-
Odp: u43 - Olympus i Panasonic - co nadchodzi?
Cytat:
Zamieszczone przez
Jarema
jasne tele ważna rzecz
Nie w m4/3 :twisted:.
-
Z tele nie jest chyba tak źle.
Zapowiedziany był jakiś obiektyw lustrzany koło 400 mm, co prawda ciężko go nazwać jasnym, ale zawsze to krok w dobrym kierunku :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Z tele nie jest chyba tak źle.
Zapowiedziany był jakiś obiektyw lustrzany koło 400 mm, co prawda ciężko go nazwać jasnym, ale zawsze to krok w dobrym kierunku :)
Żartujesz? Masz na myśli Kenko 400/8 ? Nazwał bym to raczej wynalazkiem, już lepiej poszukać ruskiego lustra 500mm ze światłem 5,6. A najczęściej potrzebne tele to tak do 600mm w przeliczeniu na nasze, przydał by się jakiś 200/2,8.
-
Mimo wszystko jakiś lustrzany bym sobie kupił, dla samego efektu bokehu obwarzanka :)
Nie pamiętam teraz czy to miało światło 8 czy jaśniej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Czekam na 150/2.8 i ewentualnie jeszcze 200/2.8 nie pogardzę.
Zdajesz sobie sprawę, że 150 to był tylko patent, szkła makro a w 2012 chyba nie ma co liczyć na anons nowych szkieł, chociaż chciałbym się mylić :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Mimo wszystko jakiś lustrzany bym sobie kupił, dla samego efektu bokehu obwarzanka :)
Nie pamiętam teraz czy to miało światło 8 czy jaśniej.
Taki efekt mozna bardzo latwo i szybko uzyskac na kazdym obiektywie.
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Zdajesz sobie sprawę, że 150 to był tylko patent, szkła makro a w 2012 chyba nie ma co liczyć na anons nowych szkieł, chociaż chciałbym się mylić :)
Że to patent to pamiętam.
Mimo wszystko mam nadzieję, że tak za rok mamy szansę na jego premierę.
Ja wiem, że różny bokeh można symulować, ale co oryginalny lustrzany, to oryginalny :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Ja wiem, że różny bokeh można symulować, ale co oryginalny lustrzany, to oryginalny :)
Nie pisalem o emulowaniu, tylko o prawdziwym bokehu z kazdego szkla.
pozdro
-
Wcześniej nie słyszałem o tym, chyba, że mówisz o odpowiednio przyciętej przesłonie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Wcześniej nie słyszałem o tym, chyba, że mówisz o odpowiednio przyciętej przesłonie.
Zrob sobie eksperyment.
Zakup byle jaki filtr UV, najtanszy coby sie w koszta nie wpedzac, wez np. 5 groszowke (wielkosc zalezna od tego co chcesz uzyskac i od szerokosci filtra), naklej toto na srodku tego filtra.
Zakrec taki filtr na szkle i sproboj popstrykac, efekt moze zadziwic:)
pozdro
-
Dzięki za info :)
Poeksperymentuję.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Dzięki za info :)
Poeksperymentuję.
Oczywiscie ksztalt nie musi byc okragly, taki daje wlasnie efekt jak lustrzane.
Mozesz gwiazdki czy inne talatajstwa wymyslac.
Wazne aby sie metoda prob i bledow w rozmiar wstrzelic.
Ja chyba na S150 wielkosciowo milo wspominam 5zl.
pozdro
-
Czyżby prawdziwy upgrade GF1? Admin 43R uważa, że nr 60 na opatentowanej rycinie to odchylany o 90 st (do góry) EVF
Żeby było jeszcze dziwniej z wbudowaną... stabilizacją :shock:
Czy MNIN nie mial przypadkiem racji pisząc kto jest prawdziwą konkurencją dla Oly...
-
Mocno wątpię żeby Panasonic przeszedł na stabilizację w korpusie.
