na początek sproboj pobawić się suwakami od kontrastu i jasności ;) i może je troche ulepszysz... albo wstaw na forum, to ktos sie tym zajmie;)
Wersja do druku
na początek sproboj pobawić się suwakami od kontrastu i jasności ;) i może je troche ulepszysz... albo wstaw na forum, to ktos sie tym zajmie;)
Jeśli by się komuś chciało pobawić tym zdjęciem to jest dostępne tutaj: http://wyslijto.pl/files/pre_download/k9dya7be49
Chętnie zobacze jakieś propozycje ;) Bo ja zawsze jak ruszam tymi suwaczkami to coś przepale :P
11 - fajny portrecik.
Pozdrówka.
Mam PSa po angielsku, więc użyje takich nazw narzędzi.
1. ACR 4.6 - suwaczki
2. RGB/16bit - curves(krzywe)
Zwiększam kontrast korygując przy okazji kolorystykę. Aby móc skorzystać z zalet przestrzeni LAB, której zaraz użyję zdjęcie nie może mieć przebarwień.
3. LAB - curves + blending options + opacity(stopień krycia warstwy)+ prosta maska, zmniejszenie + wyostrzenie kanału L(unsharp mask)
a) Krzywa b przesunięta w kierunku koloru żółtego(przeciwny do niebieskiego), której działanie ograniczyłem:
...*do obszaru niezamaskowanego - to co nie jest zielone
...*do obszaru przebarwienia w prawej górnej części skał(suwakiem blending options).
b) Druga warstwa krzywych, modyfikacja a i b. Nachylone krzywe a i b zwiększają kontrast między kolorami czyli je nasycją, ale to zupełnie inny zabieg niż suwaczki hue/saturation - o wiele lepszy. Krzywą kanału b odpowiedzialnego za kolory żółty i niebieski przesunąłem trochę w prawo(nadając niebieski zafarb całej fotce.) Pozwoliło to agresywniej zwiększyć nasycenie bez obawy, że skały staną się bardzo czerwone. Na końcu zmniejszyłem stopień krycia tej warstwy do ~50%
c) Trzecia warstwa krzywych, modyfikacja L. Zwiększenie kontrastu i rozjaśnienie. Przy użyciu blending options ograniczam jej działanie tylko do obszarów gdzie kanał b warstwy ze zdjęciem charakteryzuje się wartościami dodatnimi - czyli do wszystkiego prócz nieba. Mogłem tak zrobić zamiast tej maski z punktu a) no ale już nieważne :P To było na szybkiego.
d) Czwarta warstwa z krzywymi. Pewnie dałoby się mniej tych warstw, ale tak jest dla mnie przejrzyście.
Przyciemniam(L) oraz zwiększam nasycenie niebieskiego(b) na niebie(blending options).
e) Zmniejszam, wyostrzam, przechodzę do RGB i zapisuję.
Jak nie znasz tych poleceń to pobaw się, poczytaj jak działają. Jak to opanujesz to zrobisz wszystko co Ci się wymarzy z każdym zdjęciem. Nie chce tu mówić jak jakiś mentor co rozumy pozjadał, ale to nie tylko moje zdanie.
PS. Jak coś namieszałem lub jest niejasne to chętnie pomogę - jeśli ktoś mnie nie uprzedzi oczywiście :)
Wielkie dzięki za dokładny opis (ze screenshotami - wow :] ) Postaram się jutro dokładnie przez to przebrnąć i ewentualnie się odezwę jeśli coś będzie niejasne ;)
Też ciekawie ;) U mnie na kompie nie widać żadnych pixeli (?) Podoba mi się! :) Jedyne co do czego (moim zdaniem) można by się przyczepić to to, że ten tuman kurzu za osiołkami jest chyba przesadnie żółty...