Ok. A więc tą serię będę mieć na uwadze :)
Wersja do druku
Ok. A więc tą serię będę mieć na uwadze :)
Od 2 lat zdjęcia archiwizuję na domowym serwerku podłączonym do domowej sieci przez router z wifi.
Serwerek to czarne małe pudełeczko (firmy nie pamiętam) z kontrolerem raid. Wewnątrz 2 dyski połączone w "lustrzany raid". Czyli dane dublują się na dyskach. Jak jeden z dysków padnie dane są na drugim.
Przy pomocy programów ftp praktycznie dostępnych na kaźdej platformie sprzętowej ( Windows,linux,iOS,) archiwiuję zdjęcia i inne pliki z PieCa, laptopów, smartfonów, tabletów.
Wcześniej archiwum miałem na PieCu w którym płyta główna miała obsługę "raidu lustrzanego".
Będę wdzięczny za odpowiedzi na pytania, które postawiłem na poprzedniej stronie tego tematu ;-)
Chodzi o ten ranking firm backupowych.
Rzuc okiem tu:
http://www.pcworld.pl/news/356636/Ba...re.wybrac.html
Dzięki, ale ten artykuł ma 3 lata i chyba nie są to rozwiązania dla firm, prawda?
Jestem w stanie płacić, tylko za jakościową usługę. Poważnie nikt z czegoś takiego nie korzysta? Z żadnej pozycji z tego rankingu?
A czyms sie roznia rozwiazania dla firm od rozwiazan dla nie-firm...?
Wiesz co?
Na stronie znalazlem 11 nazw i adresow firm, ktore zajmuja sie backupem online - jak rozumiem sprawdziles je wszystkie i zaden ci nie pasuje.
Oczekujesz super jakosci i odpowiedzialnosci za mozliwie najnizsza cene - zmartwie cie - te dwie rzeczy nie ida w parze.
Sa sobie poszukaj, mnie sie nie chce. Zreszta jak widze tobie tez nie.
Z ciekawości - w jaki sposób dostać 50GB? Na oficjalnej stronie jest napisane, że za polecanie można rozszerzyć konto o 16GB. Kiedyś były podobno sprzedawane za kilka/kilkanaście zł dodatkowe pojemności na Allegro, które później sukcesywnie były wyłączane przez Dropbox z racji przekrętu.
Żeby było w temacie - kupiłem rok temu przenośny dysk 750GB, na którym trzymałem kopię zapasową wszystkich zdjęć, razem z wersjami roboczymi i rawami a miejsca starczyło również na filmy, teledyski, koncerty i różne tutoriale oraz muzykę. Oczywiście dysk jest ukryty, nie w szufladzie przy komputerze.
ps. Czy istnieje możliwość przywrócenia wyglądu Forum na takie, co było - z podglądem ostatnich postów w kolumnie po prawej? -co kilka dni klikając "ostatnie" posty oglądam to samo.
[QUOTE=Syd Barrett;951416]Z ciekawości - w jaki sposób dostać 50GB? Na oficjalnej stronie jest napisane, że za polecanie można rozszerzyć konto o 16GB. Kiedyś były podobno sprzedawane za kilka/kilkanaście zł dodatkowe pojemności na Allegro, które później sukcesywnie były wyłączane przez Dropbox z racji przekrętu.
Sam byłem zdziwiony dodatkową ilością. Dokładnie to dodatkowe 48GB na 12 miesięcy.