Nazywaliśmy go "Yogi burdelaż" - miałem takiego kumpla na studiach, co nosił skarpetki do czasu aż się nie złamały :mrgreen:
Wersja do druku
a ja se na canal plus wlasnie skayfalla ogladam.
filmu nie widziałem, może kiedyś przypadkiem obejrzę. Ale ten przebój z Adelle podoba mnie sie.
muszę go szybko znaleźć,
aaa już wiem, kupiłem córci płytę z tym kawałkiem.
ale chyba mamy nieco inne gusty :wink:
Wracając do tematu.
Anonimowość? Zapomnijcie. Najważniejszymi czynnikami jest ilość głosujących oraz sympatie i antypatie "uprawiane" grupowo. Niestety to "załatwia" każde głosowanie. Można się temu przeciwstawić jedynie głosowaniem jury o bardzo szerokim spektrum poglądów i doświadczeń lub zwiększeniem ilości głosujących. Nie chce się odwoływać do polityki, ale ilość głosujących (przy założeniu świadomych, a nie stadnych wyborów) ma wpływ na jakość głosowania.
Jeśli wpływ na głosowanie ma nick autora, a nie wrażenia artystyczne czy ocena techniczna to robi się niebezpiecznie. W wąskiej społeczności przykrywanie kapelusikiem nicków nie spowoduje, że nie rozpoznamy dzieł ulubionych autorów.
Nie zgadzam się z Tobą. Czasem mamy do czynienia z tak drobnymi różnicami w obróbce, że nie da się jednoznacznie określić kto jest autorem. W przypadku modyfikacji a'la fotomontaż, prawdopodobieństwo właściwego rozpoznania autora jest dużo większe, tylko takich sytuacji mamy niewiele. Jeśli według propozycji Saboora, pojawi się edycja, gdzie będzie można w pełni puścić wodze fantazji, to ilość tego typu prac też wzrośnie i znów będziemy mogli kombinować kto wykonał którą. Jednak wersja fotomontażowa daje większe prawdopodobieństwo prawidłowego określenia autora, z prostej przyczyny, taka ingerencja w zdjęcie wymaga już większej znajomości narzędzia do edycji.
Tu się nie ma co zgadzac albo nie zgazdzać. Generalnie naszym celem powinno być pokazywanie starannie przygotowanych zdjęć, uczyć się i ćwiczyć obróbke, po to by po jakimś czasie większa ilośc fotografii w Galeriach była bardziej dojrzała fotograficznie. Na to trzeba czasu i postęp odbywasie małymi kroczkami.
I potrzeba miejsca wydzielonego na forum przy przychylności Administracji.
To jest kierunek w jakim powinieniść nas userski nacisk i staranie.
Poprawki jak najbardziej, ale także powinniśmy mieć kącik dla chcących się doskonalić w zakresie lepszego wykorzystywania posiadanych programów graficznych w postaci zadanych ćwiczeń i omówienia błędów.
Mamy w końcu wielki ruch forumowy w plotkarsko-sensacyjnych wątkach sprzętowych, miejmy dla równowagi także miejsce dla fotografów chcących lepiej swoje zdjęcia przygotowywać do prezentacji.
Zgadzam się z powyższym.
Odnośnie tej anonimowości jeszcze (zastanawiałem się czy o tym wogóle pisać) jeśli ktoś chce być w pełni anonimowym powinien zadbać o usunięcie danych EXIF z zamieszczonej pracy. Bywa, że w danych exif jest informacja (imię, nazwisko) o autorze. Także użyty program (jest w exif) do obróbki może być jakąś informacją. Może to już przesada ale dla poprawkowiczów usuniecie exif nie powinno stanowić zbytniego problemu.
Tylko zauważ, że dyskusja w tym wątku dotyczy akurat owej "anonimowości".
To o czym piszesz odnośnie doskonalenia warsztatu nie ulega wątpliwości, jednak za wyjątkiem rad typu "ja bym to widział tak" jakie widzimy w wątkach przy poszczególnych zdjęciach i ew. tutków, nie ma innych miejsc. A powody mogą być różne, począwszy od zwykłego braku chęci poświęcenia swojego czasu na opisanie warsztatu, bo niestety samo się to nie zrobi, po ew. brak chęci podzielenia się wiedzą. Tak czy inaczej sprowadza się to do zainwestowania siebie. Wygrywasz popRAWkę, powinieneś zamieścić "tutek". Powiem szczerze na palcach chyba możemy policzyć ilość popRAWkowych tutoriali. Czemu? Nie wiem. Bo nie są one wymagane, bo nie ma nacisku, żeby je zamieścić, bo nie przypilnowano. Nie wiem. Trzeba by zapytać laureatów.