Zamieszczone przez
SnowFox
Już zdecydowałem, niestety musiałem wszystko samemu testować, wnioski:
Olympus nie produkuje lepszego lub zdecydowanie lepszego obrazka niż Lumixy, po prostu tego nie widać, a niby są stworzone do zdjęć, a Lumixy do filmowania(powszechna opinia, wypowiedź też jednego z użytkowników).
Porównałem najwyższego i najlepiej ocenianego Olympusa M5 mark II i jestem zawiedziony, od zawsze myślałem, że to on zostanie moim aparatem. Czego nie lubię w tym OMD? :
Brakuje mi pokrętła zmiany trybów wykonywania zdjęć(pojedyncze, seria i inne), strasznie irytujące jest kiedy coś przeglądam w menu lub przeglądam zdjęcia i nagle przez przypadek wizjer wyłapuje ruch nie wiadomo skąd i wszystko wyłącza, przechodząc do trybu robienia zdjęć.
Mała liczba przycisków i brak wielu przypisanych, prawie wszystkie są na ekranie, co nie jest zbyt wygodne, a zmiana ekspozycji i innych parametrów wymaga wiele czasu.
Menu jest strasznie nieintuicyjne, wymaga naprawdę dużo czasu do opanowania, zanim coś się znajdzie, człowiek po prostu straci cierpliwość(tak jest chyba w każdym Olympusie), nie rozumiem czemu ono tak wygląda.
Nie wygodna rękojeść, powoduje uczucie wypadnięcia aparatu z rąk.
AF podczas naciskania migawki do połowy nie działa tak dobrze jak w Lumix'ach, ma naprawdę duże problemy w wielu sytuacjach i działa zadziwiająco.
Brak rozbudowanego trybu filmowania.
Brak zdjęć 4K, brak nagrywania w 4K.
Brak szybkiego trybu seryjnego.
Brak post focusa
Zdjęcia wysokiej rozdzielczości moim zdaniem nie przydatne i tylko ze statywu.
Podczas trybu seryjnego brak możliwości zmiany punktu ostrzenia za pomocą dotykowego wyświetlacza.
Gorzej współpracuje z obiektywami od Lumix'a, niż Lumix od Olympusa.
Cena/jakość
Zalety:
szybko zwalniający się bufor.
świetna stabilizacja zarówno podczas filmowania jak i robienia zdjęć.
zdjęcia takiej jakości jak z Lumix'ów lub odrobinę lepsze(według wszystkich po prostu lepsze)
tryb AF + MF (działa pierścień ostrości i można doostrzyć AF'a lub zmienić punkt ostrzenia)
Tak więc moim zdaniem aparat jest przeceniony zdecydowanie lepszym rozwiązaniem w tej cenie jest Sony A6300, Samsung NX1 lub troszeczkę tańszy Lumix GX8 z 20 MP matrycą i stabilizacją(która nie działa tak dobrze jak w Olympusie, ale jest, w końcu jest :) Jeśli ktoś chce robić tylko zdjęcia może rozważyć jeszcze Olympus'a M10 mark II, który w niczym nie ustępuje poza dwukrotnie niższą ceną i brakiem uszczelnień.