-
Odp: u43 - Olympus i Panasonic - co nadchodzi?
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Szkło pojawi się w sklepach, to zobaczymy jak je wycenią handlowcy PanaSłoika.
Mimo wszystko mam cichą nadzieję na cenę poniżej 4000 PLN. Choć większą chętkę mam na bodajże 35-100.
Tez chcialbym miec taka nadzieje - ale jak porownuje cene 7-14 u nas i w USA to niestety wydaje mi sie plonna. Obym sie mylil ale stawiam raczej na 5500 niz ponizej 4000 ..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
Jakby Panas zrobil te 2 zoomy w 2.0, to by pozamiatal, nawet z cena ponad 1,5k $, obawiam sie jednak, iz to bardzo malo prawdopodobne
Dokładnie, nie wiem tylko czy 1800 nie byłoby bardziej realne, co nie zmienia faktu, że bezlusterkowej konkurencji powiedzieliby: żegnam.
Jednak tego nie będzie bo byłoby za blisko do f/1.4, które pewnie uzupełnią w czasie i o 12mm i o 17mm i o 50mm i o 100mm.
---------- Post dodany o 09:11 ---------- Poprzedni post był o 09:06 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
A ja się zastanawiam , czy oni mają luz te zoomy , czy też je dopiero konstruują i liczą ile mogą kosztować w produkcji - jak zawsze - jakieś zdjęcia makiet, jakieś przecieki , potem dłuuugo szum informacyjny i potem wreszcie postać ostateczna sprzętu.
Kwestia priorytetów i renomy. 12-35-100X szykowane są pod puszkę flagową systemu czyli GH3 a to dopiero na Photokinie, ciekawe co dostępnością, może wyciągną wnioski po GH2.
Poza tym jest konkurencja czyli Oly, teraz i Panas musi wyskoczyć z budżetówką do wideo "w power zoom'ie" a ta od Panasa ma być i dłuższa - 60mm i jaśniejsza - f/5.6 i do tego wszystkiego z korekcją CA...
-
-
E-7 ze zintegrowanym dziadkiem do orzechów. Proste :-P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Reedmooley
Dzisiejszy news na 43rumors
Cytuj proszę do końca: w czerwcu premiery nowego XZ, dwóch, nowych szkieł m43 (plus zimowe 60m i 75).
Moje typy: f/2.0 zumy, uszczelniane, $1800
Typy kogoś z 43R: pdaf na sensorze plus evf; umożliwi to dwa w jednym.
Ale czad (te kolejne m43 szkiełka)!
/edit: ktoś na 43R chyba rozwiązał zagadkę :mrgreen:
walnut - eng. orzech włoski
WAL - wide angle lens - szeroki kąt
NUT - new ultra telephoto - nowy super telas
I
http://getolympus.com/worldsfirst/
-
Nawiązując do filmiku te orzechy to raczej o czymś "pancernym" świadczą. A że dwa? I "Pro"? Albo pancerne zoomy (oby wreszcie zestaw w stylu 12-60 + 50-200), albo stałki (tu bym się mniej cieszył, choć inni pewnie bardziej) - albo pro kompakty uszczelniane, albo cholera wie co jeszcze. Na f/2 raczej bym nie liczył (i nawet nie chciał - niech będzie 2,8 a mniejsze, lżejsze i tańsze, ba - tele może być f/4).Qrna, przekroczyłem 1000 postów...
-
Czyżby kolejna puszka?
Choć raczej stawiałbym na zooma "PRO" jakości. Filmik sugeruje uszczelnienia przeciwko wodzie, pyłowi i wilgoci.
Wysokiej jakości obraz z nowej perspektywy sugerowałby niedostępne dotychczas ogniskowe.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Wysokiej jakości obraz z nowej perspektywy sugerowałby niedostępne dotychczas ogniskowe.
Ale fajnie by odjechali jakby... uzupełnili Panasy dalej o dłuższe, jasne, 3x zumy.
Tak czy siak będzie bolało ;)
/edit
nic z tego (ze szkieł).
Na dole pisze "Sign up to find out when this camera arrives." - więc aparat.
Szerokie kadry z rowerami więc telas odpada, serfer z perspektywy osoby pływającej więc może to być nowa linia NUT - skorupa, jak pisał ktoś na 43R.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Cytuj proszę do końca: w czerwcu premiery nowego XZ, dwóch, nowych szkieł m43 (plus zimowe 60m i 75).
