7 załącznik(ów)
Odp: Góry Sowie, czyli tęsknota za prawdziwą zimą
Jeszcze trochę zimy i kilka zdjęć z kompleksu podziemnego Osówka. Tutaj już napotykamy korytarze o wysokości około 10m i znacznej szerokości. Oprócz tych w "stanie surowym" można zobaczyć wykończone pomieszczenia o długości kilkudziesięciu metrów. Obiekt naprawdę robi wrażenie. Trudno uwierzyć, że to wszystko powstało w okresie dwóch lat (1943-1945).
Załącznik 112148
Załącznik 112149
Załącznik 112150
Załącznik 112151
Załącznik 112152
Załącznik 112154
Załącznik 112153
Piękny ten oszroniony krajobraz. W Osówce byłem chyba z 15 lat temu. Pamiętam opowieści przewodnika o nieludzkiej pracy więźniów.
Swietnie sie zwiedza....Dzieki.
Cytat:
Zamieszczone przez
Farensbach
Piękny ten oszroniony krajobraz. W Osówce byłem chyba z 15 lat temu. Pamiętam opowieści przewodnika o nieludzkiej pracy więźniów.
To prawda,przewodnicy z Włodarza i Osówki też o tym opowiadali. Obiekty w Górach Sowich budowali głównie więźniowie obozu Gross-Rosen który mieścił się w Rogoźnicy. W związku z budową część więźniów umieszczono w podobozach znajdujących się w pobliżu podziemnych kompleksów.
Piękne zdjęcia, z przyjemnością oglądam.
He, smaku mi narobiłeś na wypad :)
Bardzo ciekawe miejsce, świetnie udokumentowane. Czekam na kolejne wrzutki. Pozdro
Ja też czekam na kolejne :grin: Byłem tam kiedyś, ale tak dawno, że już nic nie pamiętam :cry:
\fajnie że postanowiłeś się podzielić zdjęciami z Gór Sowich, jest co zwiedzać w naszym kraju. Zdjęcia i te zimowe krajobrazowe, i te spod ziemi świetne. Masz + u mnie póki co w pamięci :)