Odp: Przejście z FF do m43
Opowiednio zmodyfikowane światło błyskowe/temat na inną dyskusję/ może pomóc rozjaśnić cienie w oczodołach, pod dolną wargą, pod lub z boku nosa. Kolory stają się intensywniejsze, pojawia sie błysk w oku, to ważne ten błysk, a właściwie plamka białego światła w źrenicy, bo twarz się ożywia i staje się "inteligentna". Mądre, nienachalne użycie błysku nie jest zbyt widoczne i może dać więcej korzyści niż "strat".
Janko ma rację, w wielu przypadkach nowe matryce radzą sobie tak dobrze, że błyskanie nie jest konieczne. Niekiedy jestem zdumiony wręcz ich możliwościami.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Powiedz mi tylko, kto i gdzie tu napisał, że m4/3 jest dobry do wszystkiego ....
poczytaj posty dobas'a albo taki jak poniżej Janka Muzykanta
Miałem nie pisać ale znów ciężko nie zareagować gdy ktoś przypisuje mi stwierdzenia, których nigdy nie wypowiedziałem.. :)
Dyskusja z kimś kto nie czyta cudzych postów a z nimi polemizuje jest trudna i raczej bezsensowna.
Ani razu nie napisałem że m4/3 jest dobry do wszystkiego.
Co ciekawe nawet na warsztatach tłumaczę ludziom, ze nie jest i że narzędzie ma być dobrane odpowiednio do potrzeb.
Albo zbrakło Ci uwagi żeby przeczytać, albo zrozumienia tego co przeczytałeś. Zakładam, że to kwestia czytania w pośpiechu czy polemizowania z tezą którą sobie wymyśliłeś i rzekomo ją wypowiedziałem. Nie powiedziałem, węc prostuję :)
Wsadzasz jednak w me usta coś czego nie mówiłem.
Wiem, że inaczej się dyskutuje na piśmie i łatwo coś źle zrozumieć więc muszę to napisać.
Podałem nawet kilka przykładów. Uliczna reporterka, szybkie zwierzaki, ptaki w locie gdy chcesz na krótkich czasach je mrozić a światło liche. Wszędzie tam, gdzie lampa ma małą rację bytu... Przykłady gdzie kleint wymaga a plik wyjściowy służy do zrobienia czegoś dużego i poważnego i zadałem pytanie jakie to ma znaczenie tam gdzie zdjęcie kończy obitka 10x15 czy fotoksiążka Cewe alibo inny podobny druk.
Cały czas twierdzę, że :
Nie ma sprzętu idealnego do wszystkiego - warto to zrozumieć każdy ma jakieś wady albo zalety i przewagi nad innym.
a nawet jeśli - to gdy ktoś jako argument przewagi FF nad APSC podaje takie rzeczy...
Cytat:
1. Spróbujcie używać lampy bezprzewodowo
Cytat:
3. Dajcie czas do lampy krótszy niż 1/250 w słoneczny dzien.
Cytat:
4. Szybkość i wygoda dostępu do ustawień.
To z wielką radością patrzę że nie mówimy o stereotypowym uwielbieniu FF :D tylko o rzeczowych przemyślanych argumentach wynikających z wiedzy i porównania aparatów FF oferujących bezprzewodową współpracę z lampami czy łatwy dostęp do zmiany funkcji z aparatami APSC, które tego nie oferują...
To jest moment przy którym się zdecydowanie ożywiłem gdy ktoś pisze że zabranie czegoś innego niż FF na ślub to beztroskie posunięcie bo się nie da używać bezprzewodowo lamp, albo mieć czasu synchronizacji mniejszego niż 1/125s
a nie to, że m4/3 jest dobre do wszystkiego - bo nie ma nic co jest dobre do wszystkiego. Wszystkim się da ale pewnym sprzętem jest łatwiej lub trudniej. I wszystko pytanie do czego
Postaram się już nie wtrącać w czasochłonną dyskusję chyba, że znów ktoś będzie w me usta wkadał wypowiedzi, których nie było albo poglądy których nie głoszę
Wypowiedź skróciłem coby znów nie wchodzić w niepotrzebną polemikę.
Polemizuję jedynie z hasłem :
"Pójście na ślub z czymś innym niż FF jest oznakiem beztroski..."
oraz argumentami pokroju że z czymś innym niż FF nie da się bezprzewodowo używać lampy.
Fajne doświetlenie jest fajne, tylko że na to trzeba mieć czas - a więc raczej nie śluby. Świecenie z lampy znajdującej się prawie na osi aparatu rzadko do fajnych należy. Wyjątek stanowi świecenie po suficie, o ile ten jest w miarę biały i nie ma załamań. Daje to dość naturalne wrażenie jasnego pomieszczenia, acz w przypadkach gdy takim nie było, nie pokaże nastroju rzeczywistego.
Z tym błyskiem w oku też różnie bywa, jeśli pstrykamy przy słońcu, wygląda to nieciekawie - dwa słońca w oku :) A bywa, że i dwa cienie... Powszechnym błędem jest lekceważenia barwy lampy, zawsze tej samej i niekoniecznie zgodnej z dominantą zastaną. Kilka filtrów na lampę to obowiązkowe wyposażenie (przede wszystkim ze dwa pomarańcze o różnej mocy do ciemnych wnętrz, jakiś fiolet-niebieski do zdjęć o zmroku na zewnątrz). Przy czym lepiej w kościele ''przegrzać'' niż nie dogrzać (tzn. doświetlić cieplej niż zimniej, tak jest naturalnej, zwłaszcza przy wrednych świetlówkach kompaktowych).
Generalnie lampa to dużo kłopotu i jak nie ma czasu, lepiej jej nie używać.
Wystarczy lampa po radiu trzymana w ręku, a najlepiej gdzieś z boku lub z tyłu na statywie, o ile mamy chwilę czasu (w kościele raczej nie, ale w ciągu kilku godzin potańcówki na weselu na pewno znajdzie się chwila, żeby ją ustawić np. za tańczącą parą).
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Wystarczy lampa po radiu trzymana w ręku, a najlepiej gdzieś z boku lub z tyłu na statywie, o ile mamy chwilę czasu (w kościele raczej nie, ale w ciągu kilku godzin potańcówki na weselu na pewno znajdzie się chwila, żeby ją ustawić np. za tańczącą parą).
No ale spróbuj w czymś innym niż FF wyzwalać lampy bezprzewodowo ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
dobas
No ale spróbuj w czymś innym niż FF wyzwalać lampy bezprzewodowo ;)
No nie da się wszak...
Ale zaraz, zaraz, moje E-M10 wyzwala bezprzewodowo lampę, nawet z pomiarem ttl, a 5D dopiero z podpiętą 580EX to potrafi. Może to jednak nie jest FF...
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
oj Janko, wypisałeś tyle wad, że gdyby je potraktować poważnie to żadnego zdjęcia nikt by nigdy lustrzankami FF nie zrobił :)
Witam !
Bo to tak jest jak ktos nie foci FF i jest zadowolony ze swojego INNEGO standardu i wyszukuje na sile argumenty, ze FF jest niepotrzebne ;)
Oczywiscie dyskusja co jest lepsze jest pozbawiona sensu gdy ludzie na tej grupie glownie uzywaja systemu 4/3 m.4/3
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
Bo to tak jest jak ktos nie foci FF i jest zadowolony ze swojego INNEGO standardu i wyszukuje na sile argumenty, ze FF jest niepotrzebne ;)
Tak coś podejrzewałem, że ich wszystkich nie stać i dorabiają ideologię :-P
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
Witam !
Oczywiscie dyskusja co jest lepsze jest pozbawiona sensu gdy ludzie na tej grupie glownie uzywaja systemu 4/3 m.4/3
Pozdrawiam
Ale ja focę FF, i jestem zadowolony z E-M10 :-)
Z 5D też zresztą. Każdy z tych aparatów ma swoje silne i słabe strony.
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Ale ja focę FF, i jestem zadowolony z E-M10 :-)
Z 5D też zresztą. Każdy z tych aparatów ma swoje silne i słabe strony.
Witam !
No wlasnie ;)
Korzystam z roznych standardow i kazdym z nich da sie zrobic fajne foty ;)
Pozdrawiam