Czyli "sztuka nowoczesna", jeden z drugim reżyser musi w jakiś sposób nadrobić swoje braki w stosunku do mistrzów :wink:
Wersja do druku
Ale od tego jest m.in. to forum, żeby móc podpytać, podzielić się swoimi obserwacjami/wątpliwościami, itp.
Teraz mam lustrzankę i obiektyw ze stabilizacją. Szczerze mówiąc nie mam pojęcia ile % zdjęć wykorzystuje tą stabilizację bo nie zwracam na to uwagi.
Wybierając nowy sprzęt w momencie kiedy w zbliżonej cenie są różne propozycje pojawia się dylemat co wybrać.
Parametrami E-M5 wydaje się lepsza - jednak ergonomia jest moim zdaniem bardzo ważna.
Muszę jeszcze przymierzyć się do E-P5 bo na razie tego sprzętu nie miałem w rękach. Jeśli będzie się go obsługiwało podobnie jak GX7 to wtedy dylemat będzie z zakresu: lepsza stabilizacja czy wizjer
I pewno większość najbardziej kasowych (czytaj przyjemnie oglądających się) filmów jest "robionych" wg. ww, schematu? Ja nie przeczę, można i w ten sposób realizować, ale tłumy na tego rodzaju dzieła chodzić nie będą. Wystarczy zrobić tzw. skrót myślowy i wyobrazić sobie transmisję z meczu piłkarskiego realizowanego jedną kamerą :iwnk: ... czyli jedno pełne ujęcie 90 minut.
Albo mecz tenisa ziemnego z pozycji głównego sędziego :wink: ... głowica statywowa chyba musiałaby mieć wodne chłodzenie.
polskiej reprezentacji nawet najbardziej dynamiczne ujęcia nie pomogą. Jak już oglądam mecz "naszych" to się ciągle zastanawiam, czy to na żywo czy replay w zwolnionym tempie.
ale fakt, braku stabilizacji podczas filmowania nie jestem w stanie zrozumieć.
Jeśli czas ekspozycji (w sekundach) jest dłuższy od odwrotności ogniskowej obiektywu, to stabilizacja się w takich sytuacjach powinna się przydać.
Wg. opinii krążących w necie to najlepszą ergonomię ma E-M1.
Wizjer? DO E-P5 można podpiąć wizjer. Fakt, nieco zawadza, ale E-P5 z obiektywem typu 17mm/1.8 i tak nie nadaje się do kieszeni, więc powiększenie go o wizjer, tak jakby różnicy nie robi.
Ponoć ktoś tu porównywał i wizjey GX7 vs. VF-4 i doszedł do wniosku, że VF-4 jest większy (w sensie tego co widzimy w środku) niż ten z GX7.
Kilka przykładów jak skutecznie stabilizować przy kręceniu filmików:
a.
b.
właśnie doleciał GX7, pierwsze wrażenie bardzo pozytywne, mały, zgrabny, lekki, fajny uchwyt, jak na razie wszystko mi pasi. Teraz płytka do kampa i szkolenie z guzikologi. Dwie fotki musiałem z okna zrobić :):)
Aktualizacja oprogramowania sterującego aparatem - wersja 1.2 z dzisiejszą datą.
Zmiany:
- polepszono stabilność pracy (tryb ręcznego ostrzenia) obiektywu 12-32mm
- możliwość wyprowadzenia funkcji sterującej lampą błyskową na klawisz funkcyjny
Win: https://eww.pavc.panasonic.co.jp/sup...n/GX7__V12.exe
Mac: https://eww.pavc.panasonic.co.jp/sup...c/GX7__V12.zip
Dobra wiadomość, pozdrawiam