Odp: Olympus XZ-2 czy bezlusterkowiec
No właśnie tylko ludzie chwalą NX30 itp.
Natomiast co do NX1000/1100/2000 to na innych forach fotograficznych zauważyłem takie zjawisko, jakby to był temat tabu, nikt nic o nich nie pisze, ani złego, ani dobrego, natomiast polecane są inne modele. Dlatego zdecydowałem się raczej na Olympusa, acz nic przeciwko Samsungowi nie mam.
Tia, a tele, co killer ma z tele :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
Szczerze powiem nie rozumiem tego parcia na jakosc, ostatnio nabilem sie na swoj bilboard wielkosci wiezowca robiony.... no wlasnie:)
Właśnie, to czym było zrobione tamto zdjęcie?
No a jak myslisz?:)
XZ-2 ma wystarczajaca jakosc do wielu zastosowan.
Co do NX30, mialem okazje sie nim pobawic i powiem, ze pomimo pewnych niepokojacych od pewnego czasu we wszystkich systemach trendach na wyostrzanie i artefakty z jpga, to jest spory postep w stosunku do NX20 czy wart pieniedzy x2 i troche? Nie wiem, kupuje sie system, a tu NX jest dosc tani.
Tabu malych NX pokroju 1000 itp, szczerze nie rozumiem ale moze to wynikac z tego, iz po prostu jak cos cos sie nazywa Samsung ma prawo robic dobre zdjecia, taka zasciankowosc.
NX1000 mial troche slabszy wyswietlacz w stosunku do nowszych i to do mnie nie do konca przemiawialo ale to byl moj zapas, a ze stalkami spisywal sie swietnie i byl kompaktowy oraz przyjemny w uzywaniu.
Odpowiadajac zas Szamancowi na pytanie o tele dyplomatycznie powiem: Bedzie i wierze, ze bedzie bdb jakosci, jak to bedzie premium jak 16-50, to spie spokojnie i juz mi sie geba usmiecha, iz bedzie to kolejny pstryk w nos dla doroslych czy tez powinienem powiedziec, starych systemow.
Nie forsuje NXa, nawet juz go nie posiadam, aktualnie mecze poczciwe i zupelnie wszystkomajace XZ-2, natomiast jako uzytkownik wielu systemow, chyba wszystkich na marginesie, moge pozwolic sobie na pewne mniej badz bardziej ciekawe wynurzenia
pozdroofka
Janeczku, narobiłeś mi nadziei :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
XZ-2 ma wystarczajaca jakosc do wielu zastosowan.
To zdanie można przypisać do każdego urządzenia robiącego zdjęcia, bo nie wiadomo, co to jest ta wystarczająca jakość, komu wystarcza i do czego, ani nie wiadomo jak wiele znaczy "wiele" :D
Coraz bardziej skłaniam się ku E-PM2, no chyba, że ktoś zaproponuje alternatywę :)
Witam.Jak ja bym miał wybierać aparat, to przemyślał bym czy mam zamiar inwestować w szklarnie...jak nie to wybrał bym xz-2.Miałem jakiś czas temu taki sam dylemat po sprzedaniu lustra.Wybór padł na olka epl-5 ze względu na duży wybór szkieł.E-pm2 odpada jak dla mnie za brak gibanego ekranu,w makro super sprawa(wspominałeś coś o makro) i nie tylko.Używam epl5 głównie do zdjęć makro i sprawdza się świetnie,mam też kita ale kusi kupić jakiegoś naleśnika...i co znowu zaś kolejny wydatek.Z perspektywy czasu zastanawiam się czy nie lepiej bym zrobił kupując xz-2.Musisz sobie to wszystko przeanalizować za i przeciw,to tyle ode mnie,pozdrawiam
Kupiłem E-PM2 :) Poczytałem jeszcze trochę, pooglądałem fotki i jednak to, co potrafi matryca XZ-2, to dla mnie za mało, więc wybrałem pena.
A z jakim obiektywem wziąłeś tego PENa?