-
@Kano czy z polarkiem LINIOWYM aparat nie ma problemu z FOCUSEM, bo czytalem ze do cyfrowek polecane sa wlasnie kolowe bo liniowe powoduja problemu z AF.
@Asan, czy czasem Ci sie nie pomylilo? Im wieksza srednica tuleji tym wieksze winietowanie ? Chyba raczej nie. Jedynie moze sie tworzyc wiekszy cien przy uzyciu lampy wewnetrznej. Winietowanie to jest nachodzenie w kadr "rurowatosci" tuleji, ktora powoduje zaograglenia na rogach. Bylbym, sklonny powiedziec ze im mniejsza yuleja z mniejszym filtrem tym wieksza mozliwosc wystapienia winietowanie.
-
Asan filtry B&W sa najlepsze i najdroższe więc ceny kształtują się nawet w granicach 600 - 700 zł. Hoya w zależnosci od "kolorków" - najlepsze czarny kolor na opakowaniu równiez może dorównac B&W, choć sa ciut tańsze. To co piszesz o tulejce, filtrach 58mm i winietowaniu świadczy o twoim bardzo małym doświadczeniu z fotografią i tylko dlatego nie podejmuje się dalej zagłębiać w to co piszesz bo są to bzdury
Pozdrawiam
-
Od tego jest forum, zeby, jak to okreslilas "bzdury", byly weryfikowane. Doswiadczenie oczywiscie mam niewielkie, nie kryje sie z tym. Ale jednoczesnie mam nadzieje, ze znajda sie wieksi znawcy tematu ode mnie, ktorzy wytkna mi bledy i wskaza wlasciwy tok rozumowania a nie pierzchną, nie zaglebiajac sie w temat w zetknieciu z czyjas niewiedza badz wiedza niepelna.
-
Ewci@ więc po co napisałaś tego posta? Piszesz że to są bzdury i nie podejmujesz polemiki. Powiało mi snobizmem i bufonadą.
Nie aparat i nie filtr robi zdjęcia nawet gdy bedzie miał kosmiczną cenę.
P.S. "najlepszy" to pojęcie względne. W fotografii pojęcie lepszy i gorszy dotyczy operatora.
-
Dlatego trax to napisałam gdyż Asan od poczatku chce udowodnić , że hoya jest do kitu itd i ludzi w błąd wprowadza pomimo tego, że leży przede mną hoya ślicznie nagwintowana i to on sie czepiał tego, że mam czelnośc przedstawiać mu jakieś zdjęcie filtra, no a jak ja ciut ostrzej napisałam to od razu awantura - tak tak męska solidarność, brawo
Poza tym jeśli uważnie czytasz to co ja tu chciałam przekazać to własnie to, że tańsza Hoya wystarczy koledze , który podjął temat mówie o tańszym i zarazem łatwiejszym rozwiązaniu a Asan przyczepił sie jak.....ogona moich filtrów 58 mm i dodatkowo wskazuje na filtry B&W jako lepsze rozwiazanie - no to chyba ta bufonada i snobizm nie mnie tyczył drogi trax'ie
-
prosze mi tu nikogo nie obrazac
snobizm, bufonada itp. teksty nie sa tematem tego posta!
-
...
Ojjj dajcie sobie spokoj.... przeciez nie ma powodu do klutni !
-
Przepraszam Ewci@ jeśli Cię uraziłem. Fakt napisałem trochę za bardzo z emocjami i nie miało to nic wspólnego z solidarnością. Chciałem tylko aby kolega rozpoczynający wątek wreszcie sobie uświadomił że to jego umiejętności są tak naprawdę ważne, jego podejście do tematu fotografii itp. Zamiast zaprzątać sobe głowę jeszcze jednym szkiełkiem na obiektywie niech robi zdjęcia, myśli i podgląda innych (lepszych). To o co pyta przyjdzie samo, z czasem. Jeszcze raz przepraszam Ewci@.
-
-
no i to lubie na tym forum... tu wszyscy sie kochaja
hiihih dobra koncze te moje Offtopiki ;-)