Zepsułby sobie tym sprzedaż obiektywów z OIS i nowszymi, a ludzie braliby tańsze Olympusy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
a ludzie braliby tańsze Olympusy.
Ludzie to "przepłacają" za GX1 mając G3 :mrgreen: Imho analogiczna sytuacja miałaby miejsce i z tym modelem: pozycjonowanie (ochrona serii G, GF) wysoką ceną.
Zobaczymy, to tylko patenty. Najbardziej chciałbym z nich małego Oly 150 macro i ten aparat Panasonika z wbudowanym, po lewej stronie EVF.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Mocno wątpię żeby Panasonic przeszedł na stabilizację w korpusie.
Zepsułby sobie tym sprzedaż obiektywów z OIS i nowszymi, a ludzie braliby tańsze Olympusy.
MZ więcej by zyskał niż stracił. Może sprzedaż kilku szkieł by spadła ale zwiększyła by się sprzedaż korpusów, więc tu jest remis. Poza tym obiektywów które mają jakąś konkurencję ze strony Olka jest mało i niektóre nawet ze stabilizacją są w podobnej cenie (patrz. Panasonic 100-300 i Oly 75-300). A za jakiś czas Panasonic mógłby wypuścić nowsze wersje tych szkieł już bez stabilizacji i może tańsze i mniejsze.
Niestety nie wierzę, że tak będzie. A szkoda.
-
Panas nie pójdzie w stabilizację matrycy, bo od lat rozwija stabilizację w obiektywach. To on dawał OIS w każdym kompakcie, gdy konkurencja miała go tylko w najdroższych modelach; to on kładł na to największy nacisk w reklamach, przyczyniając się do tego, że stabilizacja stała się w zasadzie jego znakiem rozpoznawczym. Moim zdaniem nie najmniejszych szans...
-
rumors=plotki
Plotka (za wikipedia) - Plotka jest definiowana w słownikach językowych jako niesprawdzona lub kłamliwa pogłoska, powodująca utratę dobrego wizerunku osoby, której dotyczy, a plotkowanie jako robienie, rozpowszechnianie plotek. Powszechnie uważa się, że plotka jest synonimem pogłoski, która jest definiowana jako rozpowszechnianie niepewnych, niesprawdzonych wiadomości. Jednakże z takimi definicjami nie zgadzają się przedstawiciele nauk społecznych.
I chyba powinno byc wszystko w temacie....
Ja nie wiem, ale nieraz podziwiam niektorych za bezgraniczna wiare;)
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Najbardziej chciałbym z nich małego Oly 150 macro i ten aparat Panasonika z wbudowanym, po lewej stronie EVF.
Też bym chciał to macro :)
Aparat w stylu dalmierza trochę mniej mnie interesuje.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
rumors=plotki pozdro
Spoko, none taken.
Co do utraty wizerunku: z perspektywy jednego - konkretnie listy szkieł - postu, stoję murem za MNIN.
BTW. Pamiętaj, że na forum, w panelu każdego użytkownika jest lista ignorowanych użytkowników, można ją edytować.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Spoko, none taken.
Co do utraty wizerunku: z perspektywy jednego - konkretnie listy szkieł - postu, stoję murem za MNIN.
BTW. Pamiętaj, że na forum, w panelu każdego użytkownika jest lista ignorowanych użytkowników, można ją edytować.
Mnie tam plotki malo obchodza, realne rzeczy sie licza:)
A wlasnie, nikon na dniach wypuszcza 28 f/1.8G AFS, ktora to juz premiera w tym roku, ciezko zliczyc....
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Mnie tam plotki malo obchodza, realne rzeczy sie licza:)
A wlasnie, nikon na dniach wypuszcza 28 f/1.8G AFS, ktora to juz premiera w tym roku, ciezko zliczyc....
DZIĘKUJĘ.
/eot
-
Panas wystawił na sprzedaż? ;) sensor M43. W opisującym go pdf'ie jest wymieniony symbol MN34070.
Z kolei na tej stronce można znaleźć opis sensora GH2 :mrgreen:
Ciekawe w którym Olku to dadzą i na ile otworzą soft?
