Mam em1+ redukcję na 3/4 i korzystam z dużych obiektywów 14-54, 12-60, 50-200.
W przypadku Henia, na początek wystarczą mu obiektywy te co ma.
Potem może dokupić inne, najlepiej pod choinkę dla wiadomej osoby. :grin:
Wersja do druku
Mam em1+ redukcję na 3/4 i korzystam z dużych obiektywów 14-54, 12-60, 50-200.
W przypadku Henia, na początek wystarczą mu obiektywy te co ma.
Potem może dokupić inne, najlepiej pod choinkę dla wiadomej osoby. :grin:
Kup w Polsce. W Fotozakupach.pl jest za 1480. Body + 14-42. Resztę szkieł masz
Nawet jeśli, to myślisz, że różnica będzie tak duża, że da się ją odczuć?
Tu pełna zgoda. Ja np. z dużego zostawię tylko 14-54, a kitowych się pozbywam. Poza tym wydaje mi się, że w przypadku ewentualnej sprzedaży starego aparatu łatwiej będzie go sprzedać z jakimś szkłem niż bez.
Nie przejmuj się spamowaniem :)
Nawet z E-PL5 używam dużego 9-18, a jak potrzebuję szerzej to składam panoramę ze szkła 14 mm. Mam wtedy mniej zniekształceń
Daleki jestem od rozważań "o wyższości ...", dlatego wychodzę z założenia, że znacznie lepsza matryca i gorszy (może) obiektyw, da w efekcie i tak lepsze zdjęcie.
Polubiłem zoomy i nie palę się do stałek, mimo ich "lepszości". Jakoś nie dostrzegam różnicy w jakości zdjęć.
Lepszość to jak zawsze rzecz względna, ale w krajobrazie, architekturze rzeczywista rozdzielczość przekłada sie na szczegół, a ten ma już znaczenie. Porównaj swoje i moje rawy, tam zobaczysz róznicę. Jck porównał na moją prośbę 12-60 i Sigmę 60mm. Sigma lepiej rysuje, 14-42 moim zdaniem nie da się zachwycić, mały 40-150 ma tendendencję do wpadania w wibracje w okolicach 150. Duży jednak miał lepszą stabilność. Ale nie namawiam Cie na nic, sam decydujesz, tyle, że teraz wiesz jakie są opinie użytkowników. Na małych szkłach dostajesz małość i szybki AF, reszta dla mnie jest stratą.
Z szerokich kitów jaki taki jest 12-50 makro, ciekawa jest mała 9-18. I to by było na tyle.
Nie trzeba, próbowałem go użyć jako podróżny zamiennik 50-200, z opisanych powodów sprzedałem i wożę w bagażu podręcznym ZD 50-200 i używam z ochotą. Na krótkim końcu go nie potrzebowałem, bo mam ze sobą mZd 45.
Mój aktualny zestaw podróżny to manualny Samyang 10/2,8, Lumix 14/2,5, Lumix 20mm, ZD 12-60, mZD 48/1,8 ZD 50-200 i nie zanosi się na większe zmiany poza wymianą obu Lumixów na jednego - na 15/1,7. W domu zostają Samyang 8,5/3,5 ZD 9-18, i dwie manualne trzysettki Rubinar i Prakticar.
Pewnie ma to znaczenie przy dużych plikach, dużych wydrukach. Przy zdjęciach, które w całości mogę obejrzeć na swoim monitorze, nie ma to chyba większgo znaczenia.
Jak mam porównać nasze rawy?
Twoje krajobrazy i moją architekturę? Przecież to nie ma sensu.
---------- Post dodany o 23:20 ---------- Poprzedni post był o 23:19 ----------
Żeby się pochwalić jaki jest długi :-P
Podsumowując, życzę Henrykowi udanego taniego zakupu body i przejściówki. Stare obiektywy będą Mu nadal dobrze służyć jak dotychczas. Bo architektura i krajobraz nie ucieka.
Ooops - trudniej będzie z samolotami w powietrzu .
Wracając do tematu
ggolus zakazał publikować zdjęcia z Sandomierza, a alnico chce ich nadal. No mam dylemat :mrgreen:
Nie będzie więcej Sandomierza, może później :) Nie chcę aby Grzesiek mnie sprał, choć On dobry chłop jest :mrgreen:
Chciałbym za to przypomnieć mniejszej większości czyli ramolom, zgredom, staruchom, wapniakom ich dzieciństwo.
A więc... muzeum zabawek w Krynicy :mrgreen:
655. Załącznik 142113 656. Załącznik 142112
657. Załącznik 142114 658. Załącznik 142111
c.d.n.
ooo pukawka!
Omal się nie wzruszyłem ...pukawka to była zabawka :grin:
Pukawką całkiem niedawno mój młody się bawił :-) Tradycyjnie kupujemy takie na odpuście w naszym mieście :-)
@Bodzip, nie śmiał bym Cię tknąć nawet. Wprawdzie wychowałem się w dzielnicy w której trzeba było umieć się bić albo szybko biegać :-) ale przecież nie będziemy biegać, co? ;-)
Będąc pacholęciem dostawałem takie pukawki od babć jak byłem z jedną bądź z drugą na odpuście. Wieki całe temu to było, a dotyczy odpustów w Gołonogu (teraz to Dąbrowa Górnicza) albo w Grodźcu ( teraz to pewnie Będzin) :-)
Wszystko co sie uzywalo.
Pukawka taka odpustowa...:-)
Ładne zabawki. Czasy gdy były jeszcze dobrze wykonane.
Dziś gazetki i lalunie :)
659. Załącznik 142201 660. Załącznik 142202
Dłuuuugo zastanawiałem się, dlaczego jak tata kupował mi świerszczyka, to w kiosku mówił że chce świerszczyk dla dzieci :mrgreen:
661. Załącznik 142200 662. Załącznik 142199
Czytało się kiedyś takie Świerszczyki a inne oglądało :grin:
Świerszczyk jak to dawno było ale pamiętam.
"miś" był chyba dla tych najmłodszych, "świerszczyki" to już były dla tych starszych...:grin:
Świerszczyki, świerszczyki, a kto ma jeszcze jakiś rocznik Młodego Technika? ;-)
Był "Miś" i "Świerszvzyk" też się przewinął, ale dopiero "Świat młodych" to była gazeta :) Miałem w kiosku teczkę założoną i kioskarka mi każdy numer odkładała :mrgreen: