Odp: Dlaczego nie powinienieś/nie powinnaś używać trybu AUTO
Cytat:
Zamieszczone przez
zix
Cholera... skoro auto = siara to musze uważać na fotki, które czasem komentuję.
Jeszcze wyjdzie że chwalę "tylko" te które mi sie podobają ;)
Żeby nie było tak nie uważam, stąd emotki i cudzysłów. Sądzę, że Sawa dobrze podsumował. Ja w każdym razie się zgadzam. Przede wszystkim liczy się efekt końcowy, a nie jak zostało zrobione. Jeżeli ktoś uważa, że w Auto (czy trybach tematycznych) jego aparat bardzo dobrze sobie radzi to dlaczego nie korzystać.
Cytat:
Jednak zarejestrowanie określonego decydującego momentu, emocji i światła - to - moim zdaniem - jest Sedno Fotografii.
czasami te momenty są dosyć długaśnie i zamiast przystać na to, co zaproponował nam ktoś w dziale R&D producenta aparatu można samemu wybrać jak chce się ukazać dany moment. Krajobraz podczas górskiej wycieczki nam nie ucieknie, możemy spokojnie ustawić odpowiadające nam parametry i zrobić zdjęcie. Podobnie modelka, która nam pozuje też poczeka aż dobierzemy parametry aparatu do naszego wyobrażenia kadru.
Oczywiście, w fotografii "sytuacyjnej" też miałem nieraz tak, że zapomniałem czegoś przestawić i w efekcie robiłem zdjęcia na ISO1600 z mocnym słońcu czy na własnych ustawieniach balansu bieli kompletnie nie pasujących do zastanego oświetlenia. Tutaj pewnie tryb Auto poprawiłby moje oczywiste błędy.
Nigdy nie lubiłem trybu Scen w aparacie. Odnalezienie w menu odpowiedniego trybu zajmowało mi zazwyczaj znacznie więcej czasu niż ustawienie przysłony w trybie A i ewentualnej korekcji ekspozycji (korzystając z AutoISO i automatycznego balansu bieli, który w przypadku plików RAW można łatwo potem skorygować).
Niech każdy robi zdjęcia tak jak mu najbardziej pasuje. To chyba najlepsza recepta.
Ja niestety nie zgodzę się z podsumowaniem, a też jestem początkującym hobbystą. Niestety sporo fotek popsułem bo zaufałem automatowi. Prosty przykład - wybieram się na nocne focenie (z ludźmi w roli głównej) i ustawiam AUTO. Aparat z automatu będzie wszystko ustawiał pod najniższe ISO - i tak w moim przypadku będę miał czasy 1/30s. Niestety sporo fotek będzie rozmytych i nie takich jak bym chciał. A wystarczyło ustawić czas na 1/60s...
Co do tracenia okazji zdjęciowych - też się nie zgadzam bo przecież idąc do miasta, do parku, na zawody sportowe ustawiasz sobie odpowiedni priorytet i po prostu w każdej chwili możesz zrobić zdjęcie. I teraz jak idziesz na zawody sportowe to ustawiasz odpowiedni czas aby uchwycić ruch i na pewno unikniesz rozmazanego zdjęcia. W trybie AUTO nie wiesz czy zdjęcie wyjdzie czy nie. I takie przykłady można mnożyć.
od siebie dodam ze auto rzadko kiedy dobrze zbalansuje swiatlo zastane i lampe. tutaj tylko manual.tryby tematyczne typu nocny portret czesto tez wydluzaja ekspozycje do jakichs bardzo dlugich czasow bo pewnie sa przeznaczone pod statyw.
Przeczytałem Twoje "przemyślenia".
Cytat:
Zamieszczone przez
Sawa
Bardzo wszystkim dziękuję, za tak obfity udział w tym wątku i umieszczenie swoich odpowiedzi na moje pytanie - że poświęciliście swój czas, aby umożliwić potomnym poznać wasze podejście do trybu AUTO.
Ble, ble, ble!
