tego pentacona 29/2.8 to ja bym nawet za darmo nie chciał. To porażka.
Wersja do druku
tego pentacona 29/2.8 to ja bym nawet za darmo nie chciał. To porażka.
z szerszych 29mm to polecam Mira 10a 3,5/28mm bardzo ciekawa konstrukcja ostrzy jak dobrze pamiętam z 20cm
kilka sampli z cropa 1,6
http://browse.deviantart.com/?sectio...a+3%2C5%2F28mm
Co do zuiko om 50mm to nie było by lepsze 1.4 od 1.8? (choc 1.8 mam zamiar kupic ;) co sadzicie o Vivitar 28mm 2.8? tego tez chciałbym nabyc.
Ja jestem również w posiadaniu zuiko 1.8 i bardzo fajny obiektyw tylko naprawdę ciężko złapać ostrość (mam E-410).
Czasami mam tak że w wizjerze jest wszystko w porządku a na podglądzie zdjęcie jest masakryczne, w ogóle nieostre dlatego też ja np. robie po 4-5 zdjęć i wybieram najostrzejsze.
Może coś mam skopane z przejściówką na 4/3? Przejściówkę mam na stałe połączoną z tym obiektywem, taki po prostu kupiłem.
Jakieś rady?
Aha 1.8 jest jeszcze stosunkowo tani bo 1.4 to już wydatek spooooro droższy.
Przeprowadziłem małe wykopaliska i odgrzebałem ten wątek. Czy koś może podzielić się informacją (możliwe, że zresztą jest to na forum, ale nie mogę znaleźć) jak sprawują się nieoryginalne adaptery OM->4/3? Interesuje mnie wersja z dandelionem, więc 200 pln w Polsce (lub 16 gbp z Chin), więc trochę sporo jak na ryzyko kupna czegoś nieprzydatnego, natomiast oryginalny MF1 to 450 pln tutaj (lub 80 usd w US, no ale my w końcu jesteśmy bogatsi :/), więc dokładając cenę szkła mógłbym już polować na coś taniego z ZD, a nie wiem przecież, czy manual mnie wciągnie. Oczywiście mogę kupić wersję bez dandeliona za jakies 70 pln i sprawdzić, jak to działa (bo chyba różni się tylko brakiem elektroniki, a nie mechanicznie), ale z kolei wydać 70 pln tylko po to, żeby sprawdzić, czy mi pasuje, a zaraz potem wydać prawie na to samo jeszcze więcej nie bardzo mi odpowiada.
Reasumując: używa ktoś http://allegro.pl/adapter-olympus-om...251498476.html takiego adaptera?
adapter to tylko kawałek metalu który służy do tego aby obiektyw się trzymał, dandeliony są niezależne od rodzaju obiektywu, zależą od body
Wiem, czym jest adapter ;) Chodzi mi właśnie o to, czy ten konkretny adapter jest dobrze wyskrawanym/odlanym/wyciśniętym/czy_jak_one_tam_są_produkowane kawałkiem metalu, czy może kawałkiem metalu, który zacznie mi sypać paprochami do body i obiektywu, wpuszczać światło bokiem czy robić inne dziwne rzeczy. Kojarzę również czym jest dandelion, dzięki za odpowiedź, ale nie o to mi chodziło ;)