Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 104

Wątek: Olympus XZ-2 czy bezlusterkowiec

| OlyJedi Awatar szamaniec
    Mieszka w
    Poręba
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria

Odp: Olympus XZ-2 czy bezlusterkowiec

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Chmmmm.Tylko ze portret to cos wiecej niz ujecie popiersia z jednym okiem ostrym lub calej sylwetki z rozmemlanym w tle samochodem.
    A musze powiedziec,ze widzialem swietne portrety robione ciemnymi obiektywami(czyt. kitami)
    O to Ci chodzi ( 40-150

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez sakul88 Zobacz posta
    No właśnie, o co chodzi z tym kitem? Wszyscy piszą, że jest słaby, ale w czym?
    Co do samego aparatu, zapewne większość będę focił w auto, ale nie ukrywam, że chciałbym móc się pobawić i ustawić co nieco sam.
    Tak samo zabawa z głębią ostrości (zdjęcia w stylu pierwszy plan ostry, tło rozmyte), albo choćby technika ETTR. Chętnie bym popróbował takich rzeczy. XZ-2 da tutaj radę?
    Da radę. Tu masz crop 1:1 bez jakiejkolwiek dodatkowej obróbki z JPG-a prosto z XZ-2 (klikać do oporu po lepszą jakość).

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	PH212025_1.jpg
Wyświetleń:	171
Rozmiar:	423,6 KB
ID:	126002
    The question is, who cares?

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Wiem, że XZ-2 to świetny kompakt, jednak czy z moim podejściem do aparatów z małymi matrycami nie będzie on nadal dla mnie zbyt słaby?
    Czy E-PM2 z kitem na początek powinien mi wystarczyć?
    Do czego aparat - w zasadzie do wszystkiego, na wycieczkę, na imprezę i tak dalej. Nie mam szczególnych kryteriów tutaj.
    Z góry dziękuję za wszelkie porady
    Co byś z powyższego nie wybrał dostaniesz porównywalne możliwości. Rozmycie tła podobne, efekty fotografowania w deficycie światła również - tam gdzie XZ-2 traci mniejszą matrycą, nadrabia jasnym obiektywem. Poza tym XZ-2 jest po prosty bardzo fajny, cokolwiek to znaczy, potrafi dać sporo frajdy z fotografowania. Ma odchylany ekran, fajnie się sprawdza do zdjęć z bliska. Pen ma trochę inną obsługę, m.in. to wirtualne kółko zmiany trybów, które nie każdy lubi. Jego kit jest całkiem przyzwoity, szybki, ostry. Trzeba pamiętać, że Olympus ma kilka wersji obiektywu m.zd 14-42 i wiedzieć, o którym się pisze. Dużą zaletą Pena są wymienne obiektywy. Nawet tani, bardzo przyzwoity, m.zd 40-150 pozwoli zrobić zdjęcia nieosiągalne dla XZ-2.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

@realnasty - a drugi bohater tematu? W takim razie jaki obiektyw na początek musiałbym kupić i ile by to kosztowało?
    No i powracam do sprawa mojego czepiania się jakości samych zdjęć spowodowanych małą matrycą. XZ-2 to nadal daleko wielkością matrycy do bezlusterkowców Olympusa.
    W kwestii XZ-2 się nie wypowiem - nie mam, nie znam się, ale w polecanym wątku na pewno znajdziesz odpowiedzi na nurtujące Cię pytania. Na początek to mógłbyś (do portretu) korzystać ze starych manuali albo szkiełek CCTV - koszt poniżej 200 zł, ale i jakość adekwatna, chociaż są tacy, którym to się właśnie bardzo podoba. A jak Ci to zasmakuje, to możesz pomyśleć o inwestycji w systemowe szkła - świetną 45/1.8 można dostać grubo poniżej tysiąca, a to niemal kultowy obiektyw (w naszym systemie). Jeśli chodzi o jasne, szerokie obiektywy (a takie najlepsze do ettr), to w m4/3 jest ciężko, jeśli Ci na tym zależy, to raczej szukaj gdzie indziej.

A co do jakości, to najlepiej zamiast polegać na zdaniu innych, poproś Forumowiczów o sample w pełnej rozdzielczości i sprawdź, czy Cię satysfakcjonuje.

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Chmmmm.Tylko ze portret to cos wiecej niz ujecie popiersia z jednym okiem ostrym lub calej sylwetki z rozmemlanym w tle samochodem.
    A musze powiedziec,ze widzialem swietne portrety robione ciemnymi obiektywami(czyt. kitami)
    Ale mówimy teraz o amatorskim rozumieniu portretu. Jak się uprzesz, to wszystko się da. Ale autor nie chce kombinować, tylko mieć przyjemność.
    mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez realnasty Zobacz posta
    Jak się uprzesz, to wszystko się da. Ale autor nie chce kombinować, tylko mieć przyjemność.
    A to chyba nie ten wątek
    The question is, who cares?

Siła reputacji
    12
    Moja galeria

Dziękuję wszystkim za wyczerpujące odpowiedzi. Skłaniam się chyba jednak ku E-PM2, ponieważ mam już dwa kompakty.
    Mam jeszcze dwa pytania. Widzę, że kit ostrzy od 25cm dopiero. Co z makro? Czy jak kupię chociaż ten 45/1.8 to będzie lepiej, czy znowu trzeba kolejny obiektyw?
    Druga sprawa to ETTR - co prawda to był przykład, ale w takim razie w jakim systemie będzie łatwiej o jasne i szerokie obiektywy?

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Mam jeszcze dwa pytania. Widzę, że kit ostrzy od 25cm dopiero. Co z makro? Czy jak kupię chociaż ten 45/1.8 to będzie lepiej, czy znowu trzeba kolejny obiektyw?
    W załączeniu fotka o największej możliwej skali odwzorowania (pełny kadr) z tego kita. 45/1.8 to portretówka, kit jest lepszy do zdjęć z bliska, chyba, że do 45 przypniesz tulejkę dystansową, o ile chce Ci się w to bawić.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P8060753.JPG
Wyświetleń:	123
Rozmiar:	188,7 KB
ID:	126015  
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Siła reputacji
    12
    Moja galeria

Dziękuję za zdjęcie. Całkiem nieźle, myślałem że bedzie gorzej. Czyli jakbym chciał iść w konkretne makro, to kolejny obiektyw do zakupu. No to mam jeszcze jedno pytanie. Nie warto brać pod uwagę Samsungów NX1000/1100/2000? Domyślam się, że są gorsze, ale ceny obiektywów fajne. No chyba, że mam sobie je wybić z głowy zupełnie.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Zapytaj na PW Janeczka, używał któregoś w Pucku przy okołorejsowym naszym spotkaniu w Porcie Rybackim.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    104
    Moja galeria

Wywolany do tablicy uprzejmie informuje, ze system NX to kiler dla mikrusa Mozecie hejtowac ale biorac pod uwage ceny szkiel, nawet tych nowych z gwarancja serwisantow (24mce, tak, tak!) NX nie ma konkurencji.

Wlasnie sprzedalem praktycznie nowego z gwarancja NX20 za 1200zl body, topowy kiler systemow 16-50 2.0-2.8 za 2k 30/2 400zl itd....

Samsung ma swietna makrowke 60mm, na prawde swietna w sredniej cenie 1.2-4k, przyklady mozna mnozyc...

Na pewno sprzet jest troche wiekszy od mikro ale ma tez inne zalety, u mnie w tym i zeszlym sezonie wygral z mikro ekonomicznoscia nie ma zmiluj.

Wracajac do XZ2, uwazam, ze smialo moze posluzyc za uniwersalny aparat, przegrywa z mikro minimalnie rozdzielczoscia i szybkoscia dzialania.

Szczerze powiem nie rozumiem tego parcia na jakosc, ostatnio nabilem sie na swoj bilboard wielkosci wiezowca robiony.... no wlasnie

pozdroofka
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.