Wszystkimi tymi aparatami można zrobić świetne zdjęcia. Optyka robi różnicę i to od niej bym zaczął wybór. Określ jakiej szklarni potrzebujesz i zobacz gdzie i za ile ją dostaniesz.
Wersja do druku
Miałem okazję popstrykać Fuji xt10 z 18 55 oraz Em10 z 14 42 i wybór padł na tego drugiego. Obydwa korpusy bardzo urokliwe i mimo iż różnią się matrycą to generują zbliżone obrazki. Dlatego też Olek bardziej przypadł mi do gustu. Jako,że nie nastawiam się na korzystanie z kita to wybrałem tańszą wersję 14 42 II R, dzięki czemu po zwrocie kasy od Olympusa zestaw wyjdzie mnie poniżej 2 tyś a to już dobra cena jak za taki sprzęt. W połączeniu Em10 z zuiko 45 1.8 robi się na prawdę przyjemny, szybki i ostry zestaw. Teraz planuję dokupić Pansa 20 1.7 oraz coś szerokiego i fiszkę ciamcianga 7,5.
Co do Fuji to też fajny, większy korpus, większa matryca (można wykorzystać szkła M42) ale też sporo droższy.
Olek mnie wciągnął i mimo iż mam w domu FF od Sonego to na wakacje zabrałem właśnie Olka :)
Jeżeli masz 5 tyś do wydania to po zakupie Olka z tańszym zestawem, zostanie Ci do dyzpozycji prawie 3 tysie :)
pozdr.
R/
Ja niestety tylko jpg, które w fuji wydaje mi się zacne. Kitowe obiektywy znakomite, jasne stałki 1,4 poniżej 1500 pln. Czekam tylko na tele konwer. ew obiecaną 400 mm.
w Olku kity się zepsuły, tele - marne, jedynie 45, 20 Panasia i macro bardzo interesujące. Olek mnie zdradza więc i ja zdradzę Olka :)
Koledzy czy Ol. Share nadal nie ma aplikacji na Windows phone?
Ja widziałem tylko takie coś : https://www.microsoft.com/pl-pl/stor...s/9nblggh0dc01
A czy działa to nie wiem.
Bardziej niz na przerzucaniu zależy mi na pełnym sterowaniu aparatem, mam uraz do wiecznie mulacego androida...
Jak odpalić w EM10 funkcje Live Bulb bo mam Bulb, Livetime, Livecomp w trybie M.
OI Wireless działa bardzo dobrze. Mam, korzystam i chwalę sobie. Natomiast jeśli chodzi o sterowanie aparatem to jest "Camera Remote"
https://www.microsoft.com/pl-pl/stor...e/9wzdncrdk75d
Tylko coś jest z nim nie tak, bo w momencie gdy z poziomu telefonu wyzwolę migawkę, to aparat zaczyna pstrykać kilkadziesiąt zdjęć jedno po drugim. W sumie to nie sprawdziłem, czy nie jest to związane z tym że mam ustawione zdjęcia seryjne, ale tak czy siak coś jest nie tak, bo jak już zacznie pstrykać, to nie da się tego przerwać.
Czyli jak zwykle Windows nie działa...
No to muszę Cię zmartwić ;) Przed chwilą sprawdziłem i działa. Widać była jakaś aktualizacja ostatnimi czasy. Niestety w wersji darmowej da się tylko zrobić fotkę i zapisać do aparatu. Z tego co na szybko poczytałem, to możliwość zmiany ustawień jest dopiero w wersji PRO.
Niestety, problem jest tu bardziej po stronie Olympusa, że nie udostępnia swojego softu dla WindowsPhone.
Do mam dylemat skoro mowisz ze działa bo jutro mam wybrać system w telefonie... Byłbym niezmiernie wdzięczny jakbyś dał mi znać czy działa włączanie spustu migawki np. W trybie Live time.
"Live time"? Może chodziło o "Live View"?
Tak czy inaczej darmowa wersja pozwala na połączenie z aparatem i wykonanie zdjęcia zgodnie z ustawieniami jakie w danym momencie są wprowadzone w aparacie. Działa live view, więc na ekranie telefonu widać co się aktualnie fotografuje i można pobrać wykonaną fotkę.
Zgodnie z opisem na stronie autora (http://camera-remote.kime-limited.co.uk/), pełną kontrolę nad ustawieniami dostaniemy dopiero w wersji "Camera Remote Professional Pack", która kosztuje 43,50. Trochę szkoda, że nie da się tych możliwości z pełnej wersji przetestować, bo w sumie to takie trochę kupowanie kota w worku.
Działasz na tym na Windows Phone 8.1? Bo u mnie pisze ze konieczna aktualizacja na Windows 10 a noe jest ta aktualizacja dostępna....
Dokładnie, na WP8.1.
Ale ściągasz aplikację bezpośrednio z poziomu telefonu? Dziwne. Może napisz do gości, z tego co widzę na stronie to odpowiadają.
Zastanawiam się nad zakupem OM-D E-M10
Widzę jednak że ofertach są zestawy z małym obiektywem 14-42 mm ED EZ i z większym 14-42 mm II R
Który polecacie?
Dodam, ze od wielu lat użytkuje E-450, a wcześniej E-520
Większy 14-42 II R jest nieco tańszy. Osobiście wolę jego z racji możliwości sterowania ogniskową poprzez pierścień. W naleśniku masz sterowanie silniczkiem.
Jakość optyczna jest zdaje się podobna.
Z drugiej strony w przypadku wersji ED EZ możesz sterować zoomem poprzez aplikację w smartfonie.
Czy można ustawić pod którymś z programowalnych przycisków (Fn1, Fn2, Rec, strzałki) ostrzenie AF? Tzn. żeby mieć ustawiony manual focus i ewentualnie z przycisku wspomóc się autofocusem kiedy będzie taka możliwość/potrzeba (trochę odwrotnie to AF-S + MF)?
Aż sobie to z ciekawości wieczorem sprawdzę. Na już, to mogę podpowiedzieć, że możesz w opcjach włączyć asystent AF i jak poruszysz pierścieniem ostrości, to na ekranie lub w wizjerze krawędzie "obiektów", na które jest ustawiona ostrość zostaną podświetlone na biało.
ahutta
ja już sprawdzałem i nic nie znalazłem, jest coś przy przycisku L-Fn co nazywa się "przerwaniem autofocusa" albo coś podobnego, ale nie mam żadnego obiektywu z przyciskiem L-Fn, zresztą chodzi mi o body.
Cytat:
jak poruszysz pierścieniem ostrości, to na ekranie lub w wizjerze krawędzie "obiektów", na które jest ustawiona ostrość zostaną podświetlone na biało.
można zdaje się ustawić jako asystenta automatyczny peaking albo powiększenie
Dokładnie tak.
Tak czy siak, wieczorem pogrzebię.
A co do asystenta AF, to taka ciekawostka, bo ostatnio miałem 17/f1.8 i trochę się zdziwiłem, bo po włączeniu MF w aparacie focus peaking działa, a jak przełączyłem z AF na MF za pomocą pierścienia na obiektywie, to już nie. No chyba, że czegoś nie wiem :)
Czy ktoś mógłby odpowiedzieć na pytanie jaki jest pobór prądu aparatu w stanie czuwania?
Chodzi o stan w którym zapomnimy go wyłączyć i przechodzi on w stan czuwania.
Przykładowo w takim E-450 nie stanowi to żadnego problemu.
Można zostawić nawet na dobę i nie odczuwać by z akumulatora coś ubyło.
A jak jest w omawianym aparacie?
To zależy na jaki czas masz ustawioną funkcję Auto Power Off. Możesz ustawić sobie po jakim czasie aparat przechodzi w stan uśpienia a po jakim (jeżeli nie jest używany) się wyłącza całkowicie. Wtedy pewnie może stać całe miesiące.
A w samym stanie czuwania to nie wiem, trzeba by zmierzyć.
Moje pytanie nie jest lamerskie, mam po prostu hydrozagadke osoby nieodswiadczonej. Mianowice posiadam olympusa om d 10. Po wejsciu w menu w pozycji drugiej "menu fotografowania2" mozliwe opcje: ustawienia zdjec seryjnych, stab.obrazu- i te ustawienia sa aktywne natomiast ponizej ustawienianp. : HDR , wielokrotnej ekspozycji itd te ustawienia nie sa aktywne wyswietlaja sie na szaro i nie mozna w nie wejsc;/ o co chodzi ? resetowalam juz wszystki ustawienia..
