Jeszcze raz powiem- piękne te Twoje ptaszki, o wielu z nich nawet nie słyszałem :p
Wersja do druku
Jeszcze raz powiem- piękne te Twoje ptaszki, o wielu z nich nawet nie słyszałem :p
helmuth - dzięki
Strumieniówka (łąki Noteć)
Zdjęcie nie wywoła wrażeń artystycznych, ale wrzucam do kolekcji, będzie dla potomnych jako dokument ;) Strómieniówka, pierwszy ptaszek zwabiony dźwiękiem. Kilka dni wcześniej jakimś przypadkiem skojarzyłem jego śwpiew, zabralem dzisiaj sprzęt, uruchomiłem i dość szybko pojawiała się samiczka, - nie sposób jednak jej sfotografować, chwilami była 1,5m ode mnie, jednak w zaroślach, trzcinach, pokrzywach, i tylko ruch listków i odzew zdradzał jej położnie.
Samiec bardziej się uwidaczniał, jednak i tu było cięzko - jak widać na fotce. Wydawał z siebie tak głośne i wysokie dźwieki, że uszy siadały - jak komuś się włączył kiedyś alarm w mieszkaniu - to taki mały wewnętrzny sygnalizator :). Nie udało mi się nagrać, coś pochrzaniłem w komórce, może nastepnym razem. (trudno jednocześnie obslugiwać aparat, mp3 i komórkę ;)
pzdr
Nowy gatunek. Dużo masz ich jeszcze? ;)
Wyżej ci siadł niż aparat?
Tak jak pisałem - jak uda się zrobić zdjęcie - wtedy internet, to forum czy strona: Ptaki â Wikipedia, wolna encyklopedia i jest stosunkowo łatwo.
Gorzej z rozróżnieniem głosów, mam obecnie 3 płyty T. Ogrodowczyk "Jaki to ptak 1,2,3" i totalny mętlik w głowie. Pogubiłem się strasznie, wszystkie głosy mi się wymieszały, muszę to sobie jakoś w mózgu uporządkować, będzie ciężko.
Pzdr
potrzeszcz i bociek bardzo udane, ten pierwszy pięknie zaprezentował skrzydła :)
Jelonki bardzo ładnie zapozowały... Ocena w galerii...
Pozdrawiam
Super te jelonki - gratuluję! :)
Przyciąłbym jednak zdjęcie do kwadratu a je zostawił w centrum - tyle, że cała operacja wymagałby kropowania co odbiłoby się pewnie na jakości...