Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 54

Wątek: Panasonic G7/G70 porada dotycząca zestawu

Siła reputacji
    9
    Moja galeria

Panasonic G7/G70 porada dotycząca zestawu

Witam,
    zdecydowałem się jednak na zakup Lumix'a G7 , myślałem nad Olympusem M5II, ale ponoć Panasonic ma o wiele lepszy(szybszy i dla tego zmieniam system z Sonego) AF w trybie fotografowania jak i ma bardziej rozbudowany tryb filmowania. Najbardziej się obawiałem braku stabilizacji matrycy, ale to chyba niezbyt duży problem. Czy uważacie, że powinienem być zadowolony?
    No więc przedstawiam swoje pytania:
    1.
    Czy Lumix G7 i G70 to te same modele? Wydaję mi się, że to zależy od kraju dystrybucji? Chyba w Niemczech i Szwajcarii jest G70, a u nas G7.
    2.
    No dobra, zdecydowałem się na G7, ale jaki zestaw wybrać? Na początku myślałem o zestawie z 14-42, ale teraz zastanawiam się czy może nie lepiej jakiś inny bardziejby się opłacał? Z tego co widziałem to są dostępne zestawy z 14-140(cena obiektywu na allegro 1 800) i 14-150(cena allegro 980), może są jeszcze jakieś?
    3.
    Gdybym zakupił G7 z 14-42, myślałem nad późniejszym zakupem Lumix'a 45-200, co o nim sądzicie? Czy lepiej zakupić jakiś inny obiektyw?

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez SnowFox Zobacz posta
    Witam,
    zdecydowałem się jednak na zakup Lumix'a G7 , myślałem nad Olympusem M5II, ale ponoć Panasonic ma o wiele lepszy(szybszy i dla tego zmieniam system z Sonego) AF w trybie fotografowania jak i ma bardziej rozbudowany tryb filmowania. Najbardziej się obawiałem braku stabilizacji matrycy, ale to chyba niezbyt duży problem. Czy uważacie, że powinienem być zadowolony?
    Będzie pan zadowolony, jak to mówią, chyba, że chcesz naświetlać przez 30 sek. na wysokim iso (np. 3200, nocne niebo) to wtedy mniej, a nawet zły wybór.
    No dobra, zdecydowałem się na G7, ale jaki zestaw wybrać? Na początku myślałem o zestawie z 14-42, ale teraz zastanawiam się czy może nie lepiej jakiś inny bardziejby się opłacał? Z tego co widziałem to są dostępne zestawy z 14-140(cena obiektywu na allegro 1 800) i 14-150(cena allegro 980)
    14-42 od panasonica nie jest najlepszym wyborem (posiadam takowego), lepszy jest pierwszy kit 14-45mm. Zarówno optycznie jak i pod względem budowy (metalowy bagnet, przełącznik stabilizacji w obiektywie)
    ... może są jeszcze jakieś?
    Owszem, jest nowy kit o zakresie 12-60, szkoda, że uszczelniany (mz.) przez co jego cena wzrasta, bo ogniskowe bardzo uniwersalne. Chciałbym takie mieć.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Siła reputacji
    9
    Moja galeria
    Dzięki Cieszę bardzo, że dokonałem dobrego wyboru

- 12-60, tak jak mówisz odpada przez cenę.
    - Czy 14-45 nie jest za stary, 2009 rok? Nie jest gorszy pod jakimiś względami w stosunku do 14-42, np. AF współpracuje gorzej?
    - Odnośnie AF w 14-42 czy nie jest zbyt wolny?
    - Może najlepiej kupić goły aparat i dokupić coś innego uniwersalnego, żeby chociaż ok. 40mm w przeliczeniu na FF było? Tylko co ? Jak rozważałem zakup Olympusa myślałem nad Sigmą 60 i czymś jeszcze, ale Sigma nie ma stabilizacji i jest dość "wąska", chciałem mieć jeden obiektyw w tym zakresie, ponieważ na Sony używałem 28-75 Tamrona i nie rozstawałem się z nim, więc rzadko używałbym coś szerszego.
    Może kupić Lumixa 14 F2.5? Jak w nim działa AF? Jak optycznie?
    - Znalazłem jeszcze Zuiko 12-50, kosztuje ok. 700 złotych co o nim sądzicie, brzmi wybornie jak na zakres i cenę
    , tylko jak AF i optycznie, stabilizacja przy tej ogniskowej chyba nie jest aż tak istotna?
    - Lumix 12-32? Mniejszy od Zuiko
    Ostatnio edytowane przez SnowFox ; 21.06.16 o 18:33

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Dzięki Cieszę bardzo, że dokonałem dobrego wyboru

- 12-60, tak jak mówisz odpada przez cenę.
    - Czy 14-45 nie jest za stary, 2009 rok? Nie jest gorszy pod jakimiś względami w stosunku do 14-42, np. AF współpracuje gorzej?
    - Odnośnie AF w 14-42 czy nie jest zbyt wolny?
    - Może najlepiej kupić goły aparat i dokupić coś innego uniwersalnego, żeby chociaż ok. 40mm w przeliczeniu na FF było? Tylko co ? Jak rozważałem zakup Olympusa myślałem nad Sigmą 60 i czymś jeszcze, ale Sigma nie ma stabilizacji i jest dość "wąska", chciałem mieć jeden obiektyw w tym zakresie, ponieważ na Sony używałem 28-75 Tamrona i nie rozstawałem się z nim, więc rzadko używałbym coś szerszego.
    Może kupić Lumixa 14 F2.5? Jak w nim działa AF? Jak optycznie?
    - Znalazłem jeszcze Zuiko 12-50, kosztuje ok. 700 złotych co o nim sądzicie, brzmi wybornie jak na zakres i cenę
    , tylko jak AF i optycznie, stabilizacja przy tej ogniskowej chyba nie jest aż tak istotna?
    - Lumix 12-32? Mniejszy od Zuiko
    Odpowiem z praktyki, to co wiem.

"- Czy 14-45 nie jest za stary, 2009 rok? Nie jest gorszy pod jakimiś względami w stosunku do 14-42, np. AF współpracuje gorzej?"

Moim zdaniem jest lepszy od 14-42 pod każdym względem, no może prędkość AF jest taka sama (nie zauważyłem aby w 14-42 AF był szybszy)
    Tak nawiasem mówiąc w obiektywie panasa 20/f1.7 co wszyscy użytkownicy zauważyli, AF jest wyraźnie wolniejszy nawet od kita 14-45, czy 14-42. Także data produkcji nie jest tutaj jakimś wyznacznikiem, że nowszy automatycznie musi być lepszy pod każdym względem.

Ostatnio edytowane przez And.N ; 21.06.16 o 20:42
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi Awatar szamaniec
    Mieszka w
    Poręba
    Siła reputacji
    115
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Odpowiem z praktyki, to co wiem.

"- Czy 14-45 nie jest za stary, 2009 rok? Nie jest gorszy pod jakimiś względami w stosunku do 14-42, np. AF współpracuje gorzej?"

Moim zdaniem jest lepszy od 14-42 pod każdym względem, no może prędkość AF jest taka sama (nie zauważyłem aby w 14-42 AF był szybszy)
    Tak nawiasem mówiąc w obiektywie panasa 20/f1.7 co wszyscy użytkownicy zauważyli, AF jest wyraźnie wolniejszy nawet od kita 14-45, czy 14-42. Także data produkcji nie jest tutaj jakimś wyznacznikiem, że nowszy automatycznie musi być lepszy pod każdym względem.

