Odp: Czysta potrzeb redukcja czyli z 25-tką po Pradze
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Jesli glownym celem jest wycieczka,a pstryki przy okazji,to telefon w zupelnosci wystarczy.Bo albo sie zwiedza i przy okazji pstryka,albo sie fotografuje i przy okazji patrzy na to co poza kadrem.Dwie pieczenie na jednym ogniu nigdy podniebienia nia pociesza.
Mirek - trafiłeś w sedno, dla mnie ważniejsze było szukanie kadrów niż słuchanie przewodniczki. Dopiero teraz, oglądając zdjęcia doczytuję co widziałem :) .
Z drugiej strony - chciałem zachować pewien dystans, żeby móc spojrzeć na miasto inaczej niż tylko przez wizjer aparatu. Stąd idea ograniczenia sprzętu, potraktowana jako wyzwanie i próba - czy mając jeden obiektyw zamiast hiperzoomów i kolekcji stałek w plecaku da się przywieźć fajne zdjęcia którymi uda się oglądających (w tym gronie również Forumowiczów Olympusclub'u) zaciekawić.
---------- Post dodany o 21:52 ---------- Poprzedni post był o 21:45 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
Gdyby w 31 wyrzucić budynek i zastąpić go niebem dodatkowo trochę pokręcić tą fotką to wyszedł by niezły odlot :)
podaj mi meila na PW to prześlę Ci fotę w pełnej rozdzielczości, albo RAWa jak chcesz i kręć i kombinuj dowoli :)
Tylko że znając Twoje talenty to boję się że przerobisz ją na rakietę dla św. Jerzego :)
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
Ja czasami foce to co mam pod nogami - swój cień, panoramę chodnika i inne pierdoły hehe :wink:
Fakt. zapomniałem. Panorama chodnika to było dzieło przełomowe :)
------
Bodzip - Twojej podłogi z Bytowa chyba nie widziałem :(
Poszło a w analogu wstawiłem coś z Zenita 12 XP jeżeli chodzi o focenie tego co mamy pod nogami :)
A generalnie to chodzi mi po głowie z tego co mamy pod nogami jakaś np. makro panorama źdźbła trawy :D
3 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Bodzip - Twojej podłogi z Bytowa chyba nie widziałem :(
Twój wątek, więc nie zaśmiecam - gdzieś w wątku o zamkach Krzyżackich było:
Załącznik 87470Załącznik 87471Załącznik 87472
Bodzip w miniaturach wygląda normalnie jak zdjęcia lub próbki w sklepie z płytkami :). Po powiększeniu już widać, że schodzone nie jedną stopą :)
4 załącznik(ów)
Gdzie bieda stała się bogactwem (turystycznym)
Złota Uliczka - to tak naprawdę ciąg domków przyklejonych do murów obronnych hradczańskiego zamku. Bardzo ciasnych domków powiedzmy sobie szczerze. Zresztą, uliczka też jest ciasna - w sobotni ranek ilość zwiedzających była taka że dramat...
...ycznej tonacji postanowiłem do zdjęć użyć :) Mam nadzieję, że nawet najzagorzalsi przeciwnicy tego filtru mi wybaczą :)
36)
Załącznik 87571
37)
Załącznik 87573
Tradycja mówi że owe domki były niegdyś zajmowane przez złotników ale faktycznie mieszkali tam także przedstawiciele innych zawodów - zamkowa służba, strażnicy... Obecnie uliczka służy głównie do zarabiania pieniędzy. Część domków jest zajęta przez sklepiki (poniżej na zdjęciu sklepik fundacji założonej przez panią Havlową). Sam też wstęp na uliczkę, kiedyś podobno bezpłatny, obecnie jest biletowany - na szczęście podstawowy bilet na zamek otwiera bramkę. Bez wątpienia jednak nie warto koron żałować. W domkach których nie zajęła komercja urządzone są bardzo ciekawe ekspozycje - ale to może temat na kolejną opowieść :)
38 )
Załącznik 87572
39)
Załącznik 87570
Odp: Gdzie bieda stała się bogactwem (turystycznym)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Złota Uliczka ...
Sam też wstęp na uliczkę, kiedyś podobno bezpłatny, obecnie jest biletowany - na szczęście podstawowy bilet na zamek otwiera bramkę. Bez wątpienia jednak nie warto koron żałować.
A to mnie zaskoczyłeś teraz. Szkoda :| Cóż komercja :|
Jak ja tam łaziłem, to bramek nie było. Nigdy się nie zastanawiałem - czy tam ktoś mieszka naprawdę ? Jeśli tak, to "jak żyć" :lol:
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
...Nigdy się nie zastanawiałem - czy tam ktoś mieszka naprawdę ? Jeśli tak, to "jak żyć" :lol:
Jak podaje Wikipedia ostatnich mieszkańców Złotej Uliczki wysiedlono w latach 50-tych XX wieku.
Drama jest fajna ja ją lubię. Fajnie wyszła w niej latarnia :)
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
Drama jest fajna ja ją lubię. Fajnie wyszła w niej latarnia :)
też lubię drame, fajnie że jest dostępna w taki bezobsługowy i niepochłaniający sposób
Praga niezła.