-
Odp: Witam! Proszę o konstruktywną ocenę moich zdjęć... wszystkie rady mile widziane:
Co do parki... to ja w pierwszym momencie myślałam że jeden owad wykorzystuje drugiego... (nie mówię że tak nie było). Zupełnie nie wyglądało to jak miłość, raczej jakby jeden nosił drugiego, że im tak wygodnie w biegu...
-
1 załącznik(ów)
Odp: Witam! Proszę o konstruktywną ocenę moich zdjęć... wszystkie rady mile widziane:
Nie wiem co to takiego...:) To był owocny spacer...
183
Załącznik 119503
-
Przyjemnie było tu zaglądnąć, coraz lepiej Ci idzie :grin:. Najfajniejsze 180, 181, ale na pozostałych też było miło oko zawiesić, tylko na ostatnim tło niefajne.
-
A te dwa "zakochane" to omomiłki szare :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
A te dwa "zakochane" to omomiłki szare :)
takie troszkę rozmemłane, jakby ostrość uciekła.
---------- Post dodany o 22:22 ---------- Poprzedni post był o 22:20 ----------
Domknąłbym bardziej przesłonę aby głębia ostrości była większa.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Przyłapani
179
180
Powinnaś mocniej przymykać przysłonę, przy okazji podnieść iso albo wydłużyć czas, uzyskasz większą głębie ostrości a w makro o to chyba chodzi :) . I ćwiczyć, jak będziesz wystarczająco konsekwentna i uparta to wyniki przyjdą wkrótce, a przy okazji wypracujesz sobie własne metody postępowania przy robieniu makra: a mianowicie czy lepiej zdawać się na automatykę aparatu, czy tez pół automatykę (priorytet przysłony) czy np. bawić się manualem :) . Ja np 8 na 10 fotek makro robię na pełnym manualu :) i nie narzekam, coś tam czasami wychodzi mniej lub bardziej :) . I jeszcze raz ĆWICZYĆ! :grin: Pozdrowionka :)
-
Rozumiem, jestem uparta i wytrwale zdążę do celu... Czasem zbaczam z właściwej drogi Ale dzięki temu forum i przede wszystkim jego użytkownikom, szybko zdaję sobie z tego sprawę. Wiem że dużo nauki przede mną, ale lubię to... I jest to dla mnie sama przyjemność! Wasze uwagi biorę sobie głęboko do serca i w miarę umiejętności korzystam. Mam nadzieję że jest to widoczne na zdjęciach. Co do przymkniecia przysłony-mam wtedy problem z zmieszczeniem owada w go... Ale to zapewne kwestia doświadczenia.
Muszę koniecznie dokupić dodatkową baterię.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Co do przymkniecia przysłony...
Tak dla jasności, jako że nie wiem czy się do końca "fachowo" wyraziłem z tym przymykaniem przysłony... miałem na myśli to że jak naprzykład przymkniesz przysłonę z f 4.5 na powiedzmy 8.0 to będziesz miała zysk na zwiększeniu głębi ostrości - czyli będziesz miała więcej miejsca żeby tego robala zmieścić w w ostrościach :) .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Co do przymkniecia przysłony-mam wtedy problem z zmieszczeniem owada w go... Ale to zapewne kwestia doświadczenia.
A tu mi coś nie pasuje. Pytanie czy wszyscy się dobrze zrozumieli. Zerknij pod ten adres, kwestia przysłony opisana tak łopatologicznie, że bardziej się nie da:
http://www.kadrzasada.pl/kurs-fotogr...cia-przyslony/
Albo nawet tu: http://www.kamerasimulator.se/eng/
-
-
Właśnie zauważyłam że przegapilam swój roczek na tym forum... Ale ten czas zapiernicza!!!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Ale ten czas zapiernicza!!!
Ano. Z każdym dniem szybciej. Ciekawa zależność.
-
Przeglądałam dzisiaj, pobieżnie (bo na dokładne oględziny potrzebowalabym kilku dni) swój wątek i stwierdzam nieskromnie ze zrobiłam ogromne postępy:) zatem jeszcze raz DZIĘKUJĘ wam za wszystkie rady i opinie! To dzięki wam nadal się rozwijam!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Muszę koniecznie dokupić dodatkową baterię.
