Szkoda,ze swiatla nie ma i nieostre.Juz Ci chyba pisalem,ze kitem zrobisz technicznie duzo lepsze,ale baw sie baw.
Wersja do druku
Jakie makro zrobie z 25cm kitem???
Jesli stotografujesz oko krokodyla z z takiej odleglosci,ze ci sie w kadrze nie bedzie miescic to bedzie to fotografia oka krokodyla macro.
Jesli obiekt ma wymiar wiekszy niz przekatna FF i miesci Ci sie w kadrze to nie bedzie to nigdy kadr macro.Macro to sytuacja odwrotna.:idea:
Pokaz jakie zrobiles do tej pory.:-P
Zapamietaj,ze pikselowi na matrycy nie jest obojetny kat z jakiego jest atakowany swiatlem.Halogenkowi srebra bylo to i jest nadal obojetne.Dlatego pomimo pieknego rysowania,znakomitego bokehu(od cm do nieskonczonosci)obcinania czesci widma,dziwnej powloce tej ostatniejnie wszystkie sie do cyfry ndaja.:-P:mrgreen:
Ale jak napisalem,baw sie,baw sie i czytaj.
Kitem 14-42 foce z 12-14 cm juz,kwestia przyslony.
Tak nie uważam. To byłaby skala odwzorowania 2:1 lub większa. Dość powszechnym poglądem jest, że makro to skala odwzorowania 1:1. Też nie uważam, że takie powiększenie jest potrzebne aby zakwalifikować do makro. Dla mnie może już być 1:2. Tymczasem te co wstawiłeś nie wiem jaka to skala, ale dużo jej brakuje do tych 1:2
To to ze jest w takiej skali to jeszcze nie znaczy,ze to makro.
Podobne jest to https://galeria.olympusclub.pl/displ...php?pos=-15443 robione kitem,ale nigdy nie zalicze tego do makro,raczej do zdjecia z bliska
Jeśli masz na myśli zdjęcie 1 na pierwszej stronie i jeżeli kwiatek miał 15 milimetrów (od końców płatków) lub dokładniej, szerokość kadru w rzeczywistości była ok. 3,4 cm to faktycznie była skala 1:2.
Zrób zdjęcie linijki z takimi ustawieniami jak robiłeś makro. Jak w pełnym kadrze (na szerokości) zmieści się ok. 3,5cm to masz 1:2, jak ok. 17mm to skala 1:1. Wynika to (ta skala odwzorowania) jak pewnie wiesz z wielkości matrycy (w Olku 17.3 x 13.0 mm )
edit
właściwsze określenie byłoby, że skala odwzorowania jest powiązana (zamiasty wynika) z wielkością matrycy, a może się mylę...
i ktoś sprostuje...
Uważam tak jak i Mirek kitem zrobisz lepsze zdjęcie niż tymi wynalazkami
Na dowód masz moje stare zdjęcie zrobione E400 z kitem z odległości ok. 20cm
jedno wykadrowane.
Może nie jest rewelacyjne ale pokazuje , że mozna....:grin:
Załącznik 62841 Załącznik 62842