Odp: Panasonic Lumix DMC-G5
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Dawno nie widziałem tak kwaśnej premiery Panasa. Żadnego sensownego szkła, puszka fajna, ale imho będzie kosztowała zbyt dużo więc bez sensu.
ma kosztować 599 gbp, skoro m.12mm f/2.0 kosztuje na amozonie 549 gbp, to G5 na półce powinien się pojawić w cenie poniżej 3k pln,
a taki OM-D będzie wtedy poniżej 4k pln,
Cytat:
Zamieszczone przez
ciukacz
w ogóle dużo ciekawych opcji w tym nowym G5, ale mi to się podoba :), czekam na jakieś body pro, to dopiero będzie zabawka
GH2 + 14-42mm kosztuje teraz 2999zł więc G5 pewnie tej ceny na starcie nie przekroczy.
Cytat:
Zamieszczone przez
sando
GH2 + 14-42mm kosztuje teraz 2999zł więc G5 pewnie tej ceny na starcie nie przekroczy.
No chyba, że GH2 zniknie, pojawi się GH3 za 5.000 zł, a G5 będzie "tanią" alternatywą za jedyne 3.500 zł. Takie sztuczki są znane od dawna.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
dlaczego uważasz że ten aparacik będzie kosztował zbyt dużo?
Tak jak każdy, na zakupy patrzę przez pryzmat założonego z góry budżetu. M43 powoli zaczyna padać ofiarą własnej strategii, wiele puszek sam Bóg raczy wiedzieć czym od siebie się różniąch. Chodzi mi o to, że w cenie G5 zmieści mi się spokojnie cały system! jeśli będę kupować z drugięj ręki. Takie GF1/E-PL1 ze szkłami MSC naprawdę łapie ostrość w mig. Takie 14/2.5; 20/1.7 i 45/1.8 "wystarczy każdemu". A przecież można jeszcze mieć rybę 7.5, do której w odp wątku linkowałem super profile do Adobe, robiące z niej rasowe UWA (niepotrzebne 14/2.5). Dla mnie przekaz obu producentów jest jasny: 1. Jest OMD i GH, 2. Jest seria GF/Mini.
Cała reszta, patrząc przez pryzmat cen szkieł (to prawdziwa siła M43) jest DZISIAJ zbędna, bo nawet na rynku pierwotnym są w starsze modele.
Poza tym nie podoba mi się fakt, że nadal tłuką to zwykłe 14-42OIS, skoro dali (w domyśle będą dawać w każdym kolejnym modelu) w urządzeniu dedykowaną dźwignię, kompatybilną z power-zumami, to standardowo G5 powinno być sprzedawane z 14-42X a 14-42OIS do archiwum.
Druga sprawa to konkurencja czyli D3200 i nowy PEN (o Canonie celowo nie wspominam zrobił to Janko w wątku o matrycach :mrgreen:).
Jeśli nowe PEN mają matrycę z OMG (P1 vs PL1 deja vue) to żebym kupił G5, ten posiadaćby musiał AF-C na poziomie zauważalnie szybszym ;) od GH2 z PL25DG np.
Zupełnie zapomnianą? kwestią jest też kolor Panasa (jpg) - nijak nie ma podejścia do Olkowego.
Kończąc aparat jest wart dla mnie max 2000 za 1080p/50@28 i dlateczego jest to bez sensu? Używki G3 LNIB są tańsze.
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Druga sprawa to konkurencja czyli D3200 i nowy PEN (o Canonie celowo nie wspominam zrobił to Janko w wątku o matrycach :mrgreen:).
Jeśli nowe PEN mają matrycę z OMG (P1 vs PL1
deja vue) to żebym kupił G5, ten posiadaćby musiał AF-C na poziomie zauważalnie szybszym ;) od GH2 z PL25DG np.
Zupełnie zapomnianą? kwestią jest też kolor Panasa (jpg) - nijak nie ma podejścia do Olkowego.
Kończąc aparat jest wart dla mnie max 2000 za
1080p/50@28 i dlateczego jest to bez sensu? Używki G3 LNIB są tańsze.
Ja się zgodzę z tym co kiedyś pisał epicure jednak, że przy takim G-5 te amatorskie lustrzanki, w rodzaju D3200 to dość badziewne jednak się robią - poziom wykonania przeciętny, wizjer słaby, wymiary za duże, różnice w jakości matryc - zwłaszcza dla dobrego fotografa - pomijalne. Z Penem to już w ogóle nie wiem o co chodzi, bo dla mnie aparat bez wizjera - to jest trochę nie wiadomo po co(no chyba, że to mały kompakt z dobrym światłem za 1000 zł).
---------- Post dodany o 12:07 ---------- Poprzedni post był o 12:03 ----------
PS. A jak kogoś interesują kolory JPG to ja bym jednak zachęcał do nie wychodzenia poza budżet 1000 zł(jak ktoś chce szaleć). Zresztą ze smartfonów też super zdjęcia wychodzą, jak ktoś umi, a taki smartfon jest dużo fajniejszym gadżetem niż dowolny aparat.
Jak będą dalej robić takie aparaty to najpewniej za 2 lata razem z Olympusem zbańczą. Ten aparat nie ma niczego, co mogłoby napędzić sprzedaż.
Cytat:
Zamieszczone przez
gibberpl
Jak będą dalej robić takie aparaty to najpewniej za 2 lata razem z Olympusem zbańczą. Ten aparat nie ma niczego, co mogłoby napędzić sprzedaż.
Dlatego pisałem o 14-42X i o cenie. W kontekście rychłej premiery GH3 mogliby dać full manual w wideo, nawet obciętego do 17 mbps, dopóki nie wyprzedadzą GH2 do końca (potem firmware do 25mbps). Po co? By się lepiej/sprzedawało.
Cytat:
Zamieszczone przez
gibberpl
A to OM-D się źle sprzedaje?
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
No chyba, że GH2 zniknie, pojawi się GH3 za 5.000 zł, a G5 będzie "tanią" alternatywą za jedyne 3.500 zł. Takie sztuczki są znane od dawna.
Oj bo jeszcze wykraczesz :-P Na szczęście widzę, że w przedsprzedaży body jest za 699$ więc u nas pewnie w 3000zł się zmieści.
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Poza tym nie podoba mi się fakt, że nadal tłuką to zwykłe 14-42OIS, skoro dali (w domyśle będą dawać w każdym kolejnym modelu) w urządzeniu dedykowaną dźwignię, kompatybilną z power-zumami, to standardowo G5 powinno być sprzedawane z 14-42X a 14-42OIS do archiwum.
Podobno mają być 3 zestawy sprzedażowe (14-42, 14-42+45-150 oraz 14-42X) ale nie wiem jak będzie u nas.
Fajnie by było gdyby był też zestaw z 12-35 f/2.8.
Cytat:
Zamieszczone przez
sando
Fajnie by było gdyby był też zestaw z 12-35 f/2.8.
za jakieś 9 tys. :mrgreen: