Zamieszczone przez
jck
To ani z tekstu, ani ze zdjęć to nie wynika...
Owszem wynika z pierwszego zdjęcia. Jest tam porównanie dwu zdjęć. Jest na nich podane wyraźnie jaki był użyty obiektyw i parametry ekspozycji.
Cytat:
Zamieszczone przez
jck
PS Problem Oli-Olgi na który się powołałeś w #43, nie tego dotyczył. Zająłeś się czymś co było tylko hipotezą. Moim zdaniem błędną. Odpowiedź dlaczego, znajdziesz w mojej odpowiedzi dla pytającej.
Moim zdaniem moja hipoteza jest słuszna.:) Opieram to głównie na tym co się robi na gładkich powierzchniach przy użyciu zoomu cyfrowego. Może jest nieco inna struktura tej "kaszy" w moim porównaniu, ale inny aparat i inny silnik .jpg.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Owszem wynika z pierwszego zdjęcia.
Masz rację nie otworzyłem go, a w exif'ach próbek informacji nie ma.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Moim zdaniem moja hipoteza jest słuszna.
Przeczytaj #22 a później #30.
Cytat:
Zamieszczone przez
jck
Masz rację nie otworzyłem go, a w exif'ach próbek informacji nie ma.
Miło, że wycofujesz się z stwierdzenia iż porównywałem obróbkę czy obiektywy.
Cytat:
Zamieszczone przez
jck
Przeczytaj #22 a później #30.
Mnie nie musisz przekonywać o wyższości pliku RAW od JPG. Post 30 nie ma zastosowania do "problemu" Oli_Olgi moim zdaniem. Zdjęcia robiła tylko w jpg.
Cytat:
Zamieszczone przez
Ola_Olga
...co to jest do jasnej... nie wiem jak to nazwać - kasza, mydło - to "coś" co zapaprało całą fotkę, od dłuższego czasu mam to na większości zdjęć, nie potrafię powiedzieć dlaczego czasem jest, czasem nie ma.
Analizując EXIF wcześniejszych zdjęć (o czym już pisałem zresztą) czasami zoom cyfrowy był włączony, czasami nie.
Prawdę mówiąc podejrzewałem nawet, ze zoom cyfrowy włączyła całkowicie przypadkowo. Bo jak traktować zdjęcie zrobione obiektywem 75-300mm na ogniskowej 75mm z użytym dwukrotnym zoomem cyfrowym w bardzo dobrych warunkach (iso 200, czas 1/1600s). Logicznym byłoby ustawić zoom optyczny na obiektywie 150mm. To samo przybliżenie i znacznie lepsza jakość bez wspominanego (moim zdaniem)..."nie wiem jak to nazwać - kasza, mydło - to "coś"
Porównanie, które zrobiłem miało właśnie pokazać różnicę w jakości pomiędzy zoomem cyfrowym i optycznym i w zdjęciu w skali 1:1 (crop)
Nie musisz się ze mną zgadzać:) Może autorka zdecyduje się "zapomnieć" o cyfrowym zoomie i napisze, że ten problem ustąpił, a może nie..:) Stawiałbym ponad 90%, że to jest przyczyną.