Nieprawda..Nie idz na skroty.Przemysll kadr zanim nacisniesz.
Ps.Moze jakas biba w te rocznice??
-
Fakt, wiele zdjęć które robię trafiają bezpośrednio do śmietnika... Wybieram kilka i staram się coś wyciągnąć. Jednak w chwili obecnej to jedyna słuszna droga. Mam problemy z ''trafieniem'' a jak strzele serię(co podpowiedzieli mi inni) to zawsze jest większa szansa na sukces:-D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Fakt, wiele zdjęć które robię trafiają bezpośrednio do śmietnika... Wybieram kilka i staram się coś wyciągnąć. Jednak w chwili obecnej to jedyna słuszna droga. Mam problemy z ''trafieniem'' a jak strzele serię(co podpowiedzieli mi inni) to zawsze jest większa szansa na sukces:-D
Chcesz sukcesu bo sie akurat trafi czy chcesz takiego o ktorym myslisz,ze taki byc powinien?????
-
Odpowiedź jest oczywista!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
No to pojedyncze fotki i pełny manual ;) :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
To znaczy???Konkret poprosze.
-
Chcę robić zdjęcia świadomie...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Chcę robić zdjęcia świadomie...
Czyli serie wykreslamy-prawda?
-
-
E tam zaraz wykreślać. Robić świadomą serię :grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
alnico
E tam zaraz wykreślać. Robić świadomą serię :grin:
Z podkreśleniem "Świadomą" :) (co oczywiście łatwo się mówi a gorzej robi :) ) ,i manual... hihi ;) :)
-
Muszę przyznać że ostatnie zdjęcia biedronek i przyłapanych są efektem właśnie seryjnych zdjęć... i to z nich jestem zadowolona:D Świetnie byłoby gdyby powstały bardziej świadomie... problem jest jednak taki że na podglądzie zdjęcie wygląda super a po zgraniu jest inaczej. Zdjęcia seryjne dają mi tą świadomość że zawsze będę miała z czego czego wybrać.
-
To może odstawiaj zdjęcia seryjne stopniowo? ;)
-
Trening, trening, trening i cierpliwość...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Trening, trening, trening i cierpliwość...
Kurcze, to ostatnio tu pisałem odnośnie treningu https://forum.olympusclub.pl/threads...=1#post1092242 ;):D
-
Od dawna zaglądam (chociaż nie piszę) i muszę przyznać, że cieszy progres jaki widzę. I w kwestii panowania nad światłem i w doborze tła. Oby tak dalej! :)
-
3 załącznik(ów)
Tak się tylko pochwalę... i z przykrością stwierdzę że nie potrafię robić zdjęć nad morzem:(
Stwierdziliśmy z M że mewy nie srają na swoich żywicieli :) Wiec karmiliśmy je każdego wieczora.
Załącznik 120236
mewa czeka na haracz
Załącznik 120237
godzina 2:30
Załącznik 120238
-
Z ostatnich zdjęć mewa spacerująca po plaży najładniejsze.
-
kiczowaty pejzażyk się podoba :)
dla mnie akurat wczoraj ptak nie miał żadnej litości i oberwałem odłamkowym. Drań. Także uważajcie z tymi mewami.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
kiczowaty pejzażyk się podoba :)
dla mnie akurat wczoraj ptak nie miał żadnej litości i oberwałem odłamkowym. Drań. Także uważajcie z tymi mewami.
Ale to na szczęście!!!
-
4 załącznik(ów)
Be wyszła na spacer i upolowała kilka owadów:)
184
Załącznik 120939
185
Załącznik 120940
186
Załącznik 120941
187
Załącznik 120942
-
-
piewsze najlepsze tylko LD bym uciął. na drugim brakuje mi światła. trzecie jest ok a ważka na czwartym w za ostrym świetle zrobione. pozdr
-
1 załącznik(ów)
-
Na 188 wzruszająco merda ogonkiem :wink:
-
To z radości że będzie gwiazdą internetu:D
-
1 załącznik(ów)