Moje typy: f/2.0 zumy, uszczelniane, $1800
Typy kogoś z 43R: pdaf na sensorze plus evf; umożliwi to dwa w jednym.
Ale czad (te kolejne m43 szkiełka)!
/edit: ktoś na 43R chyba rozwiązał zagadkę :mrgreen:
walnut - eng. orzech włoski
WAL -
wide angle lens - szeroki kąt
NUT -
new ultra telephoto - nowy super telas
I
http://getolympus.com/worldsfirst/
Gdy wklejałem linka do newsa był świerzy na tyle ze nic praktycznie oprócz zdjęcia i pochodzenia tej paczuszki nie napisano.A domysł o XZ1 i nowych szkłach się już przewinął jakiś czas temu.Stad mój post dotyczył tylko aktualności z tego staju-pudełka z orzeszkami.
-
Kolejny niusik z 43rumors-->http://www.43rumors.com/damian-mcgil...-than-the-e-5/
Camera Database
May 3, 2012
101 Comments
Posted in Rumors
Damian McGillyCuddy: “The new stuff I am playing with is even better than the E-5″
Damian McGillyCuddy keeps posting some mysterious messages about an unknown new Olympus product. He got that huge package he marked with the tag “E-xxx“! Damian writes: “I’m playing with some new and shiny stuff at the moment and as soon as I can I’ll let the cat out of the bag… promise ;0) If I’m honest the new stuff I’m playing with is even better than the E5…”
I really haven’t got any rumor about a new imminent Olympus Four Thirds or Micro Four Thirds announcement. So please keep your feet on earth! But to me this sounds like he is testing a new E-7 or not? It’s certainly NOT an indication but there are only few E-5 cameras left in the largets online store…Amazon (Click here).
I hope my trusted sources can send me some info about the package Damian got from Olympus UK
-
W tym pdf'ie, na stronie #24 pisze jak byk, że Tamron, z okazji swojego 20-lecia zaprezentuje zuma, pod m43. Jest nawet fotka sugerująca małą GO?
A genuine Tamron lens especially for your m43 camera. M43 users can now have the same high expectations as every Tamron user".
No ja bym powiedział, że u nas nie będzie BF/FF ;), więc mamy dużo lepiej, ale może się nie znam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
W
tym pdf'ie, na stronie #24 pisze jak byk, że Tamron, z okazji swojego 20-lecia zaprezentuje
zuma, pod m43. Jest nawet fotka sugerująca małą GO?
Oby.
Tylko czego konkretnie to 20-lecie ma być?
Bo na swojej stronie podają "Founded November 1, 1950" i "Incorporated October 27, 1952". Jeśli już, to 60-lecie bardziej pasuje i to dopiero na jesień :)
-
może będzie zoom z 2.8 w sensownej cenie :D Ciekwe czy stabilizowany czy nie bo Tamron rozwinął się pod tym względem ostanio.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
micz87
może będzie zoom z 2.8 w sensownej cenie :D Ciekwe czy stabilizowany czy nie bo Tamron rozwinął się pod tym względem ostanio.
Fajnie by było, ale jest pytanie o rozmiar i zakres ogniskowych - zoomy pod 4/3 raczej do mikrusów nie należą. Zoom Tamrona do Nexa chyba też nie. Żeby się nie okazało, że to będzie jakaś przeróbka szkła pod APSC z 17 mm na krótkim końcu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Fajnie by było, ale jest pytanie o rozmiar i zakres ogniskowych - zoomy pod 4/3 raczej do mikrusów nie należą. Zoom Tamrona do Nexa chyba też nie. Żeby się nie okazało, że to będzie jakaś przeróbka szkła pod APSC z 17 mm na krótkim końcu.
Tamron 17-50 2.8 bez stabilizacji nie jest ani duży ani ciężki jak na warunki ASP-C, wersja VC ze stabilizacją już niestety do małych nie należy... Może nie zrobią jednego do wszystkich bezlusterkowców ale dedykują coś do M 4/3, nie zapominaj, że NEX to ASP-C :-)
-
Mam nadzieję na coś w okolicach 14-40 z światłem 2.8 :)
Stabilizacja może być, ale nie musi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Duże 4/3 miało bezsensownie dużą odległość bagnetu od matrycy co pewnie znacznie utrudniało konstrukcję małych obiektywów. Dla Canona EF ta odległość wynosi 44.00 mm natomiast dla 4/3 wynosi niewiele mniej bo AŻ 38.67 mm! Po co tak duża odległość jeśli przekątna matrycy jest 2 razy mniejsza? Dali by od razu 22mm i było by prawie tyle co w micro. Albo chociaż tyle co ma Olympus Pen F, czyli 28.95 mm.
Natomiast jeśli chodzi o Tamrona 18-200 do NEXa to jest on lżejszy i mniejszy od 18-200 Sony i Samsunga.
-
Różne wariacje nt. Oly megazuma, tym razem szeroki kąt to naprawdę szeroki kąt tj. 12-120mm f/4-5.6. Niestety znowu nie ma nic za darmo, czyli cieemno, ale jak 12mm będzie lepsze niż 14mm w 14-150 to będzie hicior.
BTW. Wszystkim narzekającym na 14-150@14 polecam nowy silnik CA autorstwa Adobe czyli nowy PSuj czy LR4. ZAUWAŻALNIE lepiej z automatu, jedynie jeden sampel, autorstwa Marek7001 wymagał jeszcze ręcznego dopieszczenia, ale to był extremalny (CA) sampel ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Różne wariacje nt. Oly megazuma, tym razem szeroki kąt to naprawdę szeroki kąt tj. 12-120mm f/4-5.6. Niestety znowu nie ma nic za darmo, czyli cieemno, ale jak 12mm będzie lepsze niż 14mm w 14-150 to będzie hicior.
Ale jak 120 będzie takie jak 150 to nie będzie hicior.
A na 14 w 14-150 nie narzekam i często używam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Ale jak 120 będzie takie jak 150 to nie będzie hicior.
A na 14 w 14-150 nie narzekam i często używam
Ja troszkę narzekam ale da się tą aberrację usunąć a zakres 12-120 jest bardzo ciekawy:grin: Do focenia wycieczkowo - imprezowo - streetowego jak znalazł. Piknie nam się to mikro 4/3 rozwija ale na jasnego i nie zabijającego ceną zooma wciąż czekam (takie mikro 14-54).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Piknie nam się to mikro 4/3 rozwija ale na jasnego i nie zabijającego ceną zooma wciąż czekam (takie mikro 14-54).
Może Tamron, można brać w ciemno, skoro AF jest na kontraście :) Na Olka bym nie liczył za bardzo z tą ceną, Panas - wg admina 43R - ma kosztować w oklicach $1100.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
BTW. Wszystkim narzekającym na 14-150@14 polecam nowy silnik CA autorstwa Adobe czyli nowy PSuj czy LR4. ZAUWAŻALNIE lepiej z automatu, jedynie jeden sampel, autorstwa Marek7001 wymagał jeszcze ręcznego dopieszczenia, ale to był extremalny (CA) sampel ;)
Czyli zajmowałeś się moim "ciężkim przypadkiem":grin:. Poczekamy, jeśli 12-120 wyjdzie i będzie ok. na szerokim to kto wie?
Na razie jestem za stałkami...doszła wczoraj 14/2.5...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marek7001
Czyli zajmowałeś się moim "ciężkim przypadkiem":grin:. Poczekamy, jeśli 12-120 wyjdzie i będzie ok. na szerokim to kto wie?
Na razie jestem za stałkami...doszła wczoraj 14/2.5...
Marku, jak już przepstrykasz, to podziel się opinią na temat 14/2,5.
Jakoś nie mogę się przekonać, genialny to ten obiektyw nie jest ale jasno i szeroko kusi a cena na ebay'u jest zachęcająca... O 12/2 nie chce nawet myśleć:|
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Ja bym od razu zaproponował zooma 9-350 mm ze stałym światłem 8 - najlepiej przyspawanego na stałe do body o wielkości i funkcjonalności najmniejszego Pena. To nie będzie hicior, to będzie Armagedon dla konkurencji.
-
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Marku, jak już przepstrykasz, to podziel się opinią na temat 14/2,5.
Jakoś nie mogę się przekonać, genialny to ten obiektyw nie jest ale jasno i szeroko kusi a cena na ebay'u jest zachęcająca... O 12/2 nie chce nawet myśleć:|
Tak na szybko, moje ściany płaczu około 9:00:wink: Tu poległ 14-150 w CA i ostrości a dały radę 14-42 i 14/2.5...