Założyłeś ten wątek, nie tyle po to, aby poznać nasze opinie ale po to, żeby wyłowić spośród nich te, które potwierdzają Twoje zdanie na ten temat: "... rób na AUTO, nie przejmuj się ..."
Użyłeś paru sformułowań, z którymi nie mogę się zgodzić:
- "... jeśli to zdjęcie subiektywnie spodoba się obserwatorowi, to całe technikalia schodzą na dalszy plan."
Zależy kto jest obserwatorem. Jeśli to zdjęcie z albumu rodzinnego to zawsze cioci Zosi, możesz powiedzieć- ten poruszony to dziadek Józek a ta jasna plama to moja najmłodsza Ania. Jeżeli na zdjęcie spojrzy ktoś obcy- pomyśli "ale gniot"
- "To, czy ktoś to zrobi przy pomocy trybu AUTO czy M - to jest drugo|trzeciorzędne"
Prawda, tak samo jak to, że "ślepej kurze też czasem się ziarno trafi". Należy zauważyć, że jednak kura, która ma dobry wzrok, częściej to ziarno trafi.
-" kup najnowszy i najlepszy na jaki cię stać - na pewno "więcej ci wybaczy", niż starsze modele, kiedy będziesz robił w trybie AUTO"
Tyle razy na tym forum było mówione, że to nie aparat robi zdjęcia. Poza tym, kiedy aparat będzie wybaczał zbyt wiele, jak się dowiesz, że robisz błędy?
Jeśli ktoś ma kaprys i chce wydać własne pieniądze, może lustrzanką (każdym aparatem posiadającym przełącznik PASM) robić wyłącznie w AUTO ale jeśli ktoś chce nauczyć się mieć wpływ na parametry zdjęcia, będzie starał się tego unikać
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Nie wiem czemu wielu odrzuca auto(poczatkujacych)przecie to zaraz widac po fotkach,ze malo ksiazek,wiedzy i za skomplikowany aparat.
A bo to tak jak z jazdą na rowerze: zaczyna i od razu temat: jak jeździ na przerzutkach to cienias, na "ostrym kole" jeżdżą prawdziwi rowerzyści bla bla bla.
Technika i kondycja do **** ale się katuje "ostrym" analogiczne fotografia: zero doświadczenia, wiedzy ale trzepie gnioty na "M" bo twardziele robią na "M" a lamusy na "auto" rrrrany a róbta jak chceta, fota ma być ładna i tyle.:-P
P.S.
Jeżeli ma ktoś aparat, który poradzi sobie z "automatu" w każdej sytuacji - szacun.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
J
Spyta, nie spyta, a w EXIF (jeśli będzie) Tryb ekspozycji : AUTO i "siara":wink::grin: Ktoś pomyśli, niby się zna, a strzela w Auto:) Osobiście nie mam z tym problemu i np. zdecydowaną większość zdjęć pamiątkowych robię w pełnym trybie Auto. Pozostałe w większości to tryb preselekcji przysłony.
Kurcze, masz plusa za tę "siarę" Normalnie mnie rozwaliłeś :mrgreen:
Ale fajny wątek, więcej takich.
Róbta jak chceta, byle było ładne.
Camera obscura nie miała PASM, i foty z niej zachwycają do dzisiaj.
ale ona miała tylko jeden słuszny tryb. :-D
Cytat:
Zamieszczone przez
henry1
Ufff.... rozsądny głos w dyskusji.
Jakie ma znaczenie czy fota była zrobiona w takim czy siakim programie. Grunt żeby było warto na nią spojrzeć i żeby zatrzymała widza możliwie długo.
Ja chyba jakieś beznadziejne aparaty posiadam, nie mam kółka "PASM". Mam takie dwa dynksy do kręcenia. Jednym ustawiam czas a drugim przysłonę. Myślicie że powinienem zmienić aparat ? ;-)
Aaaaaa i Auta nie mam. Może tu jest problem. ;-)
PS.
Musisz rozdać trochę punktów innym użytkownikom zanim będzie można przyznać punkty henry1.
Cytat:
Zamieszczone przez
henry1
Tam był tylko tryb "AUTO".