-
byc moze mozna to tez tak interpretowac: "bezposrednia konkurencja nas dogonila to rownie dobrze mozemy go sprzedawac wszystkim" ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Panas wystawił na sprzedaż? ;) sensor M43. W opisującym go
pdf'ie jest wymieniony symbol
MN34070.
Z kolei na tej stronce można znaleźć opis sensora GH2 :mrgreen:
Ciekawe w którym Olku to dadzą i na ile otworzą soft?
IMO ten sensor wcale nie musi się znaleźć w jakimś kolejnym aparacie, może ktoś go zechce wykorzystać w systemach przemysłowych?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
IMO ten sensor wcale nie musi się znaleźć w jakimś kolejnym aparacie, może ktoś go zechce wykorzystać w systemach przemysłowych?
To byłby błąd gdyby Oly nie zaimplementował swojego softu na tym sensorze, imho oczywiście. Wysokie iso to nie wszystko, tu mają większy sensor, który jest wspaniały w filmach.
Inaczej: nie wyobrażam sobie nie kupić GH2 z Olkowym kolorkiem i stabilizacją. Klientela? Wszyscy, którzy używają manuali, właściciele nowych Voitków, to na początek.
-
Test Fatmana sugeruje że sensor z OMD jednak lepszy od GH2 więc nie wiem czy to nie byłby krok w tył...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Test Fatmana sugeruje że sensor z OMD jednak lepszy od GH2 więc nie wiem czy to nie byłby krok w tył...
Wideo też jest lepsze, nawet od tego na oryginalnym sofcie....................
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Wideo też jest lepsze, nawet od tego na oryginalnym sofcie....................
Przypuszczasz, że Vitaliy Kiselev weźmie się i za Olka skoro matryca ma takie możliwości video? Mnie cieszy fakt, że w końcu dorwał G3 i czekam na nowy soft wydany przez niego :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
micz87
Przypuszczasz, że Vitaliy Kiselev weźmie się i za Olka skoro matryca ma takie możliwości video?
Zdecydowanie nie. Oly raczej zamknie soft.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Zdecydowanie nie. Oly raczej zamknie soft.
Szkodliwa polityka... Podejście Panasonicka mnie się podoba. Pewnie im też pasuje bo ludzie wybierają często właśnie ich sprzęt z u43 ze względu na możliwości video, które poniekąd Panasonic nabywa przy oszczędzaniu czasu swoich programistów. Ciekaw czy gdy spadnie sprzedaż kamer nie stwierdzą, że to wina otwartego softu w Lumixach z u43 ;-)
-
Otwarty soft zawsze jest lepszy dla klientów podejrzewam :)
Hobbyści potrafią robić cuda.
-
Na Opacznych piszą, że wg. plotek na jesieni ma być nowy GH-3 sprzedawany w kicie z 12-35X.Ciekawe czy Panas będzie kontynuował tradycję swoich lustrzanek, gdzie korpus był dodawany do obiektywów Leiki niemal za darmo. Przypuszczam, że wątpię - ale czym byłoby życie bez marzeń?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Na Opacznych piszą, że wg. plotek na jesieni ma być nowy GH-3 sprzedawany w kicie z 12-35X.Ciekawe czy Panas będzie kontynuował tradycję swoich lustrzanek, gdzie korpus był dodawany do obiektywów Leiki niemal za darmo. Przypuszczam, że wątpię - ale czym byłoby życie bez marzeń?
Nie wiem co masz na myśli, ale w tej chwili główne ? to ile tam jest optyki a ile korekcji. Admin 43R pisze, że szkło ma kosztować $1100. Teraz, na wylocie, GH2 w B&H kosztuje $600 więc i w przypadku GH3 "w kicie" całkiem realną jest cena $1500-1599. Cena samego korpusu (jak znam Panasa będzie za rok od półkowej premiery) to również będzie stara bajka czyli $899 i w czasie zejdzie do wspomnianych $600. W kategoriach fun'u mnie osobiście interesuje co wybierze/kupi Janko. Pisał o 12-60, ale póki co czeka :mrgreen:
BTW. stary njius, jak prawie każdy tam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Ciekawe czy Panas będzie kontynuował tradycję swoich lustrzanek, gdzie korpus był dodawany do obiektywów Leiki niemal za darmo.