-
Nie ma szans na 12-120 z f/5,6 na końcu. Taki obiektyw zamordowałby sprzedaż m.ZD 12-50. Poza tym niewiele firm jest skłonnych rozpieszczać użytkowników zoomami o dużym zakresie ogniskowych zaczynającym się od 24 mm ekw. Nie sądzę, aby Olek się wyłamał z tego trendu.
-
angielskie orzechy/nuts chyba w niektórych znaczeniach można na polski przetłumaczyć mniej więcej jako "jaja" w sensie niedrobiowym.
NIe wiem czy informacja o robieniu sobie jaj jest dobrą wróżbą
-
Dziś w plotach na Opacznych wspomina się o całym plutonie nowych patentów Olka na zoomy, wszystkie ze światłem... 4-5,6. Z tego by wynikało, że mamy już super jasny zoom w systemie, a zwie się on 12-50. :twisted:
-
Na pierwszy rzut oka offtop, ale czy na pewno?
Techniczny bełkot w środku
http://www.neowin.net/news/16-megapi...rom-omnivision
-
Tylko 12 bitowa głębia kolorów :-P
Marnie, Panie, marnie.
Zresztą firma dostarcza chipy do iPhona, więc to raczej nie ten segment rynku, który nas interesuje.
-
FT4 więc pewniak: w czerwcu pojawi się jeszcze jedno mikro szkiełko, nie będzie ani od Oly ani od Panasa.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
FT4 więc pewniak: w czerwcu pojawi się jeszcze jedno mikro szkiełko, nie będzie ani od Oly ani od Panasa.
powiało tajemnicą, wiadomo coś więcej?
-
Interesujące.
Najbardziej chciałbym żeby był to Tamron z szkłem w rodzaju 14-50/2.8 lub nawet 2.0
Byle żadne MF.
-
Będzie jakiś toy lens i kupa śmiechu (lub płaczu) ;)
-
FYI
Według postu na 43R i różnych wpisów na blogach oraz relacjach z Oly eventów nadchodzi E-7 i/lub E-720. Admin 43R dodatkowo podgrzewa atmosferę wspominając o dużej 100 macro... wydaje się, że chłopcy jednak pracują nad poprawną pracą dużych szkieł z małymi korpusami, proces połączenia dwóch systemów ma nastąpić w profesjonalnym modelu micro, do tego czasu duzi chłopcy mogą dostać na przeczekanie, dwa (chyba ostatnie, jeśli w ogóle) duże korpusy.
Małą setką makro to bym nie pogardził gdyby pracowała jak większa 1:2 siostra ;)
-
Pomiędzy E-7 a E-720 jest przepaść.
W E-720 nie wierzę- grupę trzycyfrową miały zastąpić mikrusy i wypuszczanie tej klasy puszki dużego E jest kompletnie bez sensu.
rację bytu miałby model E-7 lub E-70.
Bebechy z OM-D, AF chocby z E-5, uchylny ekran dotykowy i jazda.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
Pomiędzy E-7 a E-720 jest przepaść.
W E-720 nie wierzę- grupę trzycyfrową miały zastąpić mikrusy i wypuszczanie tej klasy puszki dużego E jest kompletnie bez sensu.
rację bytu miałby model E-7 lub E-70.
Bebechy z OM-D, AF chocby z E-5, uchylny ekran dotykowy i jazda.
Oby , czekam na taki korpus jak kania na deszcz. Chętnie znowu powrócę do 4/3, co będzie łatwiejsze, gdyż zostawiłem świetne szkła Zuiko.
-
A czy można grzecznie zapytać, co jest przyczyną chęci powrotu do 4/3.
Pozdrawiam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hadan
Z pamięci i/lub sampli na dpreview: 11-22, 12-60, 55-200. Powoli podejrzewam, że nie pokażą się w małej wersji dopóki nie będzie gotowy OMD pro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hadan
Pozdrawiam.
Ależ o tym pisałem na końcu zdania - optyka Zuiko. Z 12-60 i 50-200 z mikro wciąż pracuje trochę na krzywy ryj, a technologicznie jest mikro już lepsze. Zapomniałem o 11-22, ktorego nie mam, ale miałem i bardzo sobie chwaliłem.