---------- Post dodany o 22:40 ---------- Poprzedni post był o 22:39 ----------
Prosze o pomoc, zyczliwe osoby.
A tak próbowałaś ? ;)
http://www.olympus.pl/site/pl/c/came...downloads.html
ps. nie odbieraj tego jak złośliwość z mojej strony, czasem naprawdę warto poświęcić chwilkę.
Zobacz czy nie masz włączonej jakieś inne opcji, która uniemożliwia wykonanie zdjęć w trybie HDR - tryb zdjęć seryjnych, telekonwerter cyfrowy, itp. Jeżeli masz ustawiony format zapisu RAW to spróbuj z JPEG lub RAW+JPEG.
Odpowiedziałem już na to w wątku o przepaleniach w E-M10 https://forum.olympusclub.pl/threads...=1#post1209977
Pola00 zadała to samo pytanie w kilku wątkach :|
ja odpowiedziałem w wątku o E-M10, bo może się komuś kiedyś przyda. Sam niedawno stanąłem przed takim problemem, tzn. ztcp nie mogłem ustawić zdjęć seryjnych, okazało się, że był włączony tryb HDR.
Dziekuje, za odpowiedzi. Usiadlam jeszcze raz, odstawilam frustracje i znalazlam przyczyne- wlaczone inne opcje. Ale nic na daremne nie poszlo, w jednej z odp. widze link do instrukcji obslugii, najpierw mlasklam widzac go bo przeciez przewertowalam cala od deski do deski z tym ze ta ktora ja posiadam, jest bardzo uboga? Sprzet kupiony w UK jesli to ma jakis wplyw na to wyposazenie pudelka..Takze dzieki wielkie za ten wglad! A co do powielania postu tu przepraszam slabo orientuje sie w srodowisku forum'owym, zalezalo mi na szybkiej odpowiedzi. Dzieki ;)
Cieszę się, ze pomogłem ;)
Koledzy jak ostrzyc w zdjęciu Krajobrazowym czy przy zachodzie zeby wszystko było ładni ostre na obiektywie kitowym? Zdać sie na automatykę czy ostrzyc w nieskończoność? No i jak ewentualnie ostrzyc w nieskończoność?
Jak chcesz wszystko ostre (?) a masz także bliski plan to ostrzysz na hiperfokalną a nie na nieskończoność :grin: (ostrzysz manualnie :)) - to tak gdy bliski plan wychodzi nieostry przy ostrzeniu na nieskończoność.
---------- Post dodany o 21:30 ---------- Poprzedni post był o 21:21 ----------
Generalnie używam automatyki ustawiając na daleki plan, z reguły przesłona zapewnia ostrość w całym interesującym mnie zakresie. Gdy najbliższy plan wychodzi poza ostrość to tak jak wcześniej napisałem - hiperfokalna (gapić się w wizjer/wyświetlacz i ustawiać :grin:).
Jaka jest wartość przesłony zapewniająca najlepsza ostrość dla obiektywu 14-42EZ? A załóżmy ze patrzymy hiperfokalną przy 14mm i przesłonie f11 jak to ustawić i od jakiej odległości ostrzy?
Od tego są kalkulatory foto jak np. tu:
http://www.fotografuj.pl/Article/Odl...rfokalna/id/34
i wiele innych podobnych (w tym na telefon :grin:).
Ostrzysz na daleki plan, przesłona zapewniająca ostrość od interesującego planu po nieskończoność wg. kalkulatora (lub w praktyce raczej wizjera i oka :grin:). Pamiętaj, że przy mocno domkniętym obiektywie dyfrakcja zaczyna zjadać rozdzielczość :grin:.
Przy hiperfokalnej to i tak nie masz na obiektywie skali ostrości/odległości więc pozostaje kontrola przy użyciu wyświetlacza/wizjera.
Co wpisać w akceptowalnej wielkości krążka?
http://shtr.eu/2008/04/17/coc-krazek-rozproszenia
możesz zostawić wartość domyślną.