To raczej cena korpusu była już wliczona w cenę obiektywu. Mam nadzieję, że ta tradycja nie będzie kontynuowana.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Nie wiem co masz na myśli, ale w tej chwili główne ? to ile tam jest optyki a ile korekcji. Admin 43R pisze, że szkło ma kosztować $1100. Teraz, na wylocie, GH2 w B&H kosztuje $600 więc i w przypadku GH3 "w kicie" całkiem realną jest cena $1500-1599. Cena samego korpusu (jak znam Panasa będzie za rok od półkowej premiery) to również będzie stara bajka czyli $899 i w czasie zejdzie do wspomnianych $600. W kategoriach fun'u mnie osobiście interesuje co wybierze/kupi Janko. Pisał o 12-60, ale póki co czeka :mrgreen:
BTW. stary njius, jak prawie każdy tam.[/LEFT]
Zobaczymy - jak się to na euro przełoży. 1000 euro za 12-35X nawet przy świetle 2.8 to jeszcze nie byłaby dla mnie jakaś wielka tragedia(zakładam oczywiście, że jakość będzie kontynuowała tradycję 20/1.7 czy 7-14). Wtedy można wejść w umiarkowany syndrom sztokholmski i wmówić sobie, że to tylko tysiąc z hakiem więcej od 20/2.0 Olka(jak dodadzą tulipana i futerał to różnica może nawet spadnie do tysiąca). Ja chyba jednak strasznie lubię mojego G-1, skoro tak mendzę o tym 12-35. Może dlatego, że mam egzemplarz w umiarkowanie metroseksualnym, niebieskim kolorze :-P.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Zobaczymy - jak się to na euro przełoży. 1000 euro za 12-35X nawet przy świetle 2.8 to jeszcze nie byłaby dla mnie jakaś wielka tragedia(zakładam oczywiście, że jakość będzie kontynuowała tradycję 20/1.7 czy 7-14). Wtedy można wejść w umiarkowany syndrom sztokholmski i wmówić sobie, że to tylko tysiąc z hakiem więcej od 20/2.0 Olka(jak dodadzą tulipana i futerał to różnica może nawet spadnie do tysiąca). Ja chyba jednak strasznie lubię mojego G-1, skoro tak mendzę o tym 12-35. Może dlatego, że mam egzemplarz w umiarkowanie metroseksualnym, niebieskim kolorze :-P.
Patrzac na inne panasiowe szkla to u nas sa raczej w cenach XXX Euro + kilka % (gdzie XXX to cena w USD) wiec spodziewalbym sie raczej ceny na poziomie 1200 Euro - niestety ...
-
Szkło pojawi się w sklepach, to zobaczymy jak je wycenią handlowcy PanaSłoika.
Mimo wszystko mam cichą nadzieję na cenę poniżej 4000 PLN. Choć większą chętkę mam na bodajże 35-100.
-
Jakby Panas zrobil te 2 zoomy w 2.0, to by pozamiatal, nawet z cena ponad 1,5k $, obawiam sie jednak, iz to bardzo malo prawdopodobne...
pozdrowionka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
Jakby Panas zrobil te 2 zoomy w 2.0, to by pozamiatal, nawet z cena ponad 1,5k $, obawiam sie jednak, iz to bardzo malo prawdopodobne...
pozdrowionka
A ja się zastanawiam , czy oni mają luz te zoomy , czy też je dopiero konstruują i liczą ile mogą kosztować w produkcji - jak zawsze - jakieś zdjęcia makiet, jakieś przecieki , potem dłuuugo szum informacyjny i potem wreszcie postać ostateczna sprzętu.