Dzięki:-)
Wersja do druku
Dzięki:-)
Też dziękuję, jak będę mógł się odwzajemnię.
Czy OMD EM5 jak jest dłuższy czas w stanie uśpienia to trzeba go ponownie włączyć ? Zauważyłem, że czasem wystarczy nacisnąć spust migawki lub przycisk ok a czasem muszę off i on.
u mnie wystarczy spust migawki,
W E-M5 jest to rozwiązane 2 stopniowo:
1. Aparat przełącza się w tryb czuwania (sleep). Wtedy jakikolwiek przycisk wybudza aparat.
2. Aparat wyłącza się. Wtedy trzeba użyć włącznika (najpierw off, potem on).
Str. 88 w instrukcji - opcje "sleep" i "auto power-off".
mam takie małe pytanie czy warto zakupić EM5 ?? jaki on jest ?? używam Sony A7 .. jestem podróżnikiem i boję się trochę bo sony jest delikatny - czy uszczelniany OLympus daje radę i jak z jakością zdjęć ??
chciałbym kupić taki komplet kitowy za około 2 tyś zł - jako drugie swoje body ... niedługo po raz któryś maroko i sahara zachodnia .. moze Mali i Mauretania .. jak z bateriami
nie dam rady przeczytać 450 stron :) moze jakieś podsumowanie ??
to jakie robię zdjęcia można na szybko zobaczyć tu: https://www.facebook.com/wojciech.pokwicki lub na mojej stronie http://pokwicki.com
Mogę ten aparat podsumować jednym słowem: zaj...bisty.
Mam pytanie do mądrzejszych. Po naciśnięciu przycisku ok otwiera się skrócone menu po prawej stronie ekranu. Bardzo wygodna sprawa, ale mam tam za dużo informacji. Czy można to konfigurować? Jeśli tak to jak? Dwa razy przeleciałem menu, ale nie znalazłem tej opcji. Chciałbym tam wrzucić np. brecketing i "nocne kadry", a wywalić różne takie np. wł/wył. mikrofonu itp.
Wojteh, trudno powiedzieć czy się sprawdzi. Wszystko zależy od warunków w jakich będzie używany i Twoich oczekiwań. Powiem tak, w mojej opinii i z moich doświadczeń, powinien się sprawdzić. Używałem go na deszczu, deszczu ze śniegiem, w ujemnych temperaturach, w upale i warunkach dużego zapylenia (kamieniołom), na plaży, ...działa i jest ok. Nie zdarzyło mi się nic złego. Tylko że ja używam go w zestawie z 12-40, który też jest uszczelniony.
Co do wad jest jedna i to w mojej opinii poważna - zasilanie. Aku zarówno oryginalne jak i zamienniki są bardzo słabe. Trochę sytuację ratuje grip bo masz wtedy 2 aku czyli jakieś +/- 600 zdjęć, w porównaniu z dSLR bardzo kiepsko. Da się jednak do tego przyzwyczaić, ale jest to wada. Trzeba mieć z sobą zawsze zapasowe 1 lub 2 aku.
Poza tym to bardzo dobry sprzęt i jestem zadowolony że zrezygnowałem z dslr. Nie ma problemów z bf / ff, AF jest rewelacyjny, aparat jest lekki i poręczny, co dla mnie przy całodziennych wycieczkach z aparatem w ręku jes ważne.