Odp: Nowy zoom od Olympusa
40-150 / 2,8 ? no to to by było coś czego chyba w innych systemach nie ma. Poprawcie mnie jeśli się mylę. Tyle że... jak zwykle cena zabije :( ... Poprawcie mnie jeśli się mylę.
No to czekam na cenę, spec i dostępność.
Oly Jedi proszę, ja to chcę kupić w Polsce ;)
Ale wymyślili... teraz powinniśmy założyć wątek ze spekulacjami ceny ;) Ja stawiam na 300$ więcej od Panasa 35-100 2.8, tak dla zasady bo trzeba pokazać, że obiektyw premium ;)
mi sie podoba pomysł takiego zooma, chociaż wolałbym 18-105 f2.8.
Cytat:
Zamieszczone przez
ajt
Podobno 40-150/2.8
Kawałek kloca!
To by była o tyle dobra wiadomość, że wkrótce doczekalibyśmy się również krótkiego jasnego zooma, który jest chyba bardziej wyczekiwany, bo takie konstrukcje z reguły chodzą parami.
---------- Post dodany o 22:31 ---------- Poprzedni post był o 22:29 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
goldiesr
wolałbym 18-105 f2.8.
Troszkę bez sensu na krótkim końcu IMHO.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
40-150 / 2,8 ? no to to by było coś czego chyba w innych systemach nie ma. Poprawcie mnie jeśli się mylę. Tyle że... jak zwykle cena zabije :( ... Poprawcie mnie jeśli się mylę.
To z grubsza 70-200/4 APS-c i 70-300/5,6 na FF. Dość popularne szkła, jeśli utrzymają cenę w granicach elek, to będzie ok :)
100-300 f2.8-4
12-60 f4
takie dwa by mi wystarczyły :)
Cytat:
Zamieszczone przez
yamada
100-300 f2.8-4
12-60 f4
takie dwa by mi wystarczyły :)
O tak! Takie szkiełka jak najbardziej :-) Może jakąś petycję do Olka napiszemy
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
To z grubsza 70-200/4 APS-c i 70-300/5,6 na FF. Dość popularne szkła, jeśli utrzymają cenę w granicach elek, to będzie ok :)
70-300 raczej ze zmiennym światłem kojarzę - ot jakieś 4.0 - 5,6. Były (są) konstrukcje o tej ogniskowej i stałym świetle?
A przy okazji, w tym przypadku jednak nie rozważałbym ekwiwalentu GO ale ekwiwalent światłosiły...
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
70-300 raczej ze zmiennym światłem kojarzę - ot jakieś 4.0 - 5,6. Były (są) konstrukcje o tej ogniskowej i stałym świetle?
A przy okazji, w tym przypadku jednak nie rozważałbym ekwiwalentu GO ale ekwiwalent światłosiły...
Są o zmiennym, ale 4 jest po jaśniejszej stronie :). Przy obecnych matrycach światłosiła ma dla mnie drugorzędne znaczenie. Dlatego ja patrzę na parametry obrazu: GO i dyfrakcję, a nie na parametry ekspozycji.