Odp: mZD 12-50mm f/3.5-6.3 macro
Zamiast tego szkła lepiej kupić sobie kompakta z jasnym zoomem, a PENa używać tylko ze stałkami lub teleobiektywami. Cenowo i jakościowo wyjdzie na to samo, rozmiarowo podobnie, a wygoda dużo lepsza. No chyba, że ktoś za wszelką cenę chce mieć te uszczelnienia.
Przecież jest :wink:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=jDaDMk-irBM
---------- Post dodany o 09:37 ---------- Poprzedni post był o 09:35 ----------
Ech, miało być z cytatem Pitera M.
Trochę nie rozumiem olka. Po co, na co?! Zastanawiam się, jak toto będzie ostrzyło na ciemnym końcu. Wydaje mi się, że nie mięli pomysłu na to szkło (macro? filmowanie?).
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
Przestraszyłem się wczorajsza informacją o elektrycznym zoomie, ale na szczęście całe ręczny tez jest.
Klasyczny pierścień, ale elektromagnetyczna zmiana ogniskowej. Jak jak z pierścieniem ostrości w większości Zuiko.
Cytat:
Zamieszczone przez
heyahero
Trochę nie rozumiem olka. Po co, na co?!
Tak na chłopski rozum: uszczelnione szkło bez uszczelnionego body (i odwrotnie) sensu nie ma. Szkło już jest. Jakbym miał odpowiedzieć na pytanie po co to to bym napisał - żeby stanowiło kit do przyszłego body. Poza tym "elektromagnetyczny mechanizm zoomu" wskazuje na mocno filmowe zastosowanie tego szkła, o czym pisałem wcześniej.
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Poza tym "elektromagnetyczny mechanizm zoomu" wskazuje na mocno filmowe zastosowanie tego szkła, o czym pisałem wcześniej.
A czy zaletą większej matrycy przy filmowaniu nie miała być mniejsza GO i bardziej "plastyczny" obraz którego wszyscy łakną i pragną? Poza tym uszczelnienia wskazywałyby na półkę PRO a tu konwenansem min. jest posiadanie dobrego światła.
Jeśli (a na to wygląda) uszczelnione body jest w planie, a firma przetrwa to mógłbym się wstrzymać z zakupem GXR na rzecz Olympusa.
Pytanie czy dalej będą jechać*na tym co im panasonic łaskawie opchnie?
Powrót do CCD czy chociażby początek współpracy z FUJI na polu matryc światłoczułych byłby mile widziany.
Wiem -było milion razy a to i tak mało realne.
Nie twierdzę że ostatnie 2 obiektywy olzmpusa to coś słabego -przeciwnie> to majstersztyk, a mówię to również z pozycji użytkownika szkieł systemu M leici).
Ale szkła do 4/3 należały (należą bo nic jeszcze tak na prawdę nie postanowiono) do najlepszych na świecie -co olympusowi również nie pomogło (oni nie chcą sobie sami pomóc -brak następcy E-1, wiem wiem... ale E3/E3MkII to dla mnie inny całkiem rodzaj aparatu).
Chętnie bym wrócił do jednego systemu -ale brak aparatu który spełniał by moje wymagania (dlatego poważnie myślę o ricoh gxr).
Mały EP3 i duży E-1MKII byłyby moim ideałem -jeśli chodzi o moje potrzeby.
Cytat:
Zamieszczone przez
mynameisnobody
Powrót do CCD czy chociażby początek współpracy z FUJI na polu matryc światłoczułych byłby mile widziany.
No jeśli ta plotka by się sprawdziła http://photorumors.com/2011/12/13/wi...i-buy-olympus/ to "współpraca" z Fuji osiągnęła by najwyższy poziom.
No coz, prawo rynku. Dla mnie Fuji, czy Poczta Polska... Niech kupuja. Moze troche uda sie rozruszac olka przy nowych puchach m43. Fuji ma doswiadczenia z wlasnymi sensorami, jak i z produktami np. Sony. Przelamanie monopolu Panasa w kwestii matryc bylo by chyba dla nas dosc korzystne.
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Klasyczny pierścień, ale elektromagnetyczna zmiana ogniskowej. Jak jak z pierścieniem ostrości w większości Zuiko.
To jest pewne?
"Manual zooming is also avaible" - myślałem, że jest też normalny zoom :|
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
To jest pewne?
"Manual zooming is also avaible" - myślałem, że jest też normalny zoom :|
Też myślałem, że można albo przyciskiem (jak w panasie), albo pierścieniem.
Generalnie bardzo fajny kit - świetny zakres, uszczelnienia. Różnica między 5,6 a 6,3 prawie żadna... Cenowo też nie najgorzej (jak na start). Tylko ile to waży? No i teraz czas na e-p4 z wbudowanym wizjerem i solidna matrycą, bo obecna niedługo zostanie łyknięta przez kompakty fuji x10 czy też canon s100 (na dxomark 50pkt, oly e-pm1 52 pkt).