Miałem 14-45 i bardzo go lubiłem, trochę naginał architekturę na 28mm 55 -200 - mimo pozytywnych recenzji był dla mnie rozczarowaniem. Jakoś tak mi nie leżały. Stabilizacja do bani - może miałem popsuty

Siła reputacji
    9
    Moja galeria
    Dzięki za odpowiedzi
    Trochę poczytałem i już wiem, że odpada 14 f2.5 (wolny AF) i 12-32 w pełni automatyczny dziwoląg z gorszą optyką od Zuiko 12-50, też krótszy zakres i cena ta sama.
    Pomyślę chyba najbardziej nad gołą puszką i dokupię do tego Zuiko 12-50 lub 14-45, ewentualnie kupię kit z 42, pobawię się i sprzedam.
    jeszcze raz dzięki za rady

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Dzięki za odpowiedzi
    Trochę poczytałem i już wiem, że odpada 14 f2.5 (wolny AF) i 12-32 w pełni automatyczny dziwoląg z gorszą optyką od Zuiko 12-50, też krótszy zakres i cena ta sama.
    Poproszę o przeniesienie postu powyżej do działu humor.

BTW. 14/2.5 to chyba najszybszy af w systemie. Do zdjęć nowe Olympusy, g7 tylko do wideo w 4K.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta

BTW. 14/2.5 to chyba najszybszy af w systemie......

Popieram, proponuję nowy dział - kiepski humor i inne wygłupy...
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria
    Dzięki za odpowiedzi
    Pomyślę chyba najbardziej nad gołą puszką i dokupię do tego Zuiko 12-50 lub 14-45, ewentualnie kupię kit z 42, pobawię się i sprzedam.
    jeszcze raz dzięki za rady
    ech chłopie, ale męczysz bułę.

Miałem Panasa 14-42 (I wersja), Panasa 14-45, Olka 14-42 (I wersja) i mam Olka 14-42EZ. Pisanie, że któryś z nich jest lepszy/gorszy to żart. Z tych wszystkich 14-45 był najlepszy, ale różnica pomiędzy nimi jest prawie żadna. Trzeba się mocno wysilić, żeby ją dostrzec.

12-32 gorszy optycznie od Olympusa 12-50? Przecież 12-50 jest uważany za jadno z najsłabszych szkieł systemu, a odnośnie Panasa słyszałem same dobre rzeczy. Widziałem gdzieś porównania na 12 mm i maluch Panasonica wyglądał zdecydowanie lepiej. I ma stabilizację.

12-60 nie ma co nawet rozpatrywać. Wszystko fajnie, ale cena i rozmiar trochę bez sensu.

Nikt za Ciebie nie wybierze, bo się po prostu nie da. Każdy z obiektywów MFT (może oprócz Panasa 20mm) ma bardzo szybki AF. Jeżeli ktoś pisze, że jeden obiektyw ma szybszy a drugi wolniejszy to są to różnice 0,0x sekundy. Niezauważalne.

Brałbym zestaw z 14-140, ewentualnie jak nie potrzebujesz takiego zakresu to 14-42 + 15/1.7 lub 20/1.7 lub 25/1.7.

I na koniec - cokolwiek wybierzesz będziesz zadowolony. Wystarczy tylko ogarnąć jak tego używać, reszta w Twoich rękach.

Siła reputacji
    9
    Moja galeria
    Pocieszcie bułę http://www.optyczne.pl/210.10-Test_o...Autofokus.html

Tak jest według testów, nie miałem styczności z obiektywem, a nikt mi go nie polecał.

---------- Post dodany o 22:15 ---------- Poprzedni post był o 22:12 ----------

http://www.m43.eu/obiektywy/test-pan...-g-12-32-mm/6/ tutaj odnośnie porównania do 12-50

---------- Post dodany o 22:16 ---------- Poprzedni post był o 22:15 ----------

Nic nie pisaliście to sam poszukałem jakiś testów, ale najbardziej zależy mi na opiniach posiadaczy czyli waszych , a wszystko co pisałem to pochodziło z testów i wypowiedzi na innych forach

---------- Post dodany o 22:18 ---------- Poprzedni post był o 22:16 ----------

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta

BTW. 14/2.5 to chyba najszybszy af w systemie. Do zdjęć nowe Olympusy, g7 tylko do wideo w 4K.
    Czy M5 II ma szybszy AF w każdych warunkach od G7 (w